NORUEGA 2007. ETAPA 1. GEIRANGER

Viatge realitzat entre el 20 juny i el 2 juliol 2007
visitarem només la part central de Noruega, la zona compresa entre el fiord de Geiranger, Bergen i el fiord de Naeroy.
Podeu veure les fotos d´aquesta etapa aquí .
I també un video :
transport:
Ryanair : Girona ( GRO ) Oslo-Torp (TRF ).
lloguer de cotxe amb Hertz
distàncies rutes i GPS :
etapa 1. zona de Geiranger
Vam aterrar cap al vespre a Oslo-Torp aeroport, perquè era el més proper al nostre destí, de baix cost i amb sortida des de Girona. Sandefjord Aeroport, també conegut com aeroport de Torp,és petitíssim i es troba 5 km al nord de Sandefjord, a 80 km suroest de Oslo, ciutat que nosaltres no vam visitar
Des de Sanderfjord aeroport al fiord de Geiranger, ( mapa )hi han 510 km de distància i unes 7 hores de cotxe, que nosaltres vam fer de nit, arribant a Geiranger al matí, una mica pesat però l'opció més econòmica.
Prop ja del fiord, Geirangerfjord , ( 62° 7′ 0″ N, 6° 59′ 0″ E )a la crta 63, després del poble de LOM (61º48´39´´N 8º38´21´´E ) apareix el llac Djupvatnet (un dels llacs més profunds del món a aquestes alçades, uns 1500m.), seguint la crta63, plena de corbes i anomenada "Nibbevegen" , el mont Dalsnibba , des d'aquí ja només falten uns 7 km per arribar al fiord, abans passarem pel mirador de Flydalsjavet : és de facil accés aprop de la carretera RV63, aprox, 4 km de Geiranger centre, ( mapa ).Ja vora el poble , ha ha "Knuten " -el nus- un tram de carretera que segueix sent la mateixa que quan es va inaugurar el 1882.
Arribem al fons de la vall, al minúscul poble de Geiranger ( pdf 2009 ), amb el mateix nom que el fiord (Un fiord és una vall que ha estat sotmesa a una forta erosió glacial, i que posteriorment ha estat envaïda pel mar, que n'ocupa el fons ). El fiord de Geiranger forma part, des del 2005, de la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.
Al poble, minúscul, lo més destacat a veure es l´esglesia , hi ha un selecte hotel (Hotel Union ), algunes botigues, un càmping , un altre càmping , un centre de lloguer de kayacs , lloguer de petits creuers, taxis per fer turisme, el petit embarcador per agafar algun ferri, i , també punt de sortida o arribada de companyies de turisme com Fjords1 .
També forma part de la carretera dels trolls o Trollstigen , que voreja tota una gran zona de fiords.
Seguint crta 63 , passat poble , direcció a Eisdal, hi ha la "Eagle Road " Ornevegen ), carretera de les àligues, nom donat per ser una carretera costeruda , es va inaugurar el 1955 , amb 11 corbes i molts punts de vista cap al fiord, el punt més alt fa 620 m. a Korsmyra .
Aquesta carretera que va fins a Eisdal, nosaltres no la vam agafar, perque el nostre següent punt era Hellesylt i per aixó varem agafar el transbordador , amb la companyia Fjord1, el recorregut dura aprox. 1 hora i és fantàstic tant pel transbordador com per les vistes del fiord i de les catarates ( una d´elles anomenada "The Seven Sister " ).
A Hellesylt nosaltres hi vam arribar en ferri , fer una petita volta al poble ,i ruta ( mapa )cap a un petit càmping a Loen (61° 52′ 0″ N, 6° 52′ 0″ E ) anomenat "Loenvatn feriesenter " ( mapa càmping ).
El proper dia visitarem la platja de Sandiksanden a Refvik a uns 10 km de MÅLØY ( 61° 56′ 0″ N, 5° 7′ 0″ E ) pertanyent al municipi de la illa de Vagsoy ( mapa ) ( + info ) , unida al continent per un pont de 1.224 metres Måløybrua, una impressionant estructura que forma una majestuosa porta d´entrada. També varem caminar uns 10 minuts fins arribar al impressionant far de Kråkenes fyr ( amb allotjament i petita cafeteria ) ( mapa ). El far es troba 42 metres sobre el nivell del mar, però les onades poden fins i tot arribar a aquesta altitud,al mar hi ha una roca anomenada "Gamla" amb una boia de la llum i l'anomenat "òrgan de la boia ",amb els forts vents i mar gruixuda, el «òrgan» fa un profund so que s'escolta per quilòmetres a la rodona.
A la tarda un ferri de 30 minuts des de Maloy fins a Oldeide , a la illa de Frøya , ruta per petites carreteres fins a Smørhamn per agafar ferri de 40 minuts fins a Kjelkenes ( mapa ), i , des d´aquí ruta per la crta 614 fins a Førde, i , les crtes E39 i 60 fins a Loen .
Al dia següent, visita al glaciar de Briksdal, (mapa ) uns 30 km al sud de Loen . I per la tarda , visita i caminades pels voltants de Loen , al llac de Lovatnet (61° 50′ 19″ N, 6° 56′ 1″ E ) i tot seguint la estreta crta que el voreja i una bona caminada varem arribar a un braç del glaciar Jostedalsbreen, ( mapa ).
Al matí seguent ruta fins a Bergen. ( mapa ), d´ uns 280 km i unes 4.5 hores de cotxe amb un ferri des de Lavik a Ytre- Oppedal ( + info ) per creuar el Fiord dels Somnis (Sognefjord).