MALTA: ILLA DE MALTA


Illa de Malta
Les nostres fotos al Picasa aquí .
Una curiosa selecció de fotos de portes de Malta aquí

A l´illa de Malta ens vam allotjar en un apartament a la petita ciutat de San Gwann, situada molt a prop del centre turístic de Sliema ( Veure-ho amb Tomtom , i també a les coordenades 35.905702,14.479251) , de la capital, Valletta i de l´aeroport, Luqa. El vam reservar a Home away , i encara que bàsic , era un allotjament espaiós e ideal per fer rutes a tots els llocs de l´illa.
Des de l´apartament vam fer rutes dividint l´illa en sectors.

Primer vam fer la costa Nort, seguint un cert ordre :
Ċirkewwa : (35.986688,14.33115 amb Google Eart , GPS 35º59´28´´N 14º19´75´´E )
És el port des d´on anar i tornar de l´illa de Gozo. Rés a veure-hi com no sigui la vista a les illes de Gozo, Comino i Cominotto. Els transbordadors de la Gozo Channel des del seu port.

Des de Cirkewwa, ruta d´uns 4 kms (veure-ho amb Tomtom ) per anar a un turó anomenat Rdum il-Qammieh, pertanyent a la ciutat de Mellieħa, a la que pertany una gran extensió de terreny a la costa nord . L´àrea de Rdum il-Qammieh ( Marfa Ridge ), és una zona de penya-segats , erms i rocosos amb una fantàstica vista a les illes de Gozo i Comino per un costat i a la badia de la reserva Natural de Ghadira (Riserva Naturali ta' l-Għadira ) per l´altre. A la carretera d´accés hi trobem l´antiga torre de defensa de St Agatha Tower, també anomenada torre vermella pel seu color vermellós.Construïda a l´estil de les torres Wignacourt , i acabada cap al 1649. De la seva conservació en té cura l´Institut de conservació de Malta (Din l-Art Helwa ).
Punt GPS de Rdum il-Qammieh : 35º58´20´´N 14º19´28´´E , i amb Google Maps 35.972137,14.32555.
Punt GPS de l´esglèsia de Mellieħa anomenada Sanctuary of Our Lady ofMellieħa( Il Madonna tal-Mellieħa en maltès : 35º57´38´´N 14º21´39´´E i amb Google Maps 35.960987,14.360762.

Des de Rdum il-Qammieh, ens dirigim cap a la badia de Mellieħa, i per una carretera estreta , cap a Popeye´s Village (GPS 35º57´39´´N 14º20´27´´E i amb Google Maps 35.960883,14.341664 ), una mena de poble-parc-area de bany tot en un. Durant el rodatge de la pel.lícula , amb Robin Williams, es va construïr tot un" poble" de popeye per escenificar la pel.lícula. Acabat el rodatge l´any 1979 , es va aprofitar per fer del lloc una mena de parc d´atraccions dedicat a Popeye amb una petita àrea de bany amb inflables , jocs d´aigua , també amb botigues de records, restautrant ......casetes de la pel-lícula...etc.
Obert cada dia de Maig a Octubre 9.30 a 17.30 . El preu d´entrada és de 12 € adults i 9.50 els nens. ( Veure la ruta amb el Tomtom ).

Seguim ruta uns 7 kms per l´àrea de Mellieha, i ens dirigim a l´altre punta de badia, cap a Mistra Bay ( veure la ruta amb el Tomtom , en el punt GPS 35º 57´30´´N14º23´40´´E i amb Google maps 35.958625,14.394665). Aquesta és una petita badia entre la població de Xemxija i la zona del Selmun Palace Hotel. A la seva punta s´esten una àrea rocosa amb una preciosa vista a l´illot deshabitat de St Paul.

Des d´aquí a uns 4 kms ens dirigim vers una petitíssima area de bany anomenada Barracudas ( veure-ho amb Tomtom ) pertanyent a la ciutat de San Pawl il-Baħar . Cal deixar el cotxe a la crta principal Triq San Pawl , i caminar uns 200 metres fins al lloc ( veure-ho ). Hi ha un petit bar el " Barracudas Sport Club ", i una àrea de roques per banyar-s´hi, amb una bona vista a la badia del davant ,Xemxija.
Seguin fent ruta, ara d´uns kms, a l´altra banda de costa, a Goden Sand, una de les poques platges de sorra de l´illa, i tot i aixó en alguns llocs les pedres fan difícil l´entrada a l´aigua. A poca distància n´hi ha una altre, crèiem nosaltres que encara millor, tot i que menys coneguda, la Ghajn Tuffieha Bay, enclavada dins d´una vall i amb una cala arrodonida ( veure amb Tomtom)

Després, i de camí cap a l´allotjament vam passar primer pel poble de Mġarr, amb la seva catedral dedicada a la Mare de Déu de l´Assumpció , Parish Church of the Mary, com a centre de la ciutat. A aquest poble hi vam tornar un vespre per a sopar-hi menjar tradicional maltès , Ens havíen recomenat dos restaurants , el "Ta' L-Ingliz" i el "Tac-Canti", ambdós situats al costat de la catedral. Vam sopar bó i barat al " Tac-Canti".
A 1.5 kms del centre de Mgarr hi han dos llocs prehistòrics : el "Ta'Skorba" i el "Ta' Ħaġrat " . Nosaltres no els vam visitar, perquè estan només oberts els Dimarts de 11.30h a 13h, amb un preu de 5 € adults i 2.50 € nens. I a més cal fer la reserva a Heritage Malta.
A uns 2.5 kms del poble, a la costa hi ha una bona àrea per banyar-s´hi, anomenada Ġnejna Bay .Hi ha una petita platja de sorra i al costat una zona de pedres i plataformes rocoses també bones per refrecar-se a l´aigua . I caminant una 10 minuts per un camí de terra vóra els petits penya-segats, s´arriba a prop una zona de bany només accesible amb barca o pels més atrevits desfilant-se muntanya avall. és la zona de Il Karraba .

La següent parada avans d´anar a l´allotjament va ser al poble de Naxxar , on hi ha les restes de Cart Ruts ( veure ruta amb el Tomtom), una mena de solcs marcats a les pedres del terra, que encara avui es desconeix el seu orígen i la seva funció ( només teories ), encara que se sap que són prehistòrics i , alguns estudiosos fixen la seva funció en una mena de " camins" marcats per/ per a alguna mena de transport de pedres o similar, segurament per a la construcció dels megalítics. Ens va costar de trobar-los, doncs està al costat d´una carretera secundària que acaba en unes pedreres: GPS 35º55´32´´N14º26´09´´E i amb Google Maps 35.925965,14.436378

La següent àrea que vam visitar és la de la costa més turística, des de San Pawl il-Baħar fins a la badia de Sliema, amb vistes a la capital , Valletta. Des de San Pawl seguint la costa ens trobem una profunda badia ( veure-ho amb Tomtom ) que pertany a la ciutat de Naxxar, i a uns 4 kms, per la mateixa carretera anomenada Tull il-Kosta, hi ha la torre de St Mark´s Tower o Torri ta' Qalet Marku en maltès situada en una punta de terra " Ponta tal-Qrejten" . A un quilomètre, seguint costa entrem a la ciutat de Baħar iċ-Ċagħaq on hi ha una petita zona de bany, rocosa, anomenada White Rocks , i a poca distància dos parks un al costat de l´altre : Marine Park i el Splash and Fun Water Park ( veure-ho amb Tomtom ). Les entrades als parks són cares i no hi vam entrar.
Punts GPS i de Google maps: St Marks Tower 35º56´43´´N 14º27´13´´E ó 35.945267,14.453437
Al poble de Naxxar que està a l'interior també hi ha per veure el Palazzo Parisio, una casa senyorial, construïda originalment el 1733 pel portugués Manoel de Vilhena, que va gobernar l´illa en època dels cavallers. Comprada i embellida més tard pel marquès Giuseppe Scicluna el 1898. Descrita com una petita Versailles, ara és un museu amb artesania del segle 19, amb sostres decorats, murals, frescos, estucs, mobles ...etc. Obert cada dia de 9h a 16.30 amb un preu de 6 € adults i 4.50 nens . Dins hi ha un petit cafè anomenat " caffé Luna ".

Continuant uns 4.5 kms ens situem a les badies de Spinola i de Balluta ( Tomtom ), pertanyent al poble de St Julian´s ó San Giljan en maltès , que es junta amb el passeig marítim de Sliema , formant un llarguíssim tram de passeig, en que la torre de" Watch Tower " fa de divisió entre les dues ciutats (mapa ). És un lloc ideal per a passejar-hi la nit, plena de restaurants, bars, zona Wi Fi al bell mig del passeig, àrees de jocs per a nens i un extensíssim tram de vianants. De dia la zona del mar és rocosa però ideal pel bany, i amb petites llacunes rocoses amb piscinetes d´aigua salada. També vam pendre unes begudes en un bar&restaurant on tenen els noms dels menjars amb els noms d´esportites , el Surfside Bar & Grill , situat davant la zona de bany de Sliema. A la badia de Balluta hi ha l´església parroquial de St Julians, dedicada a "Our Lady of Carmel". Des d´alli la costa segueix fins a la badia de la capital Valleta, que la vam visitar dos dies diferents, en un vam entrar amb cotxe fins a l´aparcament prop de les muralles, i l´altre agafant un ferri des de Sliema. Però la visita i les fotos en un relat apart : aquí

Una altra ruta la vam fer cap als pobles de l´interior de l´illa. Primer, i des de San Gwann on estavem allotjats ens vam desplaçar fins a Mosta ó Il Mosta en maltès, ( Tomtom )que és la segona població més gran de l´illa després de la capital. La seva major atracció és la seva catedral, anomanada The Rotunda , dedicada a l´Assumpció de Maria ( St Mary´s Church ), i que té una de les cúpules més grans de món. Està situada al bell mig del poble ( GPS 35º 54´36´´N 14º25´33´´E i amb Goggle maps 35.909804,14.426036 ), i fou edificada cap al 1860 damunt una antiga església construïda cap al 1614. Les dimensions de la seva cúpula fa que sigui la tercera més gran del món ( després de la de San Pere de Roma i la de Sta Sofia d´Istambul ): uns 40 metres de diàmetre . Es també famosa per un incident a la Segona Guerra Mundial, quan el 1942 una bomba va perforar la seva cúpula quan estava plena de fidels, va lliscar fins al terre i no va explotar. Aquesta bomba s´exhibeix en un petit museu annex a l´esglèsia.

A uns 4.5 kms hi han les ciutats de Mdina i Victoria-Rabat( Tomtom ), les dues més interessants de l´illa. Mdina, també coneguda com a Ciutat Noble (Città Vecchia ó Città Notabile ), està situada damunt un turó rocós a 210 metres d´alçada. Va ser la capital de Malta abans de l´arribada dels Cavallers de Sant Joan, que van fundar la nova capital des de llavors, Valletta. Antigament formava part de la ciutat veïna Rabat , però els àrabs-serraïns la emmurallaren i fortificaren amb un profund fossat i la separaren de Rabat. Dins el casc antic ( mapa ) no es pot entrar en vehícles, i cal deixar-los a l´entrada, a l´aparcament -gratuït- dels Howard Gardens. Nosaltres vam fer 3 visites a la ciutat, una amb el tren turístic per veure-ho amb perspectiva, l´altra a peu pels seus carrerons i una de nit per veure-la il.luminada i per pendre unes pastes de postres al restaurant-bar-mirador situat a les muralles, el Fontanella´s Tea Garden .
El tren turistic està situat al final dels jardins Howard, davant la Greek´s Gate.El preu és de 4€ adults i 2.50 nens. la passejada dura uns 30 minuts. Acabada la volta vam entrar per la porta grega o Greek´s Gate, seguint pel carrer Triq San Nikola, arribem a una petita esglèsia "St Nicholas Chapel" , construïda cap al 1434 i remodelada completament cap al1698, ara tancada . Prop en trobem una altra " St Roque Chapel" , dedicada a San Roc, patró de les maleltíes i molt invocat durant les pestes de l´edat medieval. L´original va ser destruïda i l´actual data del 1798.
Entrem al carrer principal de la ciutat, el Triq Villagiagnon, que va de la Main Gate, porta principal, a la zona de les muralles, o Bastion Square o Pjazza Tas-Sur en maltès. Des de les muralles es té una bona vista a la ciutat de Mosta i la seva cúpula.
Al carrer principal també hi trobem prop les muralles el Palazzo Falson, originariament conegut com a Norman House, una casa senyorial dels voltants del segle XIII, i dividida en vàries cases independents, no va ser fins al 1927 en que Olof F. Gollcher va anar compran les diverses cases i el 2001 la Fundació del Patrimoni de Malta va començar la seva restauració com a Palau i transformar-lo en un museu històric. Va obrir com a museu el 2007. Obert de 10h a 16h, amb un preu de 10 € per adult.
Seguint el carrer ens trobem el Carmelita Church & Museum, obert al públic el 2008, és un antic convent ara museu, i café i botiga de records, i també un centre cultural i artístic. El pati central és obert a tothom i gratuït. Les sales i museu obert de 10h a 17h, el preu és de 4 € adults i 3 € nens.
Al davant , hi ha el Palazzo Costanzo, un edifici del segle 17, d´estil barroc. Dins hi ha una botiga d' escultures amb Vidre de Malta, un café i un museu de l´edat medieval, anomenat Medieval Times. Obert de 9.30 a 9.30 . Preu 3 € adults i 2.50 nens.
Al costat del convent de Carmelites hi ha el Palazzo Sta Sophia, original del 1233, encara que avui resta només construcció de l´època barroca.
Prop trobem la plaça de la catedral, St Paul Square, on hi la catedral dedicada a San Pau. St Paul´s Cathedral, obra mestre de l´arquitecte maltès Lorenzo Gafa, edificada entre 1697 i 1702. Abans de la seva construcció hi havía una catedral normanda que el terratrèmol de 1693 va destruïr .
Dins la plaça, al costat de la catedral hi trobem el palau episcopal, Archbishop´s Palace, del segle 14, i reconstruït al 1722. Durant un temps va ser un seminari, però actualment és un museu episcopal. Obert de 9 a 16.30 i costa 2.5 €
Tornant al carrer principal, trobem la Banca Giuratale, actualment seu del National Archives of Malta i ajuntament .
Seguidament hi trobem algunes antigues cases senyorials, com la Casa Testaferrata, la Casa Viani o la Casa Inguanez, aquesta darrera situada davant del monastir de St Peter´s Monstery ó Nunnery and Chapel of St Benedict, un edifici del segle XV. I a prop la Chapel of Sta Agatha del segle XV.
Acabat el carrer Villagaignon entrem a la Pjazza San Publiu, on hi ha a més de l´oficina de Informació, la seu de la policia i adossat a la porta principal o Main Gate, el Palau Vilhena, ara seu del Natural Museum of Natural History. Un edifici barroc, que es va construïr al lloc on hi havia un edifici desvastat pel terratrèmol de 1693. Utilitzat com a hospital militar, centre recreatiu, i ara museu. Obert de 9h a 16.30 i amb un preu de 5 € adults i 2.5 els nens.
Si a la plaça agafem el carreró del Triq Inguanez ens portarà a una placeta on hi ha un hotel Relais Chateaux , el The Xara, i al davant un edifici , la Corte Capitanale, un antic Palau de Justicia.

Acabada la visita a Mdina, ens vam dirigir fins la veïna Rabat, ( mapa ).El nom és àrab i vol dir suburbi, i hi vam visitar una de les dues catacumbes existents : St Paul´s Catacombs i St Agatha´s Catacombs, la que vam visitar. Ambdues es troben al mateix carrer de St Agatha´s Street, a pocs metres una de l´altra. St Agatha´s està obert de 9h a 17h, amb un preu de 5 € adult i 2.50 nens. A més de la visita a les catacumbes - on no es pot pendre fotos - hi ha un petit museu , al que cal una forta actualització, ja que és bastant anticuat.
Al mig de Rabat hi trobem la plaça de l´església, Parish Square. Aquí encara resta un ròtul amb italià que posa Piazza Della Chiesa Parrocchiale, record del pas dels italians per l´illa. A la Plaça , hi ha la catedral, St Paul´s Church & Grotto, on es venera la cova en que va viure i pregar St Pau quan va naufragar a l´illa de Malta. l´actual edifici fou construït per Lorenzo Gafa i acabat el 1683.
A la plaça també hi ha una petita església , la de St Cataldus. És una reconstrucció d'una antiga església, acabada el 1739 i té una cripta i unes petites catacumbes. Però nosaltres la vam trobar tancada.

Una altra ruta és la que segueix tota la costa des de les rodalies de Rabat fins a Marsaskala . Nosaltres la vam fer en dos dies, perquè ens banyavem a tots els llocs possibles, per aguantar la esxtrema calor de l´illa a l´Agost. Des de l´allotjament, i passant per les rodalies de Rabat (Tomtom), vam visitar tota l´àrea dels Penya-segats del poble de Dingli, ó Ħad-Dingli en maltès . Per arribar-hi, la crta passa pel bell mig del possible unic bosc, com a tal, de tot Malta, el Buskett Gardens ( GPS 35º51´35´´N 14º23´50´´E i amb Google maps :35.859944,14.397368 ), enmig del qual es troba el palau presidencial, anomenat Verdala Palace. La carretera d´uns 4 kms ( veure-ho ), que segueix la costa s´anomena Triq Panoramika , perquè té una bona vista a tot el llarg dels quilòmetres de penya-segats de tota la zona dels Dingli Cliff (Rdum ta' Ħad-Dingli en maltès ). Hi trobem la capella de St Magdalen´s Chapel, petita capella del 1646 i reformada recentment, amb vistes als penya-segats, també a la zona hi ha molts Cart Ruts, però cal temps per veurel´s doncs estàn molt escampats . Seguint carretera( en molt mal estat )es troba la punta de terra anomenada Il Kullana Point .
A uns quilomètres( veure-ho ) trobem una altre lloc molt petit, però espectacular i tranquil, Għar Lapsi, que pertany al poble de Siġġiewi , també anomenat Città Ferdinand. Għar Lapsi és una cala rocosa, a un quilòmetre del poble ( GPS: 35º49´39´´N 14º25´26´´E i Google maps : 35.82773,14.424105 ), amb una cova i piscina d´aigua natural formada per les roques .

La següent parada,a uns 6 kms , la Blue Grotto ( veure-ho ), pertanyent al poble de Żurrieq, concretament a la vall del poble, anomenada Wied Iż-Żurrieq . Tota la zona consta de una sèrie de coves, sis en total, tallades per anys d´incessant colpejar de la mar, i de totes la Blue Grotto , en maltès anomenada That il-Hnejja, és la cova més gran i més maca, amb unes aigues netíssimes i d´un color impressionant, en part pel reflex de l´aigua a la sorra blanca del fons. Aquestes coves atresoren llegendes de cants de sirenes que atreien als navegants. Tota la zona està plegada de racons rocosos i de coves narurals i un dels llocs que apareixen com a escenari natural en la pel.lícula Agora d´Almenavar.
Al petit port de la badía hi ha una empresa que organitza les surtides en barquetes per veure les coves. Surten de 9.30h a 16h, i la volta dura uns 30 minuts, amb un preu de 7€. GPS de l´aparcament :35º49´12´´N 14º27´06´´E i Google maps :35.820179,14.451935
A Zurrieq també hi ha una torre de defensa, situada en un petit altiplà arran de costa, és la torre de Wardija Tower .

Pertanyent al poble de Qrendi i a pocs quilòmetres de la Blue Grotto ( veure-ho ) hi han dos dels llocs prehistòrics més rellevants de Malta ; un és el temple de Mnajdra, i l´altre el temple de Ħaġar Qim . Situats a uns 500 metres un de l´altre. L´entrada val uns 9 € adults i 6.50 nens, i està obert de 9h a 17h. Nosaltres no vàrem entrar per trobar-les tancades . Estan situades arran de costa i amb una esplèndida vista a l´illot de Fifla. El de Ħaġar Qim es va descubrir el 1893 sota un munt de runes, i són les resten d´un temple construït entre 2.400 i 2000 a.C. I el de Mnajdra , que són en realitat 3 temples junts,van ser construïts uns 3.000 anys a.C. L´ any 1992 la Unesco va declarar al conjunt Patrimoni de la Humanitat. GPS del lloc:35º49´38´´N 14º26´36´´E i Goggle maps: 35.827452,14.443481

Situat en un polígon industrial del poble Birżebbuġa, anomenat Hal Far, es troba una petita botiga i parc temàtic de Playmóbil. L´entrada a la botiga és gratuïta i és un petit punt de venta de les joguines. Peró tot plegat molt petit.
Pertanyent a Birżebbuġa també trobem la badia de Pretty Bay, en maltès Ramla ta´Birzebugga, situada tot lo llarg del carrer "Triq San Patrizju " ( veure-ho ), i amb una sorra blanca i neta. GPS : 35º49´23´´N 14º31´44´´E i Google maps:35.823242,14.529033
I a uns 1.5 quilòmetres una altra badia , la de St George´s Bay , amb una platja molt petita de sorra clara.

A uns 3.5 quilòmetres hi ha el poble costaner de Marsaxlokk ( veure-ho ), on el Diumenges fan un mercat del peix al seu port . És un petit mercat ple de varietats locals de peix. Al llarg del seu passeig marítim es poden veure infinitat de les típiques Luzzus, que són les petites barques de pescadors pintades de colors molt vius. Davant del port hi ha la catedral dedicada a " Our Lady of the Rosary The Madonna of Pompeii ".
I ja a les rodalies del poble, concretament a la crta que va del centre a la punta de Delimara, s´hi troba un petit turò amb restes arqueològiques, que no vam poder veure, i una petita esglèsia del mateix nom que el turò Tas-Silg

La següent parada des del poble de Marsaxlokk, va ser un lloc meravellós , però de dificilíssim accés , amb una carretera amb pèssim estat, i sense senyalització , però amb una belleza increïble: la piscina natural de St Peter´s Pool, prop de la punta de Delimara. Es tracta d´un entrant d´aigua rocós, que gairebé sembla una piscina, i es diu de St Pere perquè la llegenda explica que aquí el Sant hi va batejar a alguns vilatants. Per arribar-hi , la carretera està sense asfaltar , per tant no surt als mapes : GPS del lloc: 35º49´58´´N 14º33´42´´E i Google maps: 35.833158,14.561906

La carretera que bordeja la costa ens porta amb només 600 metres a la badia de Ras il-Fenek, (GPS : 35º50´18´´N 14º33´48´´E i amb Google maps: 35.835637,14.559921 ), una preciosa badia només accesible amb vaixell però molt espectacular per fer-hi una ullada des de la carretera que la bordeja damunt dels penya-segats. I de l´altre banda de l´arc de terra que forma la badia ens trobem amb St Thoma´s Bay, a Marsaskala.

Aquesta va ser la darrera ruta a Malta . I encara que ens va quedar molts llocs per veure, ens vàrem emportar un bon record de l´illa.

1 comentaris:

gominola ha dit...

VA SER MOLT MACO MALTA... I MOLT DIVERTIT........;)