BRETANYA FRANCESA.Juny 2013. Part 1


BRETAGNE  FRANÇAISE 2013
Aquest any 2013 destinem dues setmanes a conèixer  la regió francesa de La Bretanya.
Per fer-ho, seccionem l'estada en tres zones, segons les Gîtes on ens allotgem.

La primera part:  Tenim allotjament  al poblet de Saint-Donan, molt a prop de la badia de Saint Brieuc; s'anomena  GîteLes Camélias;  hi tenim reservades 5 nits.
 Des de Saint-Donan fem tota la zona que envolta Rennes, Mont Saint-Michel ( Normandia ), la zona de la Costa Maragda (que abasta des de Cap Fréhet a Cancale ), tota la zona de la badia de Brieuc, i també  la part de la Costa de Granet Rosa, que va des de Perros-Guirec a Paimpol.

La segona part: tenim allotjament reservat per uns 5 dies al poble de Sizun, i per anar-hi des de la badia de Saint Brieuc, passem per l'interior de la Bretanya, visitant les Gorges de Corong.
Des de l’allotjament de Sizun visitem tota la costa Sud-oest de la Bretanya, des de la ciutat de Roscoff  fins als voltants de Concarneau.

La tercera part: tenim allotjament per dos dies a una Gîte rural, a les afores de Questembert, la Ferme deKerpohan.
Des de Questembert visitem tota la costa sud de la Bretanya , (departament de  Morbihan ), inclòs els famosos megalítics de Carnac i la península del Quiberon.

1-. primera part:  
Primer dia :
Des de Saint Donan on tenim la Gîte recorrem uns 110 kms fins a Rennes ( Roazhon en bretó), la capital del departament de Ille-et-Vilaine.
La nostra visita és curta i passegem un parell de hores pel centre històric, petit i concentrat entre l’edifici del “Parlement du Bretagne”, la Rue St Saveur, Place St Michel, Place Mairie...... Segons el nostre parer, no és de les millors ciutats a veure; no té l'encant d'altres ciutats bretones.
Place Saint Michel, Rennes.
Ens desplacem uns 44 kms, fins a la petita ciutat de Vitré (Gwitreg en bretó ). Catalogada com a “ Ville d’Art et d’Histoire” pel seu casc antic de caire medieval, amb antigues cases de entramats de fusta , un castell i una església gòtica. També forma part de la categoria de “ Plus Beaux Détours de France”, una associació de petites ciutats que son interessants, tranquil·les, ben conservades i que estan fora dels circuits “turístics “. Vitré reuneix tots aquests requisits i val la pena una parada per passejar una estona pel seu casc antic,  i visitar el castell “ Château des Barons de Vitré”, original del segle 11. L'entrada costa uns 4 € per adult, però, es pot entrar de franc en el seu pati interior i fer-se una bona idea de la seva història i la seva arquitectura.
El seu casc antic està encerclat per una part de les antigues muralles, i dins encara s'hi conserven moltes cases originals dels segles 15 i 16, casi totes situades als carrers “rue de la Poterie”, “ rue d’Embas” i “rue Baudrairie”.
Vitré. Rue d'en Bas.

Château de Vitré.
Recorreguem uns 30 kms més i anem fins a Fougères ( Felger en bretó ), una altra petita “Cité de Caractère”, on també val la pena una parada per visitar el seu petit casc antic , dominat pel seu castell amb un fossat encara ple d'aigua que li arriba del riu Nançon. Nosaltres no el vàrem visitar, però, cal saber que el ticket familiar per entrar-hi val uns 20€.
En canvi si vam fer una encantadora caminada pel circuit del “ Jardin du Val Nançon”, i per el seu casc antic.
Fougères
 I tot seguit uns 55 kms direcció nord i ens situem al Mont Saint-Michel, a la regió de Normandia. El Mont Saint-Michel és la més famosa illa rocosa de França, la més turística i la  més fotografiada, però, segons els nostre parer, no és  de bon tros ni el lloc més bonic ni el més tranquil per visitar a la regió. I encara que ben conservat....tot dins del recinte  està pensat pel turisme de masses, i el preu de l'aparcament per cotxes és desmesurat.  Tot i això, nosaltres hi vàrem arribar al capvespre, per veure-hi la posta de sol, per coincidir amb la pujada de la marea que és espectacular ....i per pagar poc d'aparcament, ja que al capvespre és molt més econòmic.
Tot seguit anem a veure els exteriors del “Moulin Moidrey “, molt a prop del Mont Saint-Michel. Tanca a les 7 h,  així que només el vam veure des de fora. Té una magnífica vista de l'illa i dels camps que l'envolten.
Tot seguit fer uns bons 125 kms per anar fins a allotjament.
Mont Saint-Michel
Les fotos del dia a Picassa  aquí.
Més informació i punts Gps  aquí.

Segon dia :
Avui volem fer una bona part de la “ Côte de Penthièvre”, situada al departament bretó de Côtes d’Armor, i que abasta de les rodalies de Cap d’Erquy fins a la Pointe du Heussaye.
Uns 18 kms abans d'arribar a Erquy ens desviem uns pocs kms per anar fins al poblet de Vaujoyeux, per anar a veure un antiquíssim colomar, datat del segle 16. El “Colombier de Vaujoyeux” està declarat Monument Històric.

Entrem a la badia que envolta Erquy fent una petita parada per caminar per la zona dels “Lacs Bleus”, dos petits llacs de d'on es pot gaudir de magnífiques vistes a la badia, al port, i a la “Pointedes Trois Pierres”.
Seguim ruta costanera fins al mateix  “Cap d’Erquy”, per fer parada a la “Pointe du Champ du Port”i en concret a la punta " Port des Hôpitaux", on dinem a la platja de Saint Michel, i caminem fins a  l'illot  on hi ha la " Chapelle Saint- Michel .
Illot de Saint Michel
Badia davant illot de Saint Michel
Tot seguit recorreguem uns 18 kms fins a “Cap Fréhel”,(Kab Frehel en bretó)  a la zona anomenada Côte Emeraude”, costa maragda, pel color de les seves aigües.
 El Cap Frèhel és el lloc més conegut de la comarca del Pays Fréhel. El seu monument més emblemàtic és el  far, de construcció moderna (entre 1946--1950) ,amb una alçada de 32 metres. Cal pagar una 2 € per entrar al seu interior i pujar fins al cim. Nosaltres vam fer una passejada pels senders que voregen la costa i els penya-segats. L'aparcament d'accés al far i al cap també és de pagament, uns 2 €.
A uns 4 kms visitem els exteriors del  Fort Latte, ja que quan vàrem arribar  estava tancat. Està obert a l'estiu fins a 18h tarda i l'entrada val uns 5.20€.
Teníem previst visitar més llocs, però, al final aquesta és la ruta que ens va donar temps de fer.
Cap Fréhel
Les fotos del dia a Picassa  aquí.
Més informació i punts Gps  aquí.

Tercer dia :
Aquest dia el dediquem a una de les zones més boniques de la Bretanya, la “Côte de Granit Rose”, situada dins del departament  de Côtes d’Armor. La Costa de Granet Rosa  abasta des de Trébeurden fins a Perro-Guirec, però, a la practica tota la costa des de Morlaix fins a Paimpol està plena de roques i penya-segats d'una bellesa excepcional.
Fem una hora de ruta fins a Ploumanac’h, