BÈLGICA 2010. GANT

GANT
GENT : en flamenc GAND : en francés. GHENT: en anglés

Situada a uns 55 kms de Brussel.les.
Al Juny del 2010 Gant s´ens va presentar com una ciutat literalment aixecada per obres , com es pot veure a les nostres fotos aquí .
Un mapa de la ciutat aquí
La pag web de la ciutat aquí

Uns apunts d´història:
L'anomenada Ciutat de les Quatre Torres es va vincular per sempre amb Espanya el 24 de febrer de 1500, quan "Joana la Loca " va donar a llum allà al futur emperador Carles I d'Espanya i V d'Alemanya.
Des de l´any 1000 fins al 1550 , aproximadament , Gant fou una de les més importants ciutats europees. En aquella època era molt més gran que Londres , i només la superava Paris. Cap al segle XIV la ciutat tenía uns 60.000 habitants, que defensaven la ciutat i els privilegis de que disposaven amb orgull i valentía.
Fins al 1302 la ciutat estava dominada per unes poques famílies influents, la majoria recolsaven la política del rei de França , en detriment de la dels comtes de Flandes. Per aixó s´els anomenava despectivament " Leliaerts" que vol dir lliri en flamenc, fen referéncia a la flor de lliri que hi tenía l´escut de França.
Poc avans de la guerra dels 100 anys ( 1337- 1453 ) entre França i Anglaterra , els anglesos havíen bloquejat tota la importació de les matèries primeres per la indústria del tèxtil, casi la única font de riquesa de Gant en aquells temps, per tal d´obligar-los a deixar les seves preferéncies polítiques vers França i lluitar a favor dels anglesos per tal de no perdre la necessaria importació de matéries primeres angleses. Per aixó, al 1354 un tal Jacobo de Artevelde, ric comerciant tèxtil de Gant , fóu assassinat pels seus propis conciutadans en considerar-lo un traïdor. Encara avui a Gant se l´anomena " ciutat de Artevelde ".
Els gantesos s´autoanomenen " tossuts i orgullosos", i així al llarg de la història. Al segle XVI, es van sublevar contra el seu propi princep hereu , l´emperador Carles V, nascut a Gant. Van perdre el conflicte i la " campana Roeland" símbol de la ciutat va ser baixada de la torre municipal en senyal de humiliació i derrota, i els seus habitants - el 3 de Maig de 1540 - obligats a caminar descalços i amb una corda al coll , des de l´ajuntament fins a la Cort dels Prínceps, i agenollar-se davant l´emperador i demanar clemencia pública.
Des de llavors als gantesos se´ls coneix com " stropkes " ó " els que porten la corda al coll. A més la corda negra i blanca és el símbol de l´escut de la ciutat.
Pocs díes abans de la festa nacional de Bèlgica, cap al 21 Juliol , a Gant s´hi celebra la festa dels
Strooppendagers , on surten orgullosos en processó amb una corda al coll.

A veure-hi :
Els rius Lys ( Leie en flamenc ) i Escalda ( Schelde en flamenc ), s´uneixen al bell mig de la ciutat, i marquen els barris més emblemàtics (ambdós han jugat un factor estratègic molt important en el desenvolupament de la ciutat. Al segle IX, Gant va patir l'atac dels víkings, fet que va obligar a traslladar el seu centre històric ,llavors ubicat al costat del riu Lys , enmig d'aquests dos rius per estar així més aixoplugats de possibles invassions)
El nostre recorregut va començar per la part més cèntrica de la ciutat . A l´oficina de turisme hi han uns petits mapes de recorreguts a peu: descarregar-los aquí .
De totes maneres , els follets turístics diuen que a la ciutat hi han uns 114 panells indicatius i que , segons ells, és impossible perdre-s´hi.

- Koren Markt : Que vol dir mercat de blad de moro, una plaça plena de terrasses i cafés que conserva el seu nom des del segle 11.. Entre els cafés més famosos a la plaça hi ha el Damberd , que porta obert segons es diu des del seglle XV i que ara s´ha convertit en la meca del jazz a Gant.
L´antic edifici de corrreus és ara un centre comercial, on hi ha diverses botigues conegudes com Mango, ... cafeteries,...etc. L´edifici és carecteritza per una bonica torre amb rellotge.

- Sint Niklaaskerk .Dins encara de Koren Markt s´hi troba la església de Sant Nicolau , una de les més antigues de Gant , començada a principis del segle 13.
preu entrada : gratuit. obert de 10h a 17h.

Metselaarhuis ó casa Gremial dels paletes , del segle XVI, a Cataloniestraat
Davant de l'església de Sant Nicolau, a l'altra banda del carrer. A la part superior, de la façana esglaonada,hi ballen 6 bufons al ritme del vent. Sota l'edifici, que és propietat de la Federació de Turisme de Flandes Oriental, es conserva encara un soterrani del s. XIII.

- Belfort .Seguint per Cataloniëstraat ó carrer de Catalunya , s´arriba a la torre del campanar
, situada entre la plaça de Emile Braunplein i la plaça Sint- Baafsplein .
Monument declarat per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat.
La seva construcció va començar al 1313 i es va acabar cap al 1380 llavors era de fusta . Des de llavors hi han hagut unes 7 reconstruccions diferents - la darrera al 1913 i substituïda la fusta per pedra - , amb un nombre de campanes cada vegada major . Des de 1378 hi ha hagut un dragó a la part superior de la torre simbolitzant poder i llibertat, suposadament el dragó mai dorm i sempre vigila la ciutat. Les restes del dragó original s´exposen en una de les sales.
La torre consta de 6 plantes :1- La sala secreta , on encara avui es guarden el privilegis de la ciutat adquirits al 1180 , tancats en un bagul . 2 -La sala del vigilant , on un vigilant anunciava incendis, perills, toc alba, toc dels vespres... etc. 3 -Sala d´esposició de campanes i carrilons. 4 -Roelandzaal , amb les campanes grans usades per alertar d´enemics, anunciar execucions, mercats...etc. 5 -Sala dels mecanismes del rellotge, semblant a una gran caixa de música. 6 -Sala de la Campana Roeland , després d´una profunda renovació l´any 1982, el carrilló es considera com un dels millors del món amb un repic de 54 campanes.
preu entrada : 5 € obert cada dia de 10h a 18h.

Sint Baafskathedraal ó Catedral de Sant Bavó , a la plaça de Sint Baafsplein . Es diu que existeix una catedral al meteix lloc des de fa més de 1000 anys, peró la que avui es pot veure, d´estil gótic, es va construïr cap al 1290 i va durar uns 300 anys d´obres . Dins la catedral és famosa una pintura a l´oli de 12 panells anomenada " l´adoració del xai místic ", pintat per Jan Van Eyck, al segle XV , encara que la que es veu és una rèplica perqué l´original està guardada a la cripta
Fins l'any 1537estava consagrada a Sant Joan Baptista. Compta amb un espectacular púlpit rococó flamenc del segle XVIII, fet en marbre de Carrara i roure francès. El púlpit està coronat per una mena de barret de fusta pintat imitant la pedra.
Si es vol pujar a dalt la torre , cal pujar 444 escalons, peró la vista és magnífica. Peró només està oberta la darrera setmana de Juliol, per les festes de la ciutat, de 10h a 18h.
Entrada gratuïta .

Vlaamse Schouwburg ó teatre Nacional Flamenc , situat a la plaça Sint Baafsplein. Aquest edifici neorrenaixentista es va construir de 1897. A l a font situada davant hi ha el monument de Jan Frans Willems (1793-1846), "pare del moviment flamenc".

Seguint el carrer Limburgstraat , arribem al castell de Geerard Duivenlsteen , al carrer del mateix nom, i davant un petit canal tancat al davant del carrer Deep. Avui és la seu dels Arxius de l´Estat. La sala de lectura és oberta al public.
Vlerick Leuven Gent Management School.: al carrer Deep 1. Una de les principals escoles de negocis europees.

Travessant el nou pont Wijdenaardbrug, que uneix les dues ribes del riu Nederschelde, (Baix Escalda, riu que travessava la ciutat i va ser tapat amb terra en altres temps i ara es restaurarà en el seu estat original , finalitzant les obres al 2011), s´arriba la plaça de Bisdomplein.
Bisschoppelijk paleis ó palau episcopal, a la plaça de Bisdomplein, 2: és la seu administrativa de la diocèsi de Gant i on viu el Bisbe.

De tornada a la plaça de Sint Baafsplein, agafem el carrer de Biezekapelstraat, on hi ha el Achtersikkel ó Conservatori de Música . Deu el seu nom a la rica i aristocràtica família Vander Sickelen, que va gaudir d'importància política i social i que va ser durant molt temps la propietària dels edificis que hi ha al voltant d'aquesta bonica plaça interior. La torre angular de maó pertany a la secció més antiga. L'alta torre rodona està feta de maó calcari i està rematada amb un mirador octagonal d'estil renaixentista, construït al voltant de 1566. El pou privat és una mostra de la riquesa d'abans, ja que pocs es podien permetre un luxe així

Seguint pel carrer de Botermarkt, s´hi troba l´hotel Best Western Residence Cour Saint George,
, situat davant de l´antic hotel Sint-Jorishof, diuen que el més antic d´europa i que ja al 1477 s´hi va allotjar Maria de Borgonya.

Davant, trobem la cantonada del carrer Hoogspoort amb Belfortstraat, s´hi troba l´ajuntament o Stadhuis , edifici que data del s. XVI i està compost per una part més antiga d'estil gòtic i una altra d'estil renaixentista més sobri, ja que es va construir 50 anys més tard. A aquest conjunt se li suma una consergeria barroca. Aquesta diferència d'estil també es dóna al seu interior. Cada sala porta un nom relacionat amb la història de la ciutat i en una d'elles es va signar la Pacificació de Gant, 1576: la pau religiosa entre catòlics i protestants.
Només es pot visitar previa reserva i amb guia a l´oficina de turisme de Dilluns a Dijous a les 14.30.
Visita guiada a l'ajuntament: 4 €
Visita a l'ajuntament + passeig per la ciutat amb guia: 7 €

Passejant per Belfortstraat , s´arriba a la plaça de Bij Sint-Jacobs , on es situa l´església de Sant Jaume , ó Sint-Jacobskerk .
Les dues torres de l'entrada són del període romànic, però des d'aquella època l'església ha patit tota mena de destruccions, ampliacions i reconstruccions. La plaça Bij Sint-Jacobs i el bars Trefpunt i Trollekelder són el veritable epicentre de la famosa Festes de Gant al Juliol.
Entrada gratuïta . Obert del 1 de avril fins el 31 d'octubre,Divendres i dissabte de 9h30 'fins 12h30'.

Continuant pel carrer Kammerstraat, s´entra a una altra de les plaçes més conegudes , la de Vrijdag Markt ( la plaça del mercat dels divendres ). Al bell mig hi trobem l´estàtua de "Jacob Van Artevelde" que es va convertir en un heroi , quan va aconseguir que se suprimís el bloqueig d'importació de llana anglesa . Gràcies a la seva actuació, van poder resoldre els problemes que afectaven la indústria tèxtil, . Quan més tard es va comprovar, que Eduard III d'Anglaterra, no complia les seves solemnes promeses, van esclatar de nou els disturbis i Van Artevelde va ser assassinat. Des de 1863, la seva estàtua es troba al centre de la plaça i assenyala eternament en direcció a Anglaterra, que li va donar la glòria i el va portar al sepulcre.
També a la mateixa plaça i trobem la Toreken , una antiga casa del segle XV, que va ser la seu del gremi de curtidors i que ara és la seu del Centre de Poesia ó Poeziecentrum . Dalt de la torre hi ha una sirena que indica el sentit del vent.
Ons Huis Bond Moyson ó Casa del Poble : l'enorme edifici modernista dels sindicats socialistes, punta de llança en la lluita pels drets dels treballadors a principis del segle XX .
La plaça encara conserva cases del segle XVIII.

Seguint pel carrer Meerseniersstraat , amb botigues d´estilistes i creadors flamencs , s´arriba a la plaça de Groot Kanonplein, on hi ha un canó vermell anomenat Dulle Griet .Aquest impressionant canó de ferro forjat, pesa 12.500 kg i popularment se'l coneix com 'Margarita la Loca'. Malgrat la seva enorme boca, el canó no ha disparat mai. Se l'ha tapat definitivament fa uns anys perquè s'utilitzava com abocador i dormitori de indigents.
Aquí hi ha una famosa cerveseria també anomenada Dulle Griet , amb més de 250 varietats de cerveses.

Travessant el pont de Zuvelbrug, que travessa el riu Lys ó Leie , s´arriba a la zona anomenada " dels comtes " perquè està prop del Castell dels Comtes de Flandes.
Entrem al moll de Kraanlei . El primer que es troba passat el pont , és la façana de 2 cases, molt antigues . En la del nº 79, s´hi troba l'edifici de les 7 obres de misericòrdia (corporals), anomenat així per les sis plaques artístiques que adornen la seva façana i representen les obres de misericòrdia. Solia ser una posada, però avui en dia és la famosa botiga de caramels Temmerman, la especialitat és un petit con dolç farcit de melmelada de gerds. En la del nº 81, representa els cinc sentits.

Seguint recte s´entra al barri de Patershol, pel carrer de Rodekoningstraat . Parlem d'un dels barris més bulliciosos de Gant: el barri medieval de Patershol, . El seu nom significa "forat dels pares" i deu el seu origen al convent carmelita que en el seu dia presidia la zona i donava feina a molts gantesos en la seva destil.leria de cervesa. Un antic barri dels teixidors, que després d'una intensa rehabilitació s'ha convertit en un centre de botigues de disseny i luxe, restaurants de qualitat i domicili per a professionals liberals i artistes, que el converteixen en un lloc ideal per passejar i perdre'ns pels seus estrets carrers plens d'encant. Entre d´altres s´hi troben els restaurants : Brasserie Klok Huys , el restaurant Amadeus, i un de recomenat a les guies , el Viers Tafels .

Tornant a la riba del riu Lys ó Leie, es troba el carrer de Kraanlei, on al nº 65 , s´hi situa la Casa de Alijn ó Huis Van Alijn : ( pag web ), aquesta casa fou construïda el 1363. La seva construcció va estar finançada per la família Rijms, condemnada a pagar una renda anual per redimir l'assassinat de dos membres de la família Alijn el 1354. Són antics hospitals que al principi funcionaven com hospici per als pobres. Es va transformar en una fàbrica i en habitatges dels treballadors al s. XIX. Fou recuperat per la ciutat al 1941 i convertit en el Museu d'Art Popular de Gant. El museu es va rebatejar amb el nom de Casa Alijn el 2000 . Ara és un museu amb peçes relacionades amb el cicle de la vida, creences populars, treball, plaers de la vida de Gant des del s. XIX fins al XX. També hi ha un petit bar, una petita col.lecció de nines i un teatre de titelles.
preu entrada 5€ . Obert de 11h a 17h.

Al mateix carrer trobem la cerveseria Beer and Ginhouse : a Gravensteen Kraanlei 27 (just davant de Bierhuis). Gran assortiment de cervesa belga, copes, pòsters, samarretes i tot tipus de objects relacionats amb la cervesa. Té un saló dedicat exclusivament a les Ginebres belgues. Descansen els dimarts . També tenen al davant a l´altre riba del riu, al costat de la plça de Groenten Markt , el restaurant Chez Leontine , amb especialitats flamenques. Al costat del restaurant , hi ha dos cafeteries recomenades a les guies , el "Waterhuis aan de Bierkant", i el " ‘t Dreupelkot ". La part de dalt de la façana del Waterhuis aan de Bierkant té encara una politja per carregar i descarregar bótes de vi i de cervesa, doncs era el lloc del gremi dels mesuradors del vi i licor.

Entrem a la plaça de Groenten Markt, pel pont de Vleeshuisbrug. Originalment era el mercat del peix, i a finals del segle 18, també un mercat de verdures i vegetals, i durant un temps va ser la plaça de les execucions públiques. Al final va ser la llotja de la carn , d´on s´en conserva l´edifici antic , el "Groot vleeshuis " , avui bar-restaurant i venta de productes típics flamencs.
Dins la plaça s´hi pot veure una antiga fàbrica de mostassa, avui només botiga , la "Tierenteyn Verlent. " Groenten Markt, 3 : Només per veure l'establiment val la pena visitar-lo. Aquesta botiga de grans pots de porcellana i taulell de fusta porta venent la seva mostassa especial des de l'any 1860. , a més, és un bon lloc per comprar cafè i tè de totes les parts del món.
A la cantonada de l´edifici de la llotja hi ha un dels - diuen- més petits restaurants de Gant anomenat " Galgenhuisje" , que també és un bar.

Passem altre vegada el pont de Vleeeshuisbrug, per anar cap al Gravensteen , castell dels comtes de Flandes ( + info ), construït per Felip d´Alsacia entre 1157 i 1191. Situada al bell de la ciutat, dins s´hi pot veure també un museu d´instruments de guerra.Gravensteen significa en flamenc "castell del comte". Els comtes de Flandes tenien castells a les principals ciutats del comtat, perquè per mantenir la llei i l'ordre havien de viatjar contínuament d'una ciutat a una altra. El de Gant, és l'únic que ha sobreviscut més o menys intacte al pas dels segles.
Situat al carrer Sint-Veerleplein 11. Entrada 8 € i obert de 9h a 17h.

Davant del castell hi ha la plaça de Sint -Veerleplein, antigament també plaça de execucions ( com a Groenten Markt ). Aquí hi ha l´antiga llotja del peix , ó Oude Vismijn , del segle 17 i amb una porta monumental d'estil barroc del 1689 , ara convertit en un centre multicultural. La façana està decorada amb una figura de Neptú ( figuració del masculí )col.locat en un carro i tirat per dos cavalls de mar , i per una figura simbólica del riu escalda ( figuració del femení ).

Travessem el pont del carrer Burgstraat, al costat del castell , sobre el riu Leie, hi hi trobem un edifici curiós , el De Gekroonde Hoofden , una casa històrica del 1559 ,avui restaurant,al Burgstraat 4. A la pared de la façana hi han 14 bustos dels condes de Flandes.

Seguint pel carrer Jan Breydelstraat, s´hi troba un petitíssim parc , des d´on es pot admirar el canal , i davant el museu del diseny ó Design Museum , amb objectes i diseny art Nouveau.

Al final del carrer i pel pont de Grasbrug entrem a un dels llocs més fotografiats de Gant : el Korenlei -Graslei , antics molls de les herbes ( Graslei ) i el blad ( Korenlei ), situats un davant l´altre a les ribes del riu. Al Graslei s´hi troben encara antigues cases gremials dels segles XII I XVII. També el moll és conegut com la platja de Gant, per ser un lloc de reunió on es xerra i para el Sól quan el temps ho permet.
A les terrasses del Graslei hi ha diversos restaurants entre ells un dels recomenats a les guies , el
Belga Queen Gent , situat al nº 10 . Diversos premis de decoració avalen el seu aclamat disseny interior. Per fora, ocupa una de les cases gremials més típiques del Graslei, el pintoresc antic port de la ciutat, per dins, la pedra contrasta amb els seus mobles negres .
Aquí encara es conserva l´antiga casa del gremi de mariners ó "Gildehuis van de vrije Schippers ", amb la façana restaurada al 1904 i 1912 , i monument protegit des del 1943. Actualment allotja a un restaurant.

Al fons del Moll de Graslei s'albira el Pont de Sant Miquel i darrere d'aquest es troba l'Església del mateix nom.L'església de Sant Miquel ó Sint Michielskerk , iniciada al 1440, i que no està coronada per una agulla (es diu que els fons que hi havia per la seva col locació van ser robats).

Travessant el pont ens situem , passant pel carrer de Parkhuis straat , al principi de la nostra passejada ,al centre de la ciutat.

Cerveseries a Gant:
Encara que el nombre de cerveseries s'ha reduït en els darrers cinquanta anys, encara queden prop de tres-centes en el mateix centre i segueixen sent un eix vital a la ciutat.
-De Gente Naar (Vlaanderenstraat, 68). Tradicional i auténtica .
-Trappistenhuis (Brabantdam, 164).
-Damberd (Korenmarkt). Meca del jazz a Gant
-Hotsy Totsy (Hoogstraat, 1). En pla intel.lectual i amb un toc de anys setanta.
-Pink Flamingo ( Onderstaat , 55 ) . Divertida i esbojarrada.
-Kravietel Graaf ( Arnulfstraat 1 ) . Hi ha musica en viu.
-Hemelsbreed Verschild ( Stalhof 31-33 ). Accés a Internet gratuït.
La major concentració de bars nocturns es troba a Overpoorstraat