Bèlgica
Oficialment el Regne de Bèlgica,
Koninkrijk België en neerlandès,
Royaume de Belgique en francès,
Königreich Belgien en alemany,
Els flamencs (un 60 % de la populació) a Flandes -al nort - de parla flamenca ( el nom en que s´anomena l´idioma neerlandés parlat a Flandes ).
I els francoparlants o valons (prop d´un 40 %) a Valònia - al sud -amb l´idioma francés com a llengua.
I, una petita comunitat de parla germànica ó comunitat germanoparlant
La Regió de Brussel·les, tot i que és oficialment bilingüe, és un enclavament majoritàriament francòfon dins Flandes, i agrupa el 10% de la població. Hi ha una petita comunitat de parla alemanya a la Valònia oriental.
Particularitats linguístiques:
Les tres llengües oficials a Bèlgica determina que una mateixa ciutat s´anomeni de tres maneres diferents depenent de la llengua .
Amberes : Antwerpen en neerlandés = Anvers en francés
Limburg : Limburg en neerlandés = Limbourg en francés
Flandes : Vlaams en neerlandés = Flandres en francés
Brabant Flamenc : Vlaams-Brabant en neerlandés = Brabant Flamand en francés = Flämish Brabant en alemay.
Flandes Oriental : Oost-Vlaanderen en neerlendés = Flandre Orientale en Francés = Ostflandern en alemany.
Flandes Occidental : West-Vlaanderen en neerlandés = Flandre Occidental en francés = Westflandern en alemany .
Bruges : Brugge en neerlandés = Bruges en francés
Lovaina : Leuven en neerlandés = Louvain en francés = Löwen en alemany
Gant : Gant en neerlandés = Gand en francés
Namur : Namen en neerlandés = Namur en francés
Mons : Bergen en neerlandés = Mons en francés
Lieja : Luik en neerlandés = Liège en francés = Lüttich en alemany
Flandes o Vlaams
El 1830 es va crear el Regne de Bèlgica, i Flandes va ser una de les províncies que el va formar. En l´actualitat Flandes abarca tota la part nort de Bèlgica e inclou la regió de Brussel.les, per tant estem parlant de dues de les tres regions que conformen el païs.
Té uns 6 milions d´habitants i la seva capitat és Brusel.les, que és una de les altres dos regions autónomes de Bèlgica peró que està dins de la regió de parla i cultura flamenca.
Políticament la regió de Flandes és una subdivisió administrativa de Belgica , i és que el pais té un complexe sistema d´administració , que té el seus orígens en la creació del país allà pel 1830, i està format per la divisió administrativa en :minicipi, districte o arrondissement, provincia, comunitat i regió, cada una d´elles amb la seva administració burocràtica i política corresponent , , és per aixó que després de cada elecció surten veus que expressen la necessitat de suprimir tanta divisió admistrativa i simplificar l´estat i les despeses burocràtiques, peró , la mateixa complexitat ho fa difícil de plantejar.
Flandes té paricularitats polítiques i admistratives singulars, com el fet que té la comunitat i la regió fusionats en un sol govern, que té competències per les matèries que afecten als flamencs , peró també en certs aspectes que competeixen a la regió autónoma de Brusel.les, que encara que autónoma té la cultura i la parla flamenca. Així doncs, la subdivisió administrativa de flandes compren competències en tot el que afecta a la regió flamenca i de tota la comunitat flamenca ( encara que no estigui dins el " territori " estricte de Flandes, com passa amb Brussel.les , que Flandes hi té competències en tot lo que afecta a les persones que tenen cultura i parla flamenca ).
Història :
Actualment , només dues ( Flandes Oriental i Flandes Occidental ) de les cinc províncies que conformen Flandes pertanyien a l´antic "comptat de Flandes ", les altres tres ( Antwerpen , Linburg i Brabant Flamnec )són anexions més modernes.
Flandes va ser romanitzada en època de Juli Cèsar.
Més tard va patir invasions germàniques, merovingis .... .
L'any 892 es va crear el comtat de Flandes.
En 1384 passa als ducs de Borgonya, el 1477 als Habsburg. .
C
arles I (1500 -1558) va heretar el territori de mans de la seva àvia paterna Maria de Borgonya, època de la reforma luterana, guerres, màrtirs i tractats de pau i de guerra.

El 1555 Carles I, vell i cansat va renunciar en favor del seu fill Felip II, els territoris dels Països Baixos i el comtat de Borgonya, perquè Espanya, la nació més poderosa del món, defensés l'Imperi de França.
Per aquesta raó, era un punt al mateix temps estratègic i de debilitat per Felip II. Ja a mitjan segle XVI Anvers era el port més important d'Europa del nord, que servia com a base d'operacions a l'Armada espanyola, i un centre on es comerciava amb béns de tota Europa i es venia la llana castellana. Llana, d'ovella merina, processada als Països Baixos que, venuda a preus raonables, arribaria manufacturada a Espanya, amb el corresponent valor afegit, però menor que si hagués estat manufacturada a la península ja que allà la mà d'obra era més
barata.

Peró, els habitants de Flandes vèien a Felip II un rei estranger (nascut a Valladolid, amb la Cort a Madrid, mai vivia en aquells territoris i delegava el seu govern ), amb l´afegit d´un xoc religiós dins de Flandes, entre catòlics i protestants . Les guerres de religió tornaven al cor d'Europa després de la Guerra dels Trenta Anys ( entre 1618 i 1648 amb Carles I com a Rei).
Això va donar lloc a la guerra dels vuitanta anys ( 1568 - 1648 ) que va enfrontar a les disset provinvias de Flandes en contra del seu rei Felip II.
El nom de Flandes ens porta als espanyols a èpoques passades que alguns anomenaran de glorioses i altres de vergonyants.
Flandes va representar al segle XVI un dels majors mals de cap dels reis espanyols, especialment de Felip II, que tot i enviar a la zona a algun dels seus escorxadors més sanguinaris (el tristament famós duc d'Alba, per exemple, amb el seu"Tribunal de los Tumultos" ) no va poder sufocar el desig d'independència de la burgesia local i la seva separació definitiva de la corona.
No obstant això, la història de Flandes ha estat des dels seus inicis lligada a nombroses guerres, conquestes, annexions, invasions, revolucions i revoltes, que no van tenir cap fins a la revolució de 1830, quan, davant la por entre determinades potències europees-especialment Gran Bretanya i Rússia-que acabés per formar part de França, es va permetre la constitució d'un estat independent sota el regnat de Leopold I (el successor, Leopold II, donaria lloc a un dels exemples d'exercici de poder colonial més ignominiosos i despietats que es recorden).
En el Congrés de Viena (1814), Flandes va ser declarat com província dels Països Baixos.
L´any 1830 es va crear el Regne de Bèlgica, i Flandes va passar a ser una de les províncies que el van formar.

0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada