ICELAND . generalitats






Islàndia (Ísland en islandès) :



Oficialment , República d'Islàndia ('Lýðveldið Ísland) és un estat localitzat a l´oceà Atlantic del nord.
El 2008 tenia una població estimada de 320.000 habitants, i una superfície total de 103.000 km².



La seva capital i ciutat més gran és Reykjavik.



Islàndia és la divuitena illa més grossa del món, situada just sota del Cercle polar àrtic, entre Groenlàndia, les Illes britàniques i Escandinàvia, al nord-oest de les Illes Feroe.



L 'illa té una gran activitat geològica, essent-ne característics els volcans i els guèisers. .






Geografia , paisatges i meteorologia:



Islàndia és un dels països geològicament més joves del món. Té només uns 25 milions d'any



Islàndia es pot dividir imaginariament , en dues parts:



La costa , amb nombrosos fiords :Els fiords són valls excavats per glaceres que després van ser inundats pel mar. Estrets i vorejats per escarpades muntanyes, que neixen sota el nivell del mar. Un dels grans atractius de Islàndia.



L 'interior, un gran desert deshabitat amb llits de lava, muntanyes i glaceres (que ocupen cap a un 10% del país).



La major part de la població viu al sud-oest del país, a l'àrea metropolitana de Reykjavík. Una carretera fa la volta a tota l'illa, però l'interior del país només pot ser creuat amb tot-terreny.



Hi ha moltíssimes cascades a l'illa, moltes de fàcil accés i altres més...amagades.



Hi ha quatre parcs nacionals a Islàndia:



1-. el Parc Nacional Jökulsárglijúfur,



2-. el Parc Nacional Skaftafell,



3-. el Parc Nacional Snæfellsjökull ,



4-. el Parc Nacional Þingvellir ,
La meteorologia a Islàndia, és de difícil predicció, dons sol ser molt variable.



La temperatura mitjana anual de la capital, Reykjavík és de 5 ° C, sent la temperatura mitjana al gener d'uns -0,5 ° C i al juliol de 11-12 º C.



El temps a Islàndia varia increïblement el que ha generat molts dites populars, per exemple ; diuen els islandesos "no t'agrada el temps que fa avui? ... doncs, espera 5 minuts), però, també gràcies a l'influx de la Corrent del Golf, el clima és oceànic, amb hiverns suaus i estius frescos. Maig, juny i juliol són els mesos més secs de l'any. Rarament s´ arriba als vint graus centígrads a l'estiu.



En la mesura del possible cal estar preparat. Només en un dia podreu apreciar tots els fenòmens meteorològics: sol, pluja, neu i vent. Les temperatures no són predictibles, a l'estiu s´ha d'estar preparats per sortir amb jaqueta d'hivern, però no oblidar els pantalons curts, ja que també hi haurà dies de 25.-28. Graus.



Cal portar sempre el banyador, encara que l'abric i l'impermeable són imprescindibles, els islandesos gaudeixen en qualsevol època de l'any de les nombroses piscines i llacunes d'aigües termals.



El clima a Islàndia també ofereix fenòmens bonics com són les Auroras Borealis o els arcoiris, que només es poden gaudir allà. Les Auroras Borealis (o llums polars d'Islàndia) es poden veure a la tardor o a principis d'hivern, sempre que el cel estigui serè, fosc i les temperatures siguin baixes.



I, per les hores del sol , durant l'hivern hi ha només poques hores diàries quan fa sol de veritat, però a l'estiu hi ha dies sense alba (dies sense nits).



horaris solars d´estiu:
Juny : surt a 03:16 h. i es pon a 23:38 h.
Juliol : surt 03:07 h. i es pon a 23:55 h.



L'estiu és sens dubte el millor moment per anar, el sol de mitjanit és molt bonic . És fàcil perdre la noció del temps quan el sol encara està alt en el cel a les 11h. del vespre.






Per nosaltres és un veritable trenca-closques, dons , manté una tradició nordica :



el costum d'utilitzar en lloc dels cognoms patronímics (un islandès de nom és seguit pel seu primer nom del pare (generalment el pare), en el cas genitiu, i el sufix-fill-o dotted.



Per exemple, :



Guðrún Pétursdóttir (Guðrún, la filla de Petur). En aquest cas, "Guðrún " és el nóm i el cognom l´agafa fent l´unió de Pétur-s-( el pare es diu Petur ) + dóttir ( filla ) .Literalment es diu:



Guðrún filla de Petur.



Membres de la mateixa família poden tenir molts diferents "cognoms", que a vegades pot crear confusió per als visitants. Degut a aixó , les guies telefòniques estan ordenades alfabèticament pel nom i no pel cognom.









Política i govern:



Islàndia és una democràcia representativa i una república parlamentària.



El parlament actual, conegutcom a Alþingi, a ser fundat el 1845.



El parlament actual és considerat com el restabliment de l'assemblea fundada el 930 i absolt el 1799.



Per tant, Islàndia és considerada com una de les democràcies parlamentàries més antigues del món. Actualment té 63 membres, electes per períodes de quatre anys.



El president actual és Ólafur Ragnar Grímsson.



Història d'Islàndia :



Islàndia té només uns 1000 anys d'història, és un país jove. Però, les seves arrels són molt més antigues, són la dels víkings,que colonitzen primer el sud de la illa.



Dels primers colonitzadors,es té referència de : "Ingolfur Árnason " , norueg ,cap al 870 A.C funda una petita granja que va nomenar Reykjavík sense saber que serà, 1000 anys més tard, el centre vital de la nació i capital porterior. Els primers colons s´estenen per tota la illa i se sap que al cap d´un centenar d´anys ja eren uns 25.ooo.



Cap al 930 D.C , els colons ja estan prou units i civilitzats per crear el primer parlament de que es té constància : els " Althing " on s´hi celebraven assamblees mínimament democràtiques per l´ època i s´estatblien lleis que regíen al país.

Hi ha una llegenda de l´orígen del nom " Islandia " en que un dels primers colons, Hrafn Flóki perd tots els seus animals per sobreviu-re , a causa del fred durant el seu primer hivern, i, decideix abandonar el país, al fer una última mirada a la natura islandesa , va veure icebergs surant en un fiord, i va decidir llavors anomenar a aquest país, Islàndia, l'illa de gel.

Un altre dels primers colons va ser " Erik the Red " ( en islandés : Eiríkur rauði ), també Norueg,

va fundar el primer assentament víking a Groenlàndia.

Segueixen uns segles d´or , en que Islàndia prospera, i les seves proeses i la vida guerrera i quotidiana s´escriuen en "Sagas ", uns d´elles la "landnámabók ", o llibre de la colonització una de les principals obres de la literatura islandesa., on els noms dels 435 primers colons hi són escrits.

Però, després , venen segles durs amb la dominació danesa cap al 1264 DC. , i empobriment de l´illa amb llargs periodes de fam i misèria. Van començar les llargues emigracions cap a Europa i Amèrica , que van deixar l´illa casi desèrtica.

Van passar 800 anys des de la colonitzacio pels danesos , fins que Islàndia no va retrobar el seu lloc i la seva identitat altre cop , molt poc a poc al llarg del segles 19 i 20.
Cada vegada surt amb més força un sentiment nacionalista , com el del poeta "Jonas Hallgrímsson " , que dèia que el poble i la terra són inseparables: Islàndia i els islandesos van de la mà.
Finalment, el 1840, el rei danés Christian VIII cedeix i comencen llargues negociacions . A L´any 1845, el Alþing ( parlament fins ara dissolt ) es reuneix de nou, però no Þingvellir el seu lloc original, sinó a Reykjavík. Ara Islàndia torna a tenir parlament, però cap constitució. Els danesoa volen que sigui la seva la que regeixi la de Islàndia, peró es refusada. Més tard, i per celebrar el mil.leni de la colonització , el rei danés autoritza una constitució Islandesa de mínims, peró que poc a poc serà ampliada, fins a la seva independència total el 17 Juny 1944, amb un primer president : " Sveinn Björnson "






Els ciutadans de la Unió Europea no necessiten passaport; n'hi ha prou amb el carnet d'identitat del país d'origen. Es concedeixen estades de fins a tres mesos, ampliats fins a nou, si es demostra tenir els fons suficients per a la permanència declarada al país.



Es recomana als ciutadans espanyols obtenir la tarja sanitaria Europea de la Seguretat Social Espanyola per a rebre assistència gratuïta a Islàndia, d'una altra manera el pacient es farà càrrec de les despeses en la seva totalitat




Moneda:
La unidad monetaria es la Króna o corona islandesa (ISK),






Hora oficial :



Malgrat la seva situació centre atlàntica, Islàndia manté l'Hora del Meridià de Greenwich tot l'any. De manera que durant l'estiu té dues hores menys que Espanya .






Llengua :



La llengua germànica parlada a Islàndia, l'Islandès : té el seu origen en l'antic nòrdic, llengua parlada als diferents països escandinaus a l'Edat Mitjana.



L'aïllament d'Islàndia i la seva important cultura escrita han permès una conservació excepcional de la llengua original, especialment en la seva versió escrita.



. És l'única llengua contemporània que conserva la lletra rúnica " Þ ".



La llengua més propera a l'Islanès és es la "feroès" de les illes Feore.



L'Islandès es la llengua oficial i nacional. L'anglès i el danès són llengües obligatòries d'aprentanatge .



Un exemple de la dificultat de la llengua islandesa:



-com estàs? ---Hvað segirðu gott? (Kvadh sek-ir-dhu goht?).



-com et dius ? ----Hvað heitirðu? (Kvadh hay-tir-dhu?).



-gràcies. -----Takk. (Tahk.)



- benvingut ------Ekkert að þakka. (Eh-kehrt adh thah-ka.)



- sí -----Já. (Yaw.)



- no ----Nei. (Nay.)



- bon día ----Góðan daginn. (Goh-dhan da-kin.)



- bona nit ----Góða nótt. (Goh-dha no-ht.)






Electricitat:



220V/50Hz (European plug) , endoll europeu.










Els permisos conduir són vàlids a Islàndia.



Ús de cinturons de seguretat per als passatgers, tant en la part davantera i posterior són obligatoris.



Els fars han de ser sempre en quan es condueix, de dia o de nit.



L'edat mínima per conduir un cotxe de lloguer a Islàndia és de 21 anys i 25 anys per a un jeep.



El límit de velocitat general és de 50 km / h en les zones urbanes, 80 km / h en carreteres de grava i 90 km / h en superfícies dures.



Hi ha una sola carretera asfaltada general que dóna la volta a la illa : La carretera 1, o Ring Road (en Islandés : Þjóðvegur 1 or Hringvegur ).Els seus 1.339 quilòmetres connecten els principals nuclis urbans ; té un sol carril per cada direcció, amb carrils addicionals



als grans nuclis o al túnel Hvalfjörður.



Les altres carreteres són pistes de terra a l´interior de l´illa només aptes per 4 per 4, tenen una superfície de grava solta, i sovint s´ha de travessar rius sense pont.



La grava solta és també sovint a les carreteres asfaltades , especialment al llarg dels costats , pel que s'ha de conduir amb cura .



Els camins de muntanya i les carreteres secundàries són sovint molt estretes, i no es fan per excés de velocitat. El mateix passa amb molts ponts, que només són prou àmples com per a un cotxe a la vegada.



(pdf sobre la condució)





Curiositats:




-. Islàndia: no té ni el seu propi exèrcit, ni forces aèries, ni guarda costes.




-. Islàndia no s'usa dir a les persones amb Sr, Sra, perquè fins al president de Islàndia es dirigeixen amb el seu nom.




-. Els islandesos poden llegir les sagues que eren escrites fa més de mil anys en la seva llengua actual sense problemes. La llengua Islandesa no ha canviat gaire des de fa segles.




- Tots els islandesos parlen perfectament anglès. Ni les pel lícules ni els dibuixos animats per a nens són doblegats. L'ensenyament d'anglès i danès és obligatòria a partir dels 11 anys.




- Els islandesos creuen en els "elfos" i en altres criatures màgiques. Fins van ser capaços de canviar el pla d'una carretera perquè uns deien que hi vivien unes d'aquestes criatures.




-. Islàndia seria l'últim país en sobreviure a la manca d'aigua en el món. El seu clima amb abundant pluja, els icebergs, i llacs i rius amb l'aigua més pura assegura l'abastament continu.




- Els islandesos escalfen les seves cases amb l'energia de l'aigua termal que també omple les piscines per tot el país. Al hivern també escalfen fins les voreres a la capital.




- L'aigua que podeu beure de l'aixeta a Islàndia és una de les aigües amb la qualitat més alta del món. - Uns 7000km2 de Islàndia estan coberts per la glacera. (L'illa té 103 000km2).




-. Islàndia és el país que sobreviuria la crisi mundial del petroli. L'energia natural assegura l'electricitat, calefacció, i fins i tot els autobusos del transport públic van deixar de ser dependents de benzina.




-. Es diu que els islandesos consumeixen la major quantitat de coca-cola del món.




-. Els islandesos tenen l'índex més alt d'ús de mòbils i ordinadors del món.




-. Un dels episodis de James Bond va ser rodat en la laguna glacial de Jokulsarlon.