Nadal 2008 a AVIGNON

Viatge a Avignon i voltants del 27 de Desembre 2008 al 1 de Gener 2009.
Podeu mirar les nostres fotos aquí.
i el nostre video:





Transport:
L´escapada la vàrem fer amb el nostre cotxe.
Des de Girona a Avignon , fent parada a Nîmes , són uns 345 km i unes 3.5 h. de conduïr sense comptar les parades.
Allotjament :
Al centre mateix d´Avignon , en un pis del carrer Teinturiers , molt a prop del centre de la ciutat. Els propietaris tenen altres lloguers de turime " Domaine le Taleur " , però , nosaltres teniem el "meublé Les Anglaises ", senzill, bàsic , i econòmic. I per el que volíem va ser suficient, ja que només hi estàvem per sopar i dormir.

Avignon , és una ciutat i comuna francesa, capital del departament de Vaucluse , a la regió de Provença-Alps-Costa Blava.

Avignon és coneguda com l'antiga ciutat papal. Al 1309, sota el papa Climent V, Avinyó es va convertir en la residència dels papes, i es va vendre el 9 de juny de 1448 a Clemente VI , per la reina de Nàpols i comtessa de Provença Juana I . Un total de nou papes residiran en el palau dels Papes.
La ruta dels diferents dies fou aquesta :
dia 1 . Girona - Nîmes - Avignon.
Des de Girona a Nîmes hi ha uns 295 km. i unes 3 h. de viatge.. però nosaltres hi vàrem estar una estoneta més perquè just a la nit avans de marxar va nevar . Tot i així , per esmorzar ja estàvem a Nîmes.
Nîmes , només ens hi vàrem parar un parell d´hores, just per veure l´anfiteatre " Arena de Nîmes " , que per cert fou ca-rí-ssim !! , i pel preu no val la pena dons és exactament igual a qualsevol altre , a nosaltres 4 ens va costar uns 28 € i en poca estona està vist. Un passeig pel centre i ruta cap Avignon.

Avignon : va ser Residència dels Papes a l'Edat Mitjana, per això també és anomenada "ciutat dels Papes ".
El seu casc antic ( mapa ) , està a prop del Palau dels Papes i del Pont Bénezet ( mapa ) , i, s´en diu "intramuros " perquè està gairebé tot a dins la muralla.
a veure-hi :
a-. El que fa famosa a la ciutat " Le Palais des Papes " del s. XIV è. Palau classificat " Monument de la Unesco " i , és un dels més importants palaus gòtics del món. Símbol de la influència de l'església en l'occident cristià en el segle XIV. Construït a partir de 1335, en menys de vint anys,per dos Papes . Benet XII i el seu successor, Clemente VI.
La visita és interessant, però , és massa cara per lo que es pot veure. I ...com no!!! , al final tens que sortir per la botiga de vins que té el Palau ( a nosaltres ens agrada molt el bon vi, però , el preu de la majoria de les ampolles es prohibitiu, només unes poques es poden comprar a preu assequible. Però , també és veritat que són vins molt selectes ) , i, al final de tot ....voilà !!.....la botiga de records.
A l´estiu està obert cada dia fins a les 8h al Juliol i fins a les 9h a´l´Agost. A l´hivern tanca molt aviat a la tarda ( 5.30 aprox. ).El preu de l´entrada és car: a l´hivern adults 8.50 € i nens 7 € , però , a l´estiu encara més , adults 10.50 € i nens 8.50 €. , molt car si es va en família i, encara que val la pena....la " cultura " no hauría de ser tant prohivitiva. Adressa : Place Palais de Papes.

b-. A la mateixa plaça que el palau , s´hi troba " Nôtre Dame des Doms " , actual catedral de la ciutat, edificada al s. XIIè. Hi ha una estàtua de plom daurada de la Mare de Déu damunt del campanar des de 1859. L ´entrada és lliure, i és obert fins 18h.

c-. Dalt de la plaça del palau també s´hi troba l´entrada al " Rocher des Doms " un jardí-monument públic situat dalt d´un turó i amb excel.lents vistes al riu " Rhone " i a la ciutat. És una gran elevació de pedra calcària de 30 metres per damunt de la vall del Roine, amb bones vistes de la ciutat de Avignon , a l'illa de Barthelasse (illa fluvial més gran d'Europa, amb aproximadament 700 hectàrees) , al Mont Ventoux, el Luberon, .. .
Ho vam visitar amb el tren turístic que s´agafa davant del palau i que fa un molt bón recorregut per la ciutat. Si es té temps , passejar pels jardins amb calma i mirar el paisatge és d´allò més tranquil.litzador. Hi han llocs per caminar, estàtues, jardins...i una taula d´orientaciò ( N, S, E, O ). Tanca al vespre.

