ESCAPADA A LES GORGES DEL TARN 2010.


Totes les fotos al PICASSA

PAISATGE I CLIMA
Situada al nord de les planes del Llenguadoc i al sud del Massís Central francés ( a cavall entrel es regions de l´Aveyron i la Lozere ; (- + info -) la zona dels altiplans de les gorges del Tarn , de la Jonte i dels de la Durbie formen una entitat geològica relativament alta, però fa uns 170 milions
d´anys tota la zona estava a nivell del mar; és per aixó que tota l´àrea està formada de roca calcàrea, que és molt sensible a l´erosió, sobretot de l´aigua.Durant aquests milions anys, l´aigua ha anat erosionant profunds penya-segats i valls, separant de nord a sud 4 grans muntanyes ( anomenades Causses ) : 1-. Causse Sauveterre 2-. Causse Méjean 3-. Causse Noir i 4-. Causse Larzac
LES GORGES DEL TARN:
La regió de Les Gorges del Tarn abarca uns 50 kms de congostos en que el protagonista és el riu Tarn ( el més important afluent del Garona ), i que dóna nom a la regió. Lo més espectàcular de les gorges es troba entre les ciutats de Quézac i Peyreleau . (info )

LA NOSTRA ESCAPADA DE 2 DÍES
Distància entre Girona i Peyreleau ( al bell mig de les gorges ) ; uns 325 kms i unes 3.5 hores de viatge.
La nostra " Chambre d´hôtes " : "Le Roucadel " a Peyreleau-Le Rozier .
GPS : 44º11´23´´N 03º12´35´´E

Ruta 1 : Des de Peyrelau a Sainte-Enimie i tornada pel " col de Coperlac " i per Saint Pierre des Tripiers , fins a Peyreleau.
Total uns 100 kms de carreteres estretes i costerudes.
Primer tram : Peyreleau a Le Point Sublime ( St. Georges de Lévejac ). Uns 23 kms.
click aquí per veure-ho en mapa Tomtom
Sortida de Peyreleau -le Rozier ( en Occità : Peyralèu ) . GPS : 44º11´23´´N 03º12´35´´E.
És una petita comuna francesa que pertany administrativament al cantó de Millau.Situada estratègicament al bell mig del punt de partida de visites a les dues gorges , la del riu Tarn i la del riu Jonte, a la regió de les Causses i a uns 30 kms del Viaducte de Millau ( A75 ) .En realitat són dos pobles : Peyreleau ( que pertany a L´Aveyron )està situat a la part baixa i està travessat pel riu Jonte i Le Rozier ( que pertany al Lozère )està al turó ( amb el " rocher de capluc " dominant el paisatge ), i el travessa el riu Tarn , així que és aquí on s´uneixen els dos rius i es divideixen els departaments de Aveyron i Lozère.
Agafem la crta D996, direcció a les Vignes , sortim del poble i seguidament la D907 a la sortida de Le Rozier . Travessem el pont nou sobre el riu Tarn i enfilem vers les gorges. Primer de tot es veu el vell pont destruït de Le Rozier, i a uns 3 o 4 kms es troba el magnífic " Cirque de St Marcellin " ( 44º 13´30´´N 03º13´01´´E ), una desfilada de penya- segats impressionats. La paraula "cirque " defineix a grans circunferéncies de blocs de penya-segats de pedra calcàrea .
Des del parking a la carretera surten rutes de senderisme per les muntayes i congostos , entre elles una de més de 4 hores i uns 11 kms de forta ascensió passant pels pobles troglodites de Églazines i St Marcellin i fins arribar a coronar la Causse Sauveterre ; la passejada s´anomena " Sentier du bout du monde ", que ja ho diu tot.
En arribar a Les Vignes, deixar la crta D 907 i agafar primer la D995 i després la D46 direcció a
St Georges de Lévejac, per anar fins al mirador de Point Sublime (44º17´22´´N 03´14´13´´E ).,
a 870 metres i amb unes magnífiques vistes pa
noràmiques a les gorges del Tarn i a les muntanyes que les envolten ( estem dins el Parc Naturel des Cévennes ). Des de dalt del mirador es pot veure tota l´extensió de gorges i penya-segats del Tarn , i en especial els seus estrets ( les détroits ) , els penya-segats del cirque des Baumes, i els del Pas de Soucis . Al mirador hi ha una petita botiga de records i una cafeteria .
Tornen enrera i parem al poble de St Georges de Lévéjac, amb una placeta amb diverses gîtes ( + ) i una petita esglèsia. Des del poble surten també rutes de senderisme per les muntanyes properes. Existeix també una producció de formatge artesà amb denominació d´origen "Le Lévéjac ".

Segon tram : Des de Les vignes ( St. Georges de Lévejac ) a la Malène . Uns 12 kms.
click aquím per verue-ho en mapa Tomtom
Tornem a la crta D907, al poble de Les Vignes ( click a Tomtom) , i al poc trobem la zona del " pas de soucy " ( 44º17´22´´N 03º14´13´´E ), lloc de enormes blocs de penya-segats al costat del riu. Aquí el riu que abans era tranquil i es podía baixar amb canoa, es torna ple de ràpids i salts a les roques, i diverses persones s´hi han ofegat . Al costat de la carretera hi ha un petit aparcament i una botiga de records , des d´on , previ pagament de 0.50 €, es pot pujar a un petit mirador i observar una enorme roca enclavada a la muntanya ( anomenada La Aiguille ), de 80 metres d´alçada .
La carretera vers la Malène , el proper poble, és estreta i passem per infinitat de arcs foradats a la roca i arribem a la zona del " Cirque des Baumes " ( mapa ). Aquí la carretera passa literalment sota tonelades de grans blocs de roques. La zona està plegada d'empreses de lloguer de tota mena de canoes per fer baixades pel riu .
Fem una petita parada al costat de la carretera, ( 44º18´32´´N03º15´96´´E ) , on hi ha una roca anomenada " le Rocher du Champignon " i des d´on es té una bona vista del riu Tarn i de les canoes que baixen ( bateliers ). A poca distància es pot veure el poblet de " La Croze" , ( privat ), situat a l´altra banda del riu, aquí estem ja a la zona dels estrets ( les détroits ), que van des de la
Malène a Les vignes, i són els congostos més estrets i amb més penya-segats de les gorges. En alguns llocs l´alçada entre el fons de les gorges i els cims dels penya-segats és de més de 400 metres. Fins a principis del segle XX, la distància entre aquests dos pobles només es podía recórrer per riu o per un petit caminet al marge del riu, cap al 1905 es van començar les obres de l´actual carretera que van durar més de 5 anys, degut a la seva dificultat. Arribem a La Malène ( GPS 44º17´22´´N03º14´13´´E), un petit poble, encreuament de carreteres : La D43, per anar a La Canourgue (24kms ) i al Point Sublime(12kms), o per l´altre direcció de la D43 per anar a Aven Armand(16kms) i als miradors de Roc du Serre i des Hourtous(11kms), i continuant per la crta D907 a uns 13kms trobarem Ste Énimie. La Malène té entre altres , un càmping municipal " Le Pradet ", varis negocis de lloguers de canoes : Canoë 2000 , Au Moulin de le Malène , i altres

Tercer tram : Des de La Malène a Sainte-Énimie . Uns 14 kms.
clic aquí per veure-ho en mapa Tomtom
Continuem per la crta D907, direcció a Ste Énimie, i trobem el mirador al poblet de Hauterives ( 44º19´29´´N03º20´76´´E), situat a l´altra banda del riu, privat i rehabilitat, i amb gîtes de turisme sostenible, després des de la carretera es pot veure el castell hotel-restaurant "Château de la Caze **** " ( 44º20´07´´N03º21´29´´E), situat en un edifici del segle XV.
A poca distància trobem el " cirque des Pougnadoires" ( 44º20´29´´N03º22´27´´E), poble encaixonat sota d´una sèrie de grans roques.Després d´un seguit de corbes i arcs, es troba el trencant per anar a St Chély du Tarn ,. Al poble s´hi arriba per un pont preciós d´un sol arc, molt pintoresc, atrapat entre el riu, els salts d´aigua i els penya-segats de la Causse Méjean. Té una esglèsia del segle XI, també arraulida sota els penya-segats s´hi troba la capella troglodita de Cénaret ( classificat monument històric des de 1987 ), que amaga un riu subterrani.
I arribem a Sainte-Énimie ; (44º21´57´´N03º24´38´´E) " capital " de comarca i classificada com "
Le Plus Beaux Villages de France" (+ info ). el poble està magníficament restaurat i val la pena fer-hi una volta amb calma ( pdf ). Hi vam dinar molt bé en un petit restaurant darrera el carrer principal , " Le bel été " a la Rue Basse (44º21´56´´N03º24´40´´E). El principal carrer de botigues és la Rue Basse. Poble situat als limits de la Causse Sauveterre, amb molts vestigis prehistòrics per la zona, en concret entre els pobles de Ste Énimie i Charnac es conserven molts dòlmens( click a Tomtom). Hi ha un petita esglèsia del segle XIV, dedicada a
Nôtre-Dame-du-Gourg, i molts edificis restaurats de l´època medieval.A l´aparcament davant del riu també hi han diverses empreses de lloguer de canoes( Mejean canoë , Lacanoe, Canoë Canyon , La Cazelle , La Canophile, ...etc ).

Quart tram : Tornada: des de Ste-Énimie al mirador de Rieisse. Uns 19 kms
Per tornar a Peyreleau, on tenim la Chambre d´hôtes, ho fem pels colls de muntanyes amb miradors a l´altre riba del riu. Enfilem la crta D986, passant pel pont sobre el riu Tarn, i a uns 4.5 kms de pujar muntanya apareix el mirador de St Chély ( 44º19´58´´N 03º23´16´´E), amb un petit aparcament, botigueta de records i el mirador. Continuem per la D986, fins a un punt d´encreuament entre la crta D16 direcció Les Vignes, i la crta D43 direcció a La Malène.Agafem la D16, i el paisatge és torna erm, propi de les cimes de l´altiplà de Les Causses ( que té un significat semblant a erm o desèrtic ). Passem de llarg el trencant per anar al poble de Rouvetet , i arribem al poble de Rieisse (vila petita posada al Causse Méjean, per sobre de les gorges del Tarn. Cases de pedra, dues finques , 13 persones viuen allà tot l´any ),i al seus miradors , un és el Roc des Hourtous, el que vam anar , i l´altre és el Roc du Serre.
El mirador del Roc des Hourtous, té uns perspectiva unica sobre les gorges, amb els seus 500 metres de penya-segats fins al fons de les gorges, i amb una bona visió a tot l´altiplà del Lozère. L´accés es fa passant per un berenador -pagament 1€- només obert l´estiu, la resta de l´any és d´entrada lliure.

Cinquè tram : Tornada: des del mirador de Rieisse als arcs de St Pierre des Tripiers. Uns 18 kms
click aquí per veure-ho en Tomtom
Continuem per la D16, passen La Maxanne, i a 1.3kms trobem un trencant en que deixem la D16 (
que ens portaria a Les Vignes ) , i agafem una comarcal direcció a St Pierre des Tripiers .Passem petits pobles com Le Bruel , La Bourgarie i arribem a St Pierre des Tripiers ( una esglèsia del segle XI , una vuitantena d´habitants una gîte i bonics paisatges ). A menys
d´un km, s´hi troba l´aparcament per fer la ruta per " , les arcs de St Pierre ", (44º13´09´´N03º16´36´´E). La passejada es fa difícil per manca de bona senyalització que fa que sigui molt fàcil perdre el camí. Peró val la pena la caminada, encara que resten evidències d´un gran foc a molta part del bosc.

Sizè tram : Tornada: des dels Arcs de St Pierre des Tripiers a Peyreleau. Uns 9 kms.
Seguim la mateixa carretera comarcal, direcció Le Truel. Baixem ara per una carretera estretíssima i amb fort desnivell, peró amb unes vistes superbes sobre la vall de la Jonte . Les gorges del riu Jonte flueixen al llarg de 21 kms entre Meyrueis i Le Rozier ( on comencen les del Tarn ) ( mapa ). El riu Jonte neix a 1350 metres , al massís de l´Aigoual. Primer travessa les valls boscoses de la regió del Cévennes , després segueix per l´altiplà de la Causse Méjean , i arriba fins al poble de Meyrueis, on les aigues braves del riu s´enfonsen en les gorges fins a Le Rozier.
A Le Truel ,que passem de llarg, hi ha un centre d´observació de voltors " la maison des vautours ". I arribem a Peyreleau

Ruta 2: Desde Peyrelau a l´Abîme de Bramabiau , passant per Roquefort-sur-Soulzon , i tornada a Girona . Uns 420 kms
Primer tram Peyreleau a l´Abîme de Bramabiau ( St Sauveur Camprieu ). Uns 41 kms
De tornada a casa volem fer dues parades. La primera al poble de St Sauveur
Camprieu, on hi ha un lloc fantàstic per visitar, l´Abîme de Bramabiau. Es tracte d´un riu subterrani , el Bonheur, que neix a la muntanya de L´aigoual, i després de recòrrer 6 kms , s´enfonsa a 800 metres sota terra a l´altiplà de Bramabiau. La visita dura 1.5 h i val molt la pena els 8€ que costa l´entrada.

Segon tram : de Bramabiau a Roquefort sur Soulzon. Uns 68 kms
La segona visita la volem fer al poble del formatge Roquefort. La ruta d´un lloc a l´altre és preciosa, i fem un bon troç de les gorges de La Dourbie , per finalment arribar a l´hora de dinar al poble de Roquefort sur Soulzon. Vam dinar molt bé al restaurant " Les Fleurines " a l´Avenue des Baragnaudes, molt a prop de les formatgeries " Le Papillon " que vam visitar , i Gabriel coulet que també vam visitar. ( info.visites ).
Als voltants del poble també hi han rutes per descobrir, encara que a nosaltres no ens va donar temps.
I tornada a casa que encara ens resten uns 310 kms fins a Girona.


1 comentaris:

Garbí24 ha dit...

Molt bé i crec que no t'has deixat res .....del que es pot explicar!!!!