MALTA 2010:VALLETTA


La Valletta : en maltès Il-Belt Valletta. També anomenada "Ċittà Umilissima " i capital de la república de Malta.
El nom de Valetta procedeix del seu fundador, el Gran Mestre de l'Orde de Sant Joan, Jean Parisot de la Valette. La magnífica ciutat fortalesa es va construir sobre un àrid rocam de la península del Monte Sceberras, que puja des de dos profunds ports, Marsamxett i Grand Harbour. La Valetta es va començar a construir el 1566 i es va acabar, amb els seus impressionants bastions, els seus forts i la seva catedral, en tan sólo15 anys.
La capital segueix sent una ciutat barroca, amb imponents fortificacions i muralles de pedra que finalitzen a costat del mar al castell de Sant Elmo. Va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1980. La seva traça és rectangular, i molts dels seus carrers acaben en costerudes escalinates que baixen a la zona de molls. El seu carrer principal és Republic Street ó Triq ir-Repubblika,que conecta la zona del Fort St Elmo amb el centre de la ciutat, i és el millor carrer per les passejades , és el cor de la ciutat.

Les nostres fotos de la ciutat de Valletta al Picassa.

LLocs a visitar: ( mapa ):

Partint dels aparcaments situats sota les muralles de l´entrada , per sota el nivell de la Triton Fountain i de l´estació d´autobusos, Bus Terminus. GPS: 35º53´46´´N 14º30´30´´ E i Google maps:35.896238,14.508594.

1-. Bus Terminus & Triton Fountain: GPS 35º53´44´´N 14º30´30´´E . És el lloc ideal per veure els vells autobusos de Malta . És aquí també que hi ha els Diumenges i els matins un mercat , juntament amb el carrer de Merchants Street, darrera la Republic Square.

2-. The Republic Street: és el carrer que travessa tota la ciutat des de Bus Terminus fins a l´altra banda, al Fort St Elmo. Des de Bus Terminus s´entra per la City Gate .

3-. St. John's Co-Cathedral & Museum ó Kon-Katidral ta’ San Ġwann “ en maltès. Construïda pels Cavallers de Malta entre 1573 i 1578, havent estat encarregada la seva construcció al 1572 al Gran Mestre Jean de la Cassiere i dissenyada per l´arquitecte maltès Gerolamo Cassar. d´estil d´alt barroc, dins hi ha la sepùltura del fundador de la Valleta , el Gran Mestre Jean Parisot .També hi han dos grans quadres de Caravaggio , el Sant Jeroni , i la decapitació de St Joan Baptista .Obert de 9.30 a 16.30 . Entrada 6 € .

4-. The Republic Square ó Misrah Ir-Repubblika . També anomenada Queen´s Square o Piazza Regina. Juntament amb el Republic Street és el cor de la ciutat; és una petita plaça davant de la Bibliteca Nacional ó National LIbrary , plena de cafés i restaurants, entre ells els dos més representatius de Valletta , el Café Coordina ( preciós i amb frescos al sostre , obra de Giuseppe Cali ), i el Café Premier. Al bell mig de la plaça hi ha una estàtua de la Reina Victòria, d´aquí el nom de la plaça.

5-. Grand Master's Palace, Il-Palazz tal-Gran Mastru: Palace Square . Obra mestra del segle XVI, actualment és el Parlament . Construït entre 1573 i 1578 per l´arquitecte maltès Gerolamo Cassar. Durant més de dos segles va ser la llar del Gran Mestre de l´Ordre dels Cavallers de St Joan. Entrada lliure , encara que es pot visitar poc espai, doncs ara es la seu del parlament. Dins de l´edifici s´hi situa el Museu del Palace Armoury, dedicat a la història i armes de la ciutat. Preu entrada uns 10 € els adults i 5 € nens.

6-. Museu Teatre Manoel ó Teatru Manoel en maltès : 115 Old Theatre Street, GPS 35º53´59´´N 14º30´45´´E. Construït el 1731 és un dels teatres coberts més antics d´Europa. Obert de 10.15 a 16.30 . Preu entrada 4 € adults.

7-.St Paul´s Anglican Catedral, West Street, . Al final de Archbishop Street. Va ser edificada entre 1839 i 1844 i finançada per la Reina DowagerAdelaida, vídua del Rei Gullermo IV.La reina, durant la seva visita a 1838-1839, es va assabentar que no hi havia cap església anglicana a Malta i va ordenar construir-ne una. Aquesta catedral va ser edificada en un lloc on, el 1574, hi va haver un alberg alemany, "Auberge d'Allemagne", que va ser enderrocat perquè pogués edificar la nova catedral. Dedicada a Sant Pau, té una alta torre de65 metres,que destaca en la línia de l'horitzó. Entrada gratuïta

8-. Casa Rocca Piccola: a Republic Street. Casa museu on s´exposa la història i costums maltesos dels darrers 400 anys. Obert de 10 a 16h excepte diumenges. Preu entrada 7 e adults i 3.50 nens

9-. Toy Museum : també a Republic Street, davant la casa Rocca Piccola. Petit museu de les joguines fabricades des de 1950. Obert de 10 a 15h . Preu entrada 2.5 adults i nens gratuït.

10. Fort Saint Elmo , ó Forti Sant’Iermu en maltès. . Es troba situada davant al mar , en un extrem de la ciutat. Abans de l´arribada dels Cavallers al 1530, ja hi havía una torre de vigilància i defensa. Es va renovar i enfortit al 1533, i va ser clau al Setge de Malta al 1565. Actualment es pot visitar i hi ha una museu de la guerra, el The National War Museum. Obert de Dilluns a Diumenge . Preu entrada 6 e adults i 3 € nens.
Davant de la plaça s´hi situen un dels molts karozzini , o carruatges de cavalls.

11. St Lazarus Bastion & Malta Expreience. Les muralles de St Lazarus són les que es troben a l´entrada del Grand Harbour. Darrera muralles es troba un petit museu audiovisual de la història de Malta , és el Malta experience .

12-. Sacra Infermeria ó actual Sala de Conferències :Mediterranean Street. Edifici amb vistes al port, prop de la fortalesa de St Telmo. Va ser uns dels primers edificis construïts a la ciutat, i va començar a funcionar com a hospital i infermeria al 1574, amb uns 900 llits per a cavallers, soldats, mariners, estrangers ( masculins ) . Els locals i els esclaus eren atesos en una sala sota la sala principal. Al 1676 va ser creada una escola de anatomia i cirugia , una proesa a l´època. Actualment és una sala de conferències ( mcc ).

13-. Siege Bell Memorial. Dedicat a les més de 7.000 víctimes de la Segona Guerra Mundial a Malta. Situat davant del port.

14. Lower Barracca Gardens . Situats dalt del turó , davant de port, i amb vistes a la ciutat, i a les 3 ciutats de l´altre banda del port.

15. Collegiate Parish Church of St Paul´s Shiwreck. a St Paul Street. En un país tant catòlic com Malta, el fet del naufragi de St Pau a les seves costes l´any 60 dC és un fet important, i com a tal mereixia una església on venerar el fet, i cap al 1570 es va edificar l´edifici actual, encara que enderrocada i reconstruïda diverses vegades al llarg de la història. Dins hi han diverses obres d´art, com el retaule de Matteo Perez d´Aleccio , la cúpula de Lorenzo Gafa, .....

16-. Upper Barracca Gardens : Triq Sant´ Orsla . GPS 35º53´41´´N 14º30´45´´E. Uns jardins amb vistes al port i a les 3 ciutats .

17. Auberge de Castille: Va ser la seu oficial en temps dels Cavallers de Malta de la llengua de Castella, Aragó i Portugal. Actualment és la seu de l´oficina del Primer Ministre des del Març de 1972.

18. Port de Marsamxett & Manoel Island. Aquest és el port de la badia que formen Valletta i Sliema . Al mig s´hi troba una extensió de terra en forma de petita illeta, és el Manoel Island, antic Fort defensiu i ara centre cultural i d´oci nocturn. Des de la ciutat de Valleta n´hi han bones vistes tot passejant pel carrer de Marsamxett Street, on per cert s´hi troba un edifici on s´hi llegeix " House of Catalunya " , edifici construït entre 1692-1694 .

18. Petits creuers des del port Sliema per fer un recorregut pels diferents ports de la badia on està situada Valleta. Nosatres vàrem fer dos recorreguts amb la companyia Captain Morgan Cruises , un per fer el recorregut a tota la badia i als dos ports, i un altre dia per anar amb els ferris que van del port de Sliema a Valletta.

Per veure la ciutat de Velleta des del ferry clic aquí

A l'altre costat del Gran Port es troba la zona de Cottonera, composta per: Vittorio, Senglea i Cospicua.

La primera que apareix és Cospicua, també anomenada Bormla. És potser la menys vistosa de les tres. La seva importància radica en els seus molls, lloc on es reparen i condicionar els grans creuers.

A Senglea se la coneix com la petita Venècia perquè les cases estan enganxades al mar. Té les dues millors vistes de l'illa: la panoràmica des dels Jardins de Gnien il-Gardjola i la façana del museu marítim i el palau del Inquisidor.

Per creuar a Vittoriosa, anomenada també Birgu, es pot prendre un luzzu, les típiques barques malteses tan acolorides. Vittoriosa és la més antiga de les tres ciutats i també la que té més atractius turístics.
El Fort St Angelo és un, l'altre és l'església de St Lawrence, la més antiga de Malta que data de l'any 1090.