d-. També a la mateixa plaça del palau, al costat de l´entrada al Rocher des Doms, s´hi troba el " Petit Palais " , constrüit al voltant d´un claustre, al 1317. Actualment és un museu . L´entrada costa uns 6€ . Nosaltres no el vàrem visitar .

e-. Davant per davant del palau dels Papes , s´hi troba l ´edifici de " L´Hôtel des Monnaies ", edifici construït al 1619, per ser el "taller de monedes" primer, després caserna militar , i, després de 1860 i fins ara conservatori de música.

f-. Des de la plaça del Palau, ens dirigim pel carrer Jean Vilar, fins a la " Place de l´Horloge ", on per Nadal s´hi fa el mercat de Nadal amb parades i artesants, i, també a l´edifici de l´ajuntament es pot veure un gran pessebre . L´edifici és el " Hôtel de Ville ", i té un campanar del S XIV, amb un rellotge i unes figures "Jacquemard et Jacqueline " , il.luminades al vespre.
En l´edifici el pintat l'escut d'armes esculpit en una pedra identifica al constructor , el cardenal Audouin Aubèrt, nebot del papa Innocenci VI , que va construïr-lo entre 1352 i 1363 . És edifici de l´ajuntament des de 1851.

g-. El carrer cèntric més comercial és el de " Rue de la République " , al final del qual es troba el carrer Jean Jaurès, on hi ha l´oficina de informació.

h-. Les muralles ( remparts en francès ) , envolten tot el casc antic i estàn molt ben conservades. Tenen un perímetre de uns 4.300m. , delimitant un superfície de unes 151 hectàrees.
Antigament, a més, hi havía un fossat d´uns 4 m. amb les aigues dels rius Sorgue i Durançole que defensava la ciutat, ara desaparegut.

i-. Un dels carrers més bonics per passejar i veure la part més "bohemia " ( que no bruta ni deixada ) , és el carrer " Rue des Teinturiers " , ( + info )on nosaltres tenien el pis llogat. És el carrer on encara s´hi pot veure els vells molins per fer anar la corrent per mitjançant la força de l´aigua , en el carrer que antigament era el dels tinturers . Molt aprop d´on dormíem hi ha la " Chapelle des Pénitents Gris " i , també , " l'église des cordeliers " .

j-. l´esglèsia de " St. Pierre " , a la plaça Saint Didier . La impressionant façana fou construïda a principis del segle 16. Uns anys més tard, el 1551, s´hi van afegir les portes de fusta.

k-. I el famós " pont d´Avignon " que va donar nom a la cancó ( en castellà ) , (i la de la trinca ) " Le Pont Saint Bénezet " , forma part del Patrimoni de la Humanitat des de l'any 1995 .
Nosaltres només el vam visitar des de fóra , encara que es pot pujar a dalt -previ pagament clar!-.

l-. A prop de la ciutat, a uns 13 Km , direcció Sud, a 500m. de la sortida 24 de l´autopista A7 Avignon Sud, ( ja en el poble de Caumont sur Durance ), hi ha una bodega-degustació amb edifici històric anomenat " Chartreuse de Bonpas " ( + info ) , antic convent ara convertit en caves, propietat de les caves "Louis Bernard ". L´edifici i els entorns són magnífics, no varem visitar les caves perquè els nens no poden entrar.



Avignon té més llocs per veure, però nosaltres volíem veure més llocs al voltant , un d´ells és a :
Rustrel : A uns 63 Km a l´est d Avignon i a 10 km al nord-est d' Apt pe r la D22 , a la regió del Luberon ( + info dels voltants ) . Aquí hi ha un lloc on es pot fer una passejada per terres de colors ocre , ( anomenat : " Colorado Provençal " ( + info )que eren explotades per colorants i per altres usos en la indústria de la construcció.
Deixar el cotxe al parking i reservar un parell d´hores ben bones si es vol veure lo més bonic. També al parking , hi ha un petit espai de informació i mapes per la ruta a fer . Nosaltres per manca de temps i per anar amb canalla , només vàrem visitar lo més aprop . però és interessant si agraden les caminades pel bosc.
El Luberon és una extensa regió entre els " Alpes de Haute Provence" i la " Plaine du Vaucluse " , amb la capital a Apt. Dins de la regió s´hi troba un parc natural , creat al 1977 i amb 69 municipis agregats ( mapa )
Després de la passejada ens vam dirigir cap a :
SAIGNON : A uns 16 Km. al sud de Rustrel i molt a prop de Apt ( que no vàrem visitar ). Poble petit , enfilat dalt d´un altíssim turó i amb vistes a tota la vall . Davant de l'ajuntament, s´hi troba l´esglèsia romànica del XII .
Amb poc temps està vist , i després cap a :
ROUSSILON : ( + info ) A 50 km d'Avignon , i , a 11 Km d' Apt . Poble que com Rustrel , lo més famós són els ocres, encara que aquí són diferents , més intensos, més explotat turísticament , però , potser més ...espectacular ( que no més autèntic ).
a veure-hi : "Falaises d'ocre " , obert cada dia de 9h. a 17.30h.
" Eglise St Michel " , la torre " de l'Horloge" , i els carrers i façanes amb intensos colors ocres-vermells .
A prop també s´hi troba un centre de conservació dels ocres , que no ens va donar temps a visitar ( a la crta RD104 , a un 1,5 Km de Roussillon en directió a Apt.
Entre la visita al poble i als ocres dedicar-hi mínim un parell d´hores. Hi ha un parking a dalt del turó on es troben els ocres ( de pagament , com no ! ).
Després vàrem visitar :
GORDES : ( + info ) . A uns 12 Km. de Roussillon . Poble penjat a uns 370 m. altitud .
considerat un dels " plus Beaux Villages de France " ( associació francesa que engloba a uns 150 pobles amb un caràcter especial per la seva bellesa )
A veure-hi : El castell , del qual hi ha referències ja al 1031 .A dins es pot visitar també " le Musée Pol Mara " .
L´esglèsia romana de Saint Firmin del 18è. segle també val la pena visitar-la, ja que conserva extraordinariament bé les pintures de les pareds i és molt curiosa.
I, també passejar pels carrers que encara tenen " les calades " , nom que es don als carrers empredats que baixan cap als miradors de la ciutat, i , que tenen la part del mig amb les pedres posades de canto.
Baixant des del castell , passant per l´esglèsia , i anar baixant carrers , es troba la zona dels miradors, aquí hi ha les restes de cases construïdes a les pedres de les montanyes , en resta molt poc de tot lo que hi havía , però , val la pena , i també per les vistes a la vall , les passejades pels carrers de pedra.
Molt a prop de Gordes, a uns 4 Km. de distància, hi ha un poble de pedra , realment interessant de visitar , el " Village des Bories " , les construccions en pedra daten del Neolític, i , vàren ser habitades fins al final del 19è segle. A la crta D15 des de Gordes ( info ).Obert des de les 9 del matí fins al vespre , i costava ( any 2008 ) uns 5,5 € adults i 3 € nens.
A nosaltres , al final no ens va donar temps, peró , a prop també hi ha l´abadía de Sénanque , " Abbaye de Sénanque " , (+ info ) , amb una arquitectura ben curiosa , dons té forma de creu de tau , i molt...austera en decoració. Es troba a uns 4 Km de Gordes, a la crta D177.

Un altre lloc per veure a la zona , a prop també de Gordes , a la mateixa crta D2 , al municipi de Coustellet ( Cabrières d´Avignon ) , hi ha un petit , molt petit museu de la lavanda , amb botiga per comprar tot de productes fets amb lavanda , i , un xic cara , però , com que et pots passejar-hi lliurement per la botiga.... amb l´olor a flors ja t´en conformes . El museu, encara que mini val la pena , el preu no !!! . 6 € adults i gratuït els nens. Vàrem tenir la sort d´arribar tard i ja no fèien visites i ens vam " colar " uns minuts al museu....sense ....volguer .

Un altre poble a veure entre Avignon i Gordes , és :
" Fontaine de Vaucluse " ( + info ) , situat sota un penyasegat de 230 m. des d´on neix el riu Sorgue , que surt amb força increïble i travessa el poble a uns centenars de metres avall . ( visita virtual ) . Pujant del poble al naixement del riu , a mig camí hi ha un museu " Vallis Clausa " ( entrada gratuïta ) , dedicat a l´ofici i art dels molins per fer paper , i, amb botiga per comprar-hi tot de papers artesanals fets a mà . És interessants , i com que no et diuen rés per veure i xafardejar...... de tote maneres , jo hi vaig comprar un petit cuadre fet amb paper artesanal.
A prop , vàrem visitar el poble de " L´Isle sur la Sorgue " , ( + info ) , i també anomenat " La Venecia provençal " , perquè està travessada per varis canals i braços del riu Sorgue que divideixen el poble en una espècie de " canals " . Nosaltres hi vàrem arribar cap al tard i decorat tot per Nadal ...i amb tot de llums damunt l´aigua.... molt maco !.. També és un poble plé d´anticuaris i al Diumenge hi ha un molt bon mercat .

