BÈLGICA 2010.BRUGES


BRUGGE.
BRUGES.

Un passeig per les nostres fotos aquí

És una ciutat petita, però plena d'encant, on la bellesa arquitectònica, el romanticisme dels seus canals i l'exquisidesa de la xocolata i la cervesa destaquen per sobre de tot. Declarada patrimoni de la Unesco l´any 2000.
El nom de Brugge prové ó del noruec antic "Bryggia" (ponts, molls, atracadors), ó del flamenc, que la paraula " Brug " significa "pont", ja que la ciutat en té una gran quantitat . És la capital de la regió belga de Flandes Occidental. Situada a l'extrem nord-oest de Bèlgica a 90 quilòmetres de la capital Brussel, ó Bruxelles compta en el seu nucli urbà amb una població de 117.000 habitants.
El seu casc històric està declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2000. Encara que en gran part reconstruït, és un dels més grans atractius turístics de Bèlgica, i que manté intactes gran part dels edificis arquitectòniques medievals
Bruges és coneguda com la Venècia del nord a causa de la gran quantitat de canals que travessen la ciutat.
Va ser Capital Europea de la Cultura el 2002, juntament amb Salamanca. És a més seu permanent del Col.legi d'Europa.
Bruges existeix com a ciutat des del segle XI, amb una convulsa història de dominacions guerres i tractats de pau.

El nostre allotjament a Bruges :
Un B & B encantador, per l'amabilitat, el servei i el seu excel lent esmorzar; el seu nom Tine´s Guesthouse , situat a 10 minuts a peu del centre , al carrer Zwaluwenstraat 11. (GPS 51º13´05´´N 03º12´53´´E). Un lloc molt recomenable ! amb un copiós esmorzar servit amb cistella de vímet i amb bosses per portar les sobres com pic-nic per dinar.

mapa de la ciutat i passejades aquí
pag Web amb informació sobre la Brugge City Card aquí
fotos de Bruges des del canals aquí

Alguns llocs per veure :
-. The Market ó The Grote Markt ( GPS 51º12´31´´N 03º13´27´´E )
El cor de la ciutat deBruges. Dins de la plaça hi han varis edificis importants :
- Belfort ó Atalaia( ó Beffroi ó Belfry segons l´idioma ). És l´edifici del campanar .
És pot visitar , només cal pujar 366 escalons i pagar 8€ per adult . Des de dalt la vista de la ciutat és esplèndida , s´hi pot veure el carilló, la maquinaria del rellotge del campanar i un petit museu , on s´hi pot veure el cofre de 13 panys que es guardaba a l´atalaia ( 12 dels panys corresponien als 12 gremis de la ciutat i l´altre a l´alcalde ). Per obrir el cofre on s´hi guardaben les riqueses i els documents jurídics de la ciutat calía reunir els 13 panys!!.
A l´estiu al pati de l´edifici s´hi pot escoltar concerts de mùsica de carilló.
El carilló significaba per a les ciutats medievals senyal de prosperitat, llibertat i personalitat jurídica . El de Bruges té 47 campanes i repica cada quart d´hora .
L´edifici anexe al Belfort és el Halle ó antic mercat cobert , de teixits. edificat cap al 1248 i renovat als segles 14 i 16.
-Edifici Craenenbrug , al nº 16 del Markt . On va restar presoner el rei Maximilià I , cap al segle XV, és avui un famós café . La façana actual va ser renovada al 1956 i els actuals propietaris que porten el café són la tercera generació de la família Boedt.
- Edifici Provinciaal Hof ó palau de la província. Edificat al 1440 i avui seu de correos.
-Edifici casa Bouchoute , datat del segle XV , de maons vermells i amb un penell al cim.
-The Burg :
El carreró de Breidelstraat uneix les dues places . A veure-hi:
- Heilige Bloedbasiliek ( capella de la Santa Sang ). A dins hi ha dues capelles , una de més antiga , la de San Basili , data del 1150 -romànica - i l´altra d´ estil gòtic. En aquesta part es troba un dels reliquiaris més sagrats de tot Europa: en efecte dins d'un tabernacle de plata que es remunta al 1611 és custodiat un pot que diu contingui algunes gotes de sang i aigua tretes del cos de Jesús Crist per part de Giuseppe d'Arimatea, la relíquia està entre les més importants que hi ha a Europa i va ser portada des de Jerusalem a Bruges en el 1150 durant les croades per part de Diederik d'Alsàcia.
Al costat , hi han unes petites galeries -les Wilkelgaleries-on hi trobem la "Chocolaterie de Burg " i més endins un petit i encantador café-restaurant , el Opus Latino eetcafé , on al vespre i vam sopar al costat del canal. .
Al costat s´hi troba el Stadsarchief o Palau de la Cancilleria i l´arxiu Municipal. L ´arxiu conté tots els documents de l´administració de la ciutat des del segle 12 fins a l´actualitat.
Brugse Vrije , antic palau de Justícia,situat al costat de l´arxiu. Actualment es conserva una inmensa xemeneia del segle XVI , en marbre negre, en una de les sales.
Blinde Ezelstraat ó carrer de l´ase cec , situat just al costat del palau de la cancilleria. és un petit carreró cubert per un arc que conecta la plaça del Burg amb la zona del mercat del peix , anomenat Vismark i dels canals.
Vismark i Groenerei . El mercat del peix ó Vismark data de 1821. Per accedir-hi s´ha de travessar un petit pont de pedra des del Burg. Seguint la riba del canal hi han el carrer de Steenhouwersdijk i al final el fotografiat canal de Groenerei , amb els dos ponts més antics de Brugges , el Meebrug i el Peerdenbrug , ambós molt fotografiats. Al final hi trobarem un antic hospital anomenat " De Pelikaan ".
Passejada des del Vismark fins al Museu de la xocolata .
Tornant a la zona del Vismark, i travessant un altre pont , ens situem al carrer Meestraat, on hi ha un hotel amb una curiosa façana de vidre , el Grand Hotel Casselbergh **** .
Al carrer de Hoogstraat també hi trobem un altre hotel, aquest més modest , l´Hotel Malleberg, recomenat per la Guia Routard 2008-2009-2010.
Seguint ens trobem amb el carrer Philipstockstraat 5, on s´hi troba el restaurant " ´t Pitahuis ", diuen un dels més bons llocs per menjar a un preu moderat.
Entrem a la plaça de Sint-Jansplein , on en un edifici antic de 3 plantes ,anomenat Croone , on es pot visitar un museu dedicat a la xocolata, el Choco Story Museum . El museu fa cantonada amb el carrer Wijinzakstraat. Mereix la pena pagar els 6€ per adult i 4 € per nen per entrar, és molt complert i n´hi he dedicat un resum apart .
Per tornar al centre entrem al carrer Cordoeaniers straat , on també hi trobem un altre hotel recomenat per la Guia Routard, és el Hotel Cordoeanier. El carrer és molt tranquil amb cases amb les típiques
façanes, i també al nº 5 un altre edifici del segle XVI allotja la casa del diamant The Diamond House , filial del museu del diamant situat al carrer Katelijnestraat 43 , Diamanthuis Brugge .
Al carrer Philipstocksraat 19 ,prop ja de la plaça central hi trobem una cerveseria petita peró impressionant per la seva varietat de cerveses per vendre,anomenada Bierbrasserie Cambrinus .
Passejada des del Markt fins al llac de l´Amor
Des del Markt , anem pel carrer de Wollestraat, on hi ha un antiga farmàcia al nº 7 anomenada Apotheek Dryrepondt, fundada al 1835 per el doctor Gustave Dryepondt (1866-1932), farmacéutic i aventurer . L´aparador actual és el resultat dels canvis succesius als anys 1869, 1886, i 1901. L´edifici esrà protegit com a monument des del 1996.
Entrem a una de les plaçes amb més caràcter de Bruges, la de Simon Stevinplein, dedicada al físic i matemàtic Simon Stevin nascut a Bruges l´any 1548. La plaça està plena de llocs per menjar , com Pizza Hut , xocolateries famoses com la de The Chocolate Line , o la de Dumon Chocolatier, un restaurant indi anomenat Bhavani ...i d´altres.
Seguint , ens trobem amb la catedral de Bruges, Sint Salvatorskathedraal , i després pels carrers de Mariastraat i Katelijnestraat , la Church of Our Lady ( Onze Lieve Vrouwekerk ) i el Bruggemuseum , també el Memling Museum a l´edifici de l´antic Saint John´s Hospital , i el pont damunt del canal des d´on surten barquetes turístiques per voltar pels canals de la ciutat, i el museu del diamant o Diamanthuis .
Passant pel carrer de Walstraat arribem a la plaça de Walplein , on es troba la darrera fàbrica de cerveses de Brugges , la De Halve Maan , que data del 1856 i que fabrica dos marques principals de cerveses , la Brugse Zot i la Straffe Hendrik . La visita dura uns 45 minuts , val uns 5.5€ e inclou una degustació al final, i és interessant a més de la visita de la fàbrica de producció ,la vista de que es disfruta des de dalt del taulat de l´edifici.
Prop de la cerveseria es troba la zona del beatari fundat cap al 1245 anomenat Beginhof , un grup de casetes amb jardinets que durant els darrers set segles va ser la llar de les beguines ( dones viudes o solteres o dedicades a Déu ) . L´any 1937 el beatari es va convertir en un monestir de benedictines que encara hi viuen i que són les que ho conserven i en fan les visites .
EL llac de l´Amor ó Minnewater ,
un llac canalitzat tranquil i bonic per passejar-hi amb calma, i amb llegenda incluïda.
Despres visitar el carrers de Gruuthusestraat i de Djiver , on es troba el Gruuthuse Museum i al davant fent cantonada amb el carrer Nieuwstraat s´hi troba una altra empresa de barquetes per passejar pels canal ,anonemada Gruuthuse que és la que nosaltres vam anar.

Altres coses a veure a Bruges :
café Vlissinghe al carrer Blekerstraat 2 , datat del 1515, el més antic de bruges
Poertoren , situada al carrer Begijnenvest ( Gps 51º11´54´´N 03º13´25´´E ), prop del pont del Minnewater.La seva torre data del 1398 i posteriorment cap al 1477 es va utilitzar com a taller i magatzem de pòlvora. Està classificada com a monument protegit des del 1991.
Gentpoort , situada a Gentportvest ( GPS 51º12´05´´N 03º13´53´´E ) .
Kruispoort , a Langestraat/ Kruisvest ( GPS 51º12´45´´N 03º14´23´´E ), datada del 1297 encara que l´edifici actual és del segle XV.
The Koelewei Mill , prop de la Kruispoort. És un antic molí del 1765 que va ser renovat i portat a la ubicació actual al 1996.
The St Janshuid Mill, situat prop de l´altre molí.Datat del 1770 i l´unic situat a la seva ubicació inicial.
Webs dedicades a la xocolata
a Bruges: