CROACIA 2011. Part 2 . CENTRE

                                                                   
                             CROACIA CENTRAL 

Etapa 3 : ROGONIZCA, TROGIR, 
   CIOVO , KASTEL STAFILIC, SPLIT 

. Per veure les nostres fotos d'aquesta etapa al Picassa : click aquí
-. Per veure la nostra informació detalla en documents de word : 
  Dia7: De Sibenik a Kastel Stafilic  Dia8: Split i rodalies   


De Šibenik a Kaštel Štafilić (Kaštela)

Des de la ciutat de Šibenik, ens desplacem fins a la zona cantral del país. La primera parada, a la ciutat costanera de Rogonizca, per veure i banyar en un petit llac de parets verticals, situat al complex hoteler del port nàutic.

Després, seguint la carretera de la costa, trobem la ciutat de Marina , on de passada veien la seva torre de defensa, ara restaurant, i a pocs quilòmetres ja entrem a la ciutat de Trogir. Declarada Ciutat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco , pel seu magnífic casc històric .
 Val la pena passejar-s’hi una estona i gaudir del seu bon ambient, tant de dia com al vespre. Al davant, i per un pont, s’entra a l’illa de Čiovo, de costa rocosa, amb cales petites, tranquil·les i amb poca gent. Seguint una carretera que voreja la costa anem fins a una petita badia de Okrug Gornji on hi trobem una caleta petita de sorra i roques i un aparcament gratuït. Tenim reservat el nostre allotjament per dues nits a la veïna ciutat de Kaštel Štafilić (Kaštela).


  Split 
 Des de Kaštel Štafilić ens dirigim a la gran ciutat de Split . Arribem de bon matí i tot i aixó aparcar és un gran problema. La ciutat també és Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, ja que el seu casc històric, situat tot dins un immens palau , anomenat Palau Dioclecià, data de l’època dels romans, en concret de l’emperador Dioclecià .
Una vegada fet el recorregut per Split, sortim i ens dirigim a pocs quilòmetres, al poble costaner de Podstrana, per dinar i fer-hi una banyada .
De tornada a Kaštel Štafilić (Kaštela) on tenim l’allotjament, fem parada a Kaštel Stari, (Kaštela). Té una platgeta de sorra i un bon passeig marítim amb gespa i arbres on es pot posar la tovallola a l’ombra. 



Etapa 4 : VALL DE OMIS, MAKARSKA, 
   ILLA DE BRAC 

-. Per veure les nostres fotos d’aquesta  etapa al Picassa : clic aquí
-. Per veure la nostra informació detalla en documents de word : 
  Dia9 : De Kastel Stafilic a Makarska  Dia10:  Illa de Brac


La nostra ruta d’avui té una durada d’uns 80 kms, des de Kaštel Štafilić fins a Makarska. El primer tram, d’uns 40 kms, agafem la carretera principal E8 o Magistrala  fins a Omiš . Aquí hi ha un petit poblet, Omiš, que està situat a la desembocadura del riu Cetina. Tota la vall del darrer tram del riu, abans de desembocar al mar, s’en diu “ vall del riu Cetina “ , i és la que agafem per veure un xic l’interior del país. Omiš és molt petit i en una horeta està vist, sense comptar el temps per visitar una petita ciutadella en ruïnes, anomenada Mirabella; l’entrada és de pagament i només val la pena si es vol gaudir del paisatge. Quan ens enfilem per la vall, anem circulant per la carretera 6166,  un bon tram per la riba del riu Cetina, i fem parada en un dels llocs d’esbarjo que hi ha; anomenat “restorant Radmanove Mlinice “. Seguint la 6166 passem per  Kučiće, i agafem altra vegada la carretera E8 que per la costa ens porta a la badia de Makarska o Riviera Makarska .

La ciutat ens serveix de base per agafar des del seu port el transbordador que surt cap a l’illa de Brač  o Otok Brač en croat. 

També aprofitem l’estada per veure de dia i de nit una gran roca situada vora el mar, en la platja del poble de Brela, a uns 12 kms al nord de Makarska. Es tracta de la zona de la Platja de Punta Rata (plaža Punta Rata ) on hi la la gran roca anomenada Kamen Brela. És difícil accedir-hi amb cotxe sense pagar, doncs tota la zona és d’obligat pagament, però val la pena si s’hi  vol estar una bona estoneta. Un truc és dir que vas a allotjar-te en algun dels hotels, i llavors et deixen passar, si no, per accedir a tot Brela cal pagar, cosa molt comú a tots els poblets del litoral croat, on l’aparcament del cotxe sense pagar tot el dia és un bon problema.



Des del port de Makarska surt el transbordador de la línea de Jadrolinija que porta a l’illa de Brač. Desembarquem al port de Sumartin, i anem directes al mirador del pic més alt de l’illa, per veure tota la badia de Bol i el curiós fenomen que és la platja de Zlatni Rat, que vol dir “corn d’or “, doncs és una punxa de sorra enmig d’un litoral de roques. Abans d’anar, doncs, a banyar-nos al corn d’or, anem a veure una curiositat al poblet Nerežišća on hi ha una petita església amb un arbre al seu teulat. Després de banyar-nos a la platja de Zlatni Rat, fem un tomb pel poblet de Bol, i tornem cap al port de Sumartin per tornar a agafar el transbordador