ICELAND 3 Oest

OEST D´ISLÀNDIA ( West Iceland ) + info
Aquí hi ha l´enllaç a les fotos a Picasa

11è dia : 6 de Juliol : Akureyri - Grundarfjördur

Cap a Varmahlíð : Sortida d´ Akureyri cap a Varmahlíð, a les 8.30 matí , amb 14º , i núvols , que a l´ agafar l´ àrea de les valls de Öxnadalur es converteixen en 11 º i boires . Després cal pujar un coll de muntanya , el Öxnadalsheiði , que , curiosament , hi fèia sol però el termòmetre del cotxe marcava una temperatura exterior de 11º , i , al cim a uns 550 metres .....hi fèia un vent fred que tallava la pell ......poques fotos d´exteriors !!..
La crta 1 en tota la vall estava en excel.lents condicions , i , de lluny es podia veure les muntanyes que formen la zona de Tröllaskagi, que és la península que formen els fiords de Eyjafjörður i el de Skagafjörður , que no vam visitar per manca de temps .
Al entrar al fiord de Skagasfjördur ... a les valls ... ja es podíem veure petits ramats del típic cavall blanc Islandés que es troba sobretot en aquest fiord .
Ens vam parar a l´esglèsia de Viðimyri, a prop de Varmahlíð,, a uns metres de la crta 1, però , no hi vam entrar doncs ens demanaven 400 Isk per persona per entrar ......i en vista de lo minúscula que és ....i lo poc a visitar......ens vàrem limitar a fer-li fotos per fóra . L´esglèsia actual data de 1834 , però en el mateix lloc es tè referències d´una esglèsia ja avans del segle 12. La fusta de l'esglèsia va ser seleccionada del fiord de Skagasfjördur i la gespa de les terres de Vidimyri. La majoria de la fusta és original . El púlpit es remunta a les primeres esglésies i el retaule és danès, de l'any 1616. Nosaltres no ens va donar temps de visitar-ho , però a prop hi ha el museu de Glaumbær, situat a prop la crta 1 entre Varmahlid i Saudarkrokur , crta 7667.
Cap a Blonduós : Vàrem passar de llarg el poble de Varmahlíð, ....i crta fins a Blönduós on lluïa el sol i uns 16º , on ens vàrem parar a posar gasolina a la més barata , la ÓB . Continuem ruta fins a Vidigerdi ( Víðigerði ) , on parem a fer un café , a estirar les cames i a visitar la botiga d´una artista de la fusta amb uns treballs impressionants !!..
Cap a Grundarfjorður (Snæfellsnes ): en principi havíem pensat agafar la dressera de la crta 586 per arrivar als fiords , on hi ha el museu de Eiriksstadir ( Eiríksstaðir ) però , només era accessible amb tot-terrenys, així que ens vàrem veure obligats a agafar la ruta alternativa de seguir la crta 1 , per després agafar la crta 60 , i despres la crta 54 que bordeja el fiord .
Continuant per crta 1 , ens vàrem parar a veure des del cotxe la zona de Kattarhryggur , on es veu les restes d´un dels ponts d´obra més antics que es conserven de tot Islàndia, que pertanyía a una ruta antiga que al 1930 va transformar antics camins de carros en una crta principal " asfaltada " per cotxes per anar fins a Akureyri .
Ja era l ´hora del dinar , i ens vàrem aturar a prop d´un riu ,a Hvammur a pocs kms del trencant Crta 1 amb la Crta 60 que porta a Grundarfjördur , per fer-hi el picnic de cada día; fèia un sol excepcional i gens de fred així que vàrem dinar " de luxe". Continuem ruta , per deixar la crta 1 i enfilar cap al Nord de la crta 60 i després agafar la crta 54 , a la badia del fiord de Hvammsfjördur , on a la costa es veuen des de la crta molts petits illots alguns habitats i altres no , anomenats Brokey , a prop de la ciutat Stykkishólmur , on ja estem entrant a la península de Snæfellsnes , doncs un cartell des de la crta 54 ho indica. A uns 15 km del nostre destí , la ciutat de Grundarfjördur , trobem l´ àrea de Hraunsfjarðarvatn , muntanyes , camps de lava al costat de la crta i un llac d´interés històric pels islandesos doncs aquest lloc ja està anomenat en la saga de Eyrbyggja.
Finalment arribem a l´alberg a Grundarfjörður (Farfuglaheimilið á Grundarfirði ) al carrer "Hlíðarvegur 15 " , cap a les 6h de la tarda , i després de just deixar maletes....cap a la piscina municipal , (Sundlaug Grundarfjarðar : Borgarbraut 19 ) , a uns 150 metres de l´alberg .
Grundarfjörður , ( Grundarfjarðarbæjar ) és un petit però preciós poble al fiord del mateix nom.
És petit , però molt bonic, amb les cases de tots colors mirant al mar , carrers amples i nets , un petit museu històric , el "Eyrbyggja - Heritage Center " al carrer Grundargata 35 , que mostra l'evolució de l'agricultura, la pesca i l'habitatge , i també un espai dedicat al museu de la joguina.
Nosaltres després de sopar a l´alberg , passades les 11 del vespre ens hi vàrem passejar pel seu petit port , els seus carrers , l´esglèsia .... la seva catarata " Kirkjufellfoss "que es situa just a la sortida del poble , tot fent temps per veure el sol cóm es ponía al costat de la muntanya que hi ha just al davant , " Kirkjufell " .
12è dia : 7 de Juliol : Grundarfjördur - Hellnar - Grundarfjördur
Aquest día el volíem dedicar a donar la volta a la península de Snaefellsnes , des de Grundarfjordur seguint la crta 574 , agafar un tram de la crta 570 per veure el volcà i tornar per la crta 54 , des de Budir.
Cap a Hellisandur : sortida des de l´alberg del poble de Grundarfjörður , a les 8.30 matí amb boira i 12º ; direcció al poble de Ólafsvík , on només vàrem fer una paradeta a la curiosa esglèsia en forma de punxa i d´estil molt modern oberta només de 10 a 18 h. i per tant estava tancada , un museu local " anomenat Ólafsvík Pakkhúsid, i, a una fleca-pastisseria al carrer principal anomenada " Bakery: Brauðgerð : Ólafsbraut 19, " , on vàrem comparar uns pastissets boníssims i pa de fleca , no industrial com havíem estat menjant .
Seguint la crta 574 , vàrem arribar a la zona volcànica de " Gufuskalar " , a prop de Hellisandur , on ens vam aturar a la zona " Írskra brunnur " , ruïnes de coves de + de 1000 anys , amb la curiositat de que al llindà de la cova hi ha la mandíbula d´una balena i , a fóra la resta , i després ens vàrem passejar per la platja de grans roques negres i sorra blanca .
Seguidament , tornar a crta 574 , i al poc ens desvíem per la crta 579 , per anar fins a la platja de Skarðsvík , una platja preciosa a pocs metres de la crta. Seguint per la crta 579 , arrivem als penya-segats del far de " Öndverðarnes " , una zona im-pres-sio-nant!!! .
Tornant a la crta 574, seguirem crta fins arribar a la zona del cràter de "Saxholl " a uns 9 km al sud de Hellissandur poble, on vàrem parar una bona estona per pujar al cim i vuere les vistes , és fàcil de pujar.
Cap a Hellnar : continuant per la mateixa crta 574 , arribem a Beruvik , on pararem a dinar de picnic , allà on s´acabava la crta.Després altra vegada a la crta 574 , fins a la platja de "Djúpalónssandur- Dritvik " , de grava, amb una sèrie de roques de forma misteriosa que surten de la mar. A la platja també hi ha 4 grans pedres : de 154 kg , 100 kg, 54 kg i 23 kg , i que es diu que en el passat els pescadors locals havíen de moure per determinar si valíen o no com a pescadors ! .
La platja i tots els voltants són molt bonics per passejar-hi ! . Seguint la crta 574 , ens trobem els cartells del monument " Laugarbrekka " : on hi ha l´estàtua de Guðríður Þorbjarnardóttir ( de l´escultor Ásmundur Sveinsson ) , que va viure cap a l´any 1000 i va ser una pionera en viatjar i descubrir noves terres. Seguint crta 574 , per després agafar la crta 5730 , s´arriba a Hellnar : durant segles, va ser un dels pobles pesquers més gran de la zona . A principis del segle 18, prop de 200 persones hi residíen . Nosaltres no ho vàrem fer, però hi ha una passejada magnífica de 2.5 km al costat del mar entre Hellnar i Arnarstapi , amb moltes vistes d´ocells i penya-segats de roca volcànica. A la platja hi ha el petit port , i , un turó de roques on hi nien els ocells , amb una antiga cova de resguard d´animals anomenada " Saudahellir " , i que té entrada per baix i sortida per dalt per pujar fins dalt del turó i accedir als penya-segats i veure les colonies d´ocells que hi ha. També a davant del port hi ha una encantador café , el " Fjöruhúsið "on ens hi vam aturar a pendre´n un i admirar el paisatge del port i la petita badía . També hi ha l´esglèsia enmig de camps verds la " Hellnakirkja " , construïda el 1945 en el mateix lloc on n´hi havía una des del 1833. Cap al volcà i glaciar de Snæfellsjökull : Seguim la crta 574, per després agafar la crta 570 que puja al Snæfellsjökull , per veure de prop el volcà on Jules Verne , va situar en la obra " viatge al centre de la terra " que hi havía l ´entrada a l´infern. A mig camí es troben les coves de so de Sönghellir , també dites " coves de cant " unes curioses petites i fosques coves que degut a la seva formació , la veu , el so i els cants ressonant amb una sonoritat especial i té un eco molt sonor . D ´aquestes coves n´hi han més a Islàndia . Seguim pujant fins al glaciar i volcà de Snaefells ...i sorpresa ! estavem a 7 juliol....i encara hi havía tallada la crta al cim del coll , per neu .
Cap a Grundarfjörður : vàrem haver de tornar a la crta 574 , fins a prop de Budir , per després agafar la crta 54. Búðir és un petit poble al costat del mar , amb unes quantes cases, un hotel , una bonica esglèsia de fusta negre construïda el 1840 i situada a la vora d'un camp de lava davant a l'oceà ... i poc més , peró amb unes vistes magnífiques a tot voltant, doncs està en petit estuari amb sorra blanca i als costat els contrastos amb una gran área de lava i roques volcàniques anomenada Búðahraun que arriba fins a les poblacions veïnes de Arnastapi i Hellnar.
Vàrem deixar la crta 574 , per agafar la crta 54 direcció a Ólafsvik , una crta en pèssim estat i en obres , menys mal que les vistes valíen la pena doncs es puja el coll de Frodarheidi d´uns 360 metres altitud . La crta no és bona fins arribar a l´altre banda del coll , quan ja apareix a la vistes la badía de Olafsvik . I després arribar a l´alberg , sopar , i passejada nocturna com cada día per disfrutar del sol de mitjanit.
13è dia : 8 de Juliol : de Grundarfjörður a Kópavogur
Cap a Kópavogur : el día es va llevar núvol i amb uns 12º , i es vèien moltes boires a dins el mar . Vàrem sortir de l´alberg cap a les 8.30 h. , i tornant a agafar la crta 54 en dirigim vers l´àrea de la capital Reykjavik . Hi han molts llocs per veure tot seguint aquesta crta , fins arribar a la capital , peró nosaltres vàrem limitar molt les parades , perquè volíem arribar a Kopavogur a primera hora de la tarda . La primera parada , cap a les 9h i amb sol , a Ytri Tunga , a uns 15 km de Budir , per arribar-hi cal trencar a la dreta ( crta 54 direcció a Reykjavik ) , vers al mar allà on hi han els cartells de ytri Tunga farm, doncs avans hi havíen granjes . Des del aparcament no es veu rés , i nosaltres ens pensavem haver-nos equivocat....però , al arribar a la sorra .....sorpresa ! una gran colonia de foques ....totes prenen el sol....i arran de platja a les roques. Les pots veure a pocs metres de distància, amb absolut silenci i molt a poc a poc, perqué , encara que deuen estar acostumades a veure humans....estan alertes i al fer soroll o moviments sobtats ....plaf!! a l´aigua !!.
Ens hi vàrem passar cap 1.5 h. fins que van aparéixer més turistes ...i amb el seu soroll van fer marxar tots els animals. No solsament hi havía foques, també moltíssims ànecs , i moltes espècies d´ ocells ,. Un lloc fantàstic !! i els nens ...bocabadats !!.. Vàrem seguir camí , ara amb molt de sól i uns 15º per la crta 54 que en molts trams estava en obres , sobretot, a la zona del volcà Eldborg . La seva àrea es veu des de la crta 54 , doncs està a uns 6 km de la crta , amb camps de lava i molsa anomenat Eldborgarhraun . Des de la crta també es veu de lluny la zona dels penya-segats de Gerðuberg i els camps de lava de Rauðhálsahraun , tots dos llocs no lluny del trencant crta 54 amb crta 55 . Seguint la crta entrem a la zona de la ciutat de Borgarnes , que no vam visitar , com tampoc la següent Akranes , ara ja a la crta 1 , altra vegada vorejats de núvols i a 12º , vent , ..i una fresqueta de por !!! . Finalment vam entrar a l´àrea de la capital pel tunel de Hvalfjarðargöng , que uneix les dues ribes del fiord de Hvalfjörður. Al poc , ja es veu des de la crta la muntanya de Esja , d´origen vocà i que es veu des de Reykjavik , i a on hi ha mols camins de passejada i de pujada cap als seus cims . Nosaltres ens vam limitar a dinar-hi a la seva àrea de picnic situada a prop de l´aparcament . I després cap a Kópavogur , ciutat al costat de Reykjavik i on dormíem per darrera vegada a Islàndia , a "Gistiheimilið BB44 " , al carrer Borgarholtsbraut 44. Teníem una caseta de fusta per nosaltres al jardí amb accés a la cuina dutxes , jacuzzi ...de la casa principal , a uns 4 metres de la porta de la caseta . Un lloc recomenable !!! . Teníem tota la tarda per davant , i la vam aprofitar per fer un vol per Kópavogur , on lo més recomenable és la seva esglèsia ,Kópavogskirkja" . Situada al turó de Borgarholt . Es va començar a construïr l´any 1958 i es va acabar el 1963 , amb uns vitralls al seu interior molt bonics i que dónen unes tonalitats de llum meravelloses . Els vitralls són obra de l´artista Gerður Helgadóttir . Cap a Reykjavík : després vàrem anar a visitar la capital Reykjavik . ( mapa ) .Reykjavik i la seva àrea té una població aproximada de 200.000 persones, i està situada dins de la badía de Faxaflói , i la major part dins la zona de la península de Seltjarnarnes , encara que ara la població s´ esten dins àrees més interiors . El riu Elliðaár és un dels que hi ha dins l`àrea metropolitana i es pot veure a molts islandesos practicant la pesca a les seves ribes.
Es creu que a la zona de Reykjavík es va fundar el primer assentament a Islàndia per colons noruecs , liderats per Ingolfur Arnarson cap a l'any 870. Això està registrat en el Landnámabók (el Llibre de l'Assentament). A causa dels vapors de les fonts termals, la ciutat va rebre el nom Reykjavík, que en islandès significa 'badia fumejant' .
Nosaltres ens vam limitar a lo més turístic , encara que a la capital hi han moltes coses a veure : en primer lloc vàrem anar a la zona del llac Tjörnin , al centre . Aquí hi ha l´edifici de l´ajuntament ( Raðhús ), inaugurat el 1992 ; obert als visitants gratuïtament de Dilluns a Divendres de 8 matí a 7 tarda i Dissabtes i Diumenges de 12 a 6h . A la planta baixa hi ha un mostrador de info. d´Islàndia , una cafetería amb vistes al llac i accés a Internet, sales d´exposicions , i un gran mapa en 3D de tot Islàndia ; i a les plantes superiors els despatxos de l´ajuntament.Seguidament , vam anar fins a la plaça de Austuröllur, on hi ha la Dómkirkjan , catedral de Reykjavik ,que data del 1847 ; i al davant un edifici de pedra que és el parlament ( Alþing ) que data de 1881. També a la mateixa plaça hi ha l´edifici de l´hotel Borg construït al 1930 i varis cafés i terrasses doncs aquesta plaça sempre està molt animada i quan surt el sol , la gen surt a estirar-se a la gespa de la plaça que està absolutament neta ( almeys el día que nosaltres ens hi vam passejar ) . Continuant pel centre agafem el carrer més comercial , el Austurstræti , plè de botigues . Vàrem entrar al nº 18 on hi ha una gran llibreria, la Eymundsson , on hi vam comprar un petit llibre en espagnol sobre contes populars islandesos. Després vam enfilar pel carrer de Bankastræti , on hi un famós petit restaurant al nº 2, anomenat Lækjarbrekka, i que surt a moltes fotos de Reykjavík. A la cantonada del restaurant s´entra en un curt carrer sense sortida on hi ha una oficina de turisme . Al mateix carrer s´hi troben edificis antics com el restaurant Caruso a la cantonada dels carrers Bankastraeti amb Thingholtsstræti, situat en un edifici del 1892 . Després vam arribar al carrer de Laugavegur, on ens vam entrar en una petita fleca i cafetería anomenada Sandholt , (Bakarí Sandholt , a Laugavegi 36 ), on vam menjar uns pastissets i pendre café i begudes pels nens, amb terrasa a un pati interior ; des de la botiga es veu l´obrador i tot de cartells de premis i fotos antigues del lloc que existeix des de 1920. Després vam enfilar pel carrer Frakkastígur, on hi han tot de cases antigues doncs aquesta és una part de la vella ciutat. Des d´aquí entrem a la plaça de Skólavörðuholti on hi ha l´església de Hallgrímskirkja , ( Skólavörðuholti és una llarga avinguda que conecta l´església amb el centre ). Hallgrímskirkja és una església luterana que porta el nom del poeta i clergue islandés Hallgrímur Pétursson (1614-1674), que va escriure nombrosos e importants himnes luterans, i amb 74.5 metres d´altitud , és l´edifici més alt d´islàndia ( l´estructura més alta és la de la torre de radio de Hellisandur ( Snaefellsnes )que té uns 412 metres ). La construcció de l´església va durar 38 anys, des del 1948 al 1986 , és obra de l'arquitecte de l'Estat Guðjón Samuelsson, que també va dissenyar Landakotskirkja de Reykjavik i el Akureyrarkirkju a Akureyri . A dins hi ha un enorme òrgan , construït a Alemanya el 1992, amb uns 15 metres d'alt i uns 5ooo tubs , el día que hi erem estaven assajant per una sèrie de concerts que s´hi fèien . Es pot pujar a la torre del campanar ( les tres campanes de la torre representa Hallgrímur, la seva dona i la seva filla, que va morir jove ), des d´on es veuen unes magnífiques vistes de la ciutat i del fiord de Faxaflói ; val uns 350kr adults; 50kr els nens pujar-hi ; l´esglèsia està oberta de 9 a 5h . L'estàtua davant de l'església és de Leif Erikson , i va ser un regal dels Estats Units al 1930 per " L´Althing Festival del Mil • lenni " , que va marcar el 1000 aniversari del Parlament d'Islàndia. Després vam baixar fins al passeig marítim de Sæbraut,on hi ha la " barca al sol " una escultura de Jón Gunnar Árnason .
Ja més lluny del centre vam visitar " The Pearl ", situat al turó de Oskjuhlio . Edifici del 1988, amb els dipòsits d´aigua calenta de Reykjavik, restaurant , mirador i sales de reunions . I també vam anar fins a la platja artificial de Nauthólsvík , en aquell moment fèia fred ( uns 13 º ) , amb una fina pluja a estones i vent ...i mentre nosaltres anavem ben abrigats .... ells es banyaven ....increïble !!! . I encara que hi havía més llocs per veure.... vam donar per acabada la visita a la capital . Si es té temps es poden visitar museus com el " museu d´art de Reykjavik o Listasafn Reykjavíkur " al carrer de Tryggvagata 17, un edifici de formigó i vidre de disseny molt modern , o el " museu Nacional d´Islàndia o Þjóðminjasafnið " i altres . O visitar un museu a l´aire lliure anomenat Arbaer o " Minjasafn Reykjavíkur " . També es pot anar fins a la península de Seltjarnarnes , ( mapa ) a la punta del fiord que volta Reykjavík , un dels municipis més antics del país , on hi han molts circuits per fer-hi passejades i un far , el Grotta , a la punta .

14è dia : 9 de Juliol : Kópavogur - Hveragerði - Blue Lagoon

Cap a Hveragerði : el día es va aixecar amb núvol, per variar , i 13º a les 8.30 del matí , però , no va ploure en tot el dia , i a migdia voltavem els 19 º . Vam dedicar el matí i part de la tarda a la vall de Hveragerði . Per anar-hi des de la capital cal agafar la crta 1 , direcció a Selfoss . Des de la crta , quan ja es deixa la capital trobem la zona de Húsfell, muntanyes de colors , i al poc ja arribem a Hveragerði , ciutat situada dins l´ àrea del volcà Hengill , amb molts " punts calents " per on surt vapor d´aigua des dins la terra . Aquí vam caminar una bona estona ( uns 3 km i 1.5 h llarga) per arribar fins a la zona de Reykjadalur, on es vàrem banyar en un riu d´aigua bastant calenta que prové per un costat d´aigua bullint que surt de dins la terra i forma un riu i per altre aigua glaçada que es fon del glaciar i que també forma un riu , i a pocs metres on les aigues d´aquest dos rius es barregen ... s´hi ha format una petitíssima llacuna on l´aigua encara que molt calenta... es apta pel bany. Cal portar sabates d´aigua perquè les algues del fons del riu són molt relliscoses. I també bones sabates impermeables, doncs per arribar fins aquí cal sortejar rius i llocs de fang .Un lloc molt recomenable i que ens hi vam estar fins ben entrada la tarda , quan ja baixava la temperatura i es creava un bany de vapor pel contrast de l´aigua calenta del riu i la fred de l´ambient . Cap al Blue Lagoon , " Bláa lónið " a Grindavík : Des de Hveragerdi , per anar-hi vam tornar i voltar la capital per després agafar la crta 41 , la mateixa que porta a l´aeroport de Keflavík , però avans d´arribar-hi , ens desvíem per la crta 43 , que porta a Grindavík , i , avans d arribar-hi , ens desvíem per la crta 426 , que ens porta al complexe termal del Blue Lagoon, on no hi vam entrar a banyar-nos , però , es pot recòrrer gratuïtament el seu llac exterior i la zona de la botiga i el seu mirador . Després , i per despedir el viatge i per celebrar que tot havía anat bé..... a sopar a un restaurant ; a prop de Grindavík , que es dèia " Salthusid Restaurant " o " Salthúsið Restaurant " , i , vam encertar el lloc , doncs estava molt tranquil , tot de fusta , amb una petita zona al costat de les taules per jugar el nens i vam sopar tots 4 per uns 40 € ( begudes + 1 gran plat complert , i cafés ) .
Després , i per esperar la sortida de l´avió , vam tornar per la crta 43 , després la 41 direcció Keflavík, que vam passar de llarg per agafar la crta 45 , fins a Gardur . A Garður, vam arribar fins al port , on hi han dos fars , des d´on vam admirar per darrer cop el sol de mitjanit i amb prismàtics.... la cua d´una balena que nadava per fóra la badía .

I..... cap a l´aeroport .... i cap a casa .

1 comentaris:

garbi24 ha dit...

Quasi ho tens acabat ....afanyat que ja tornem a marxar ....i la feina s'acumula.......
Molt bé un 10