Anant cap l´oest des d´Avignon, una altre zona a veure és la propera al " pont du Gard ", ( + info ) a uns 26 Km oest Avignon, per crta N100. Una obra faraònica per l´època en que es va construïr !!! , la romana , que portava l'aigua per la vall del Gard , i , va formar part d'un aqüeducte d'uns 50 km que portava l'aigua des de Uzès fins a Nîmes . L'aqüeducte transportava 20.000.000 de litres d'aigua diàriament. Es paga una tarifa única de 5 € al parking i aixó dóna dret a entrar al recinte on hi ha la cafeteria, i , per anar a peu fins al pont .A nosaltres ens va ploure tota l´estona però hi vàrem passejar igual.
Seguint la crta des del Pont du Gard , ens vam arribar fins a " Uzés ", poble molt bonic per les seves cases burgeses que daten la majoria del segle 17è. Però , com plovia moltíssim no vàrem baixar del cotxe i vàrem anar a veure si estava oberta ( i..no! tancada per vacances ! ) la botiga-museu de les gominoles "Haribo " .
Encara ploguent ens vam arribar fins a" Saint-Quentin-de-la-Poterie ", poble dedicat a la terrissa de fang....però .. tot amb peces ùniques, precioses...i caríssimes . Però , va valguer la pena , a més hi ha petitíssimes botigues molt maques. I el poble també és bastant bonic per a passejar-hi.

Des d´Avignon cap al Sud , ens vàrem dirigir cap al poble de " Lamanon " , situat a l´àrea del " Parc Naturel des Alpilles "on hi ha el " massif du Défends " amb construccions sobre les roques que daten del Neolític i habitades fins al XVIè segle, anomenades " Site de Calés " . Al arribar al poble deixar el cotxe al parking davant l´esglèsia i pujar a peu fins als cims del massis . Per passejar-hi unes 2 hores ben bones . Molt curiòs de veure , i, encara que cansat , val la pena dedicar-hi temps...ah! i.. gratuït!!.
També al poble , al punt de informació turística, davant l´esglèsia , hi ha un petit museu sobre la zona , gratuït .
I , al poble , vist des de darrera una tanca per estar dins d´una propietat privada , hi ha una arbre - un plàtan - de 300 anys anomenat " Le Géant de Provence " , diuen que plantat per Catherine de Médicis , que va venir al poble veí de Salon en Provence per veure´s amb Nostradamus. L´arbre té una altitud de 20 m, i , 8m. de circunferència . Costa de trobar, però està a prop del castell de Lamanon, a dins del poble .

A prop, vàrem visitar el poble de " Salon de Provence " , ciutat adoptiva de famòs astròleg Nostradamus . A principis del segle 20, la principal activitat del poble era la fabricació de sabó , i, n´hi havía fins a 10 fàbriques . També s´hi produïa oli .
Actualment , només resten 2 fàbriques :
- " Savonnerie Marius Fabre " a 148 Avenue Paul Bourret
- " Rampal patou " a 7 Rue Félix-Pyat .
Nosaltres hi vam dinar , a prop de les escales que pujen al castell , a la " place des Centuries " , en un pub-restaurant ( bueno-bonito-barato ), anomenat " Pub au Bureau " . recomenable!..
Hi ha un castell militar , que no vàrem visitar només que per fora, i, en canvi ens vam dedicar a passejar pels seus carrers i anar a veure- per fora també- la casa on va viure Nostradamus en el segle 16, ara museu .

Des de Salon de Provence , ens vam dirigir vers Nord-ouest , fins a " Tarascon " , on primer de tot , vàrem " intentar" entrar a veure el castell " Le château du roi René " , i, com només faltaven 15 minuts per tancar .... no ens van deixar entrar . L´emblema de Tarascon , és " La Tarasque " , espècie de drac que es menjava a la gent i que vivía en una cova d´aigua sota el castell . També el poble és famós per ser la ciutat de " Tartarin de Tarascon " personatge dels llibres de l´escriptor "Alphonse Daudet " . Hi ha una casa-museu de Tartarin a : 55bis, Boulevard Itam 13150 Tarascon. Pels dies de Nadal estava tancada.

El dia de tornada cap a casa des d´avignon , després de Montpellier, vam deixar l´autopista A9, per agafar la E11 fins a " Mourèze " , un petitíssim poble de la regió de l´Hérault , que té un gran cirq natural de pedres fantàstic , anomenat " le Cirque de Mourèze ". El lloc val la pena passejar-hi dues o 3 horetes, nosaltres hi vam dinar de pic-nic , i ens va agradar molt .
Després vam agafar la A7 i després altre cop A9 i fins a casa.