MALTA 2010. GENERALITATS


Malta

un tresor a la Mediterrània


En ple mar Mediterrani entre Itàlia i Grècia, hi ha un país anomenat Malta (República de Malta) format per tres petites illes: Malta, Gozo i Comino.

El territori de Malta està format per un grup de set illes, però només estan habitades les tres grans : Malta, Gozo i Comino.

Aquestes illes van servir com a llar per Els Cavallers de l'Orde de Sant Joan, primers "defensors" de la Cristiandat,i tenen una història religiosa de gran riquesa. Els habitants de les Illes malteses estan considerats com un dels pobles cristians més antics del món. Sant Pau, que es diu va naufragar, a la ruta de captiveri cap a Roma, l'any 60 de l'era cristiana, va introduir el cristianisme a Malta. Es poden seguir els seus passos en santuaris, grutes i catacumbes a Rabat i en l'antiga capital Mdina. Hi ha 365 esglésies i capelles repartides per tot el territori de les Illes.La gran majoria dels habitants són catòlics romans .

La seva capital, a l'illa de Malta, és Valletta, una ciutat emmurallada plena d'art i ara en constant rehabilitació.

Colònia anglesa fins a 1964 i amb una història que comença 5.000 anys abans de Crist. Els primers habitants van venir problablement de Sicília, i van construïr-hi enormes estructures religioses i civils , algunes encara existents. Per la seva ubicació al centre de la mar Mediterrànea ha estat sempre un important port de comunicacions , habitada i conquerida per sicilians, grecs, romans fenicis, bizantins, àrabs, francesos, italians i britànics ( els darrers la van dominar fins al 1964 en que Malta es va convertir en la República Independent de Malta ) . Actualment el país té una barreja de totes aquestes cultures i es veu tant en la llengua, com en les construccions i en les tradicions.

Els dos idiomes oficials són el Maltès i l'anglès.

Malta és una de les illes del Mediterrani que , encara que turística, ha sapigut controlar la massificació i la construcció descontrolada de pisos. Els moltíssims temples religiosos ,els carrerons empedrats , el paisatge agreste .... dónen a l'illa un caràcter únic.
Entre les visites més destacades cal assenyalar la capital La Valetta, els monuments megalítics de Hagar Quim, el paisatge de l'illa de Gozo, l'antiga ciutat de Mdina, la gran església de Mostar , els penya-segats i la seva costa, el submarinisme i les seves cales aïllades.

Webs interessants:

mapes i poblacions: Malta vista . mapes a planetwere , mapa de Valleta interactiu a Lonely planet , mapa de les 3 illes , Malta Holidays mapa , Malta maps , mapes diversos, web Searh Malta , de les illes malteses , web amb vistes a 360º Choosemalta un cercador general

A la wikipèdia . A planetwere , turisme de Malta ( espanyol ) , guide to Malta

altres : Timeofmalta , costes de Malta, Web de turisme de Gozo , web del govern de Gozo , web dels museus i llocs històrics Heritage Malta

Descàrregues amb format pdf de passejades per Malta , ciutats .. etc

La gastronomia: És molt rica i variada entre la italiana i la grega amb delícies com són el, el guisat de conill, formatge de cabra amb pebre , pastissets de farcits .......... i tenen el seu propi vi, cosa excepcional si tenim en compte el petit que és el país.

Esports : Un dels esports més practicats és el submarinisme, i hi ha un munt d´empreses que t´ofereixen cursos, visites, guies....

Moneda : La seva moneda és l´euro

Clima: L'estiu pot arribar a ser molt calorós i amb una elevada humitat, el que fa difícil les visites turístiques durant el dia, que cal limitar-les a primera i darrera hora del dia. La millor època de turisme es a finals de primavera, quan hi ha més espais verds i les temperatures són agradables.

Platges : de sorra només n´hi han un parell, la resta són de pedra , però amb les aigues netíssimes i d´un blau sorprenent. En general, ja a partir d'abril el mar està prou càlid com per xipollejar en les seves blaves aigües.Qui vulgui practicar senderisme o vulgui veure la major quantitat de atraccions a Malta, hauria visitar l'illa a la primavera o tardor. A la primavera l'illa està més verda que mai. A l´estiu la calor fa que el turisme sigui de sol i platja.

Supermercats:

Arkadia : Arkadia Marketing Ltd : Fortunato Mizzi Street, Victoria. Gozo

Arkadia Foodstore : Church Street, Portomaso, St Julians . Malta

Pavi Supermarkets : Triq Manwel Dimech, Qormi . Malta. GPS 35º52´41´´N 14º28´51´´E . Situat a només uns 4.5 Kms de L´aeroport de Luqa.

Smart Supermarkets : Naxxar Road, Birkirkara. Malta. GPS 35º54´05´´N 14º27´16´´E

Grup Carrefour : GS Supermarkets:

Lasco Discount Store: Triq il-President Anton Buttigieg . Zejtun .Malta . GPS 35º51´00´´N 14º31´54´´E.

Tower Supermarket Complex : Triq il-Kbira, Sliema . Malta. GPS 35º54´39´´N 14º30´21´´E.

Trolees Supermarket : Triq il-Merluzz . Qawra. Malta . GPS 35º57´11´´N 14º25´08´´E .

GS Superstore: Parish Street, Naxxar. Malta . GPS 35º54´54´´N 14º26´40´´E.

Grup Lidl Supermarkets:

Lidl Supermarket: Triq il-Karmnu . Luqa. Malta . GPS 35º51´38´´N 14º29´03´´E . Molt a prop aeroport.

Pels amants dels McDONALS :

Birkirkara: Marino Street Valley Road . GPS 35º53´46´´N 14º27´53´´E.

Sliema Shopping Center The Plaza: Bisazza Street GPS 35º54´33´´N 14º30´23´´E.

Bugibba : Isle Promenade GPS 35º57´09´´N 14º24´38´´E.

Paceville : Bay Street GPS 35º55´28´´N 14º29´16´´E.

Valletta: Republic Street , davant museu arqueològic. GPS 35º53´50´´N 14º30´40´´E

Gudja , prop aeroport de Luqa. GPS 35º51´03´´N 14º29´39´´E

35º57´11N 14º25´08´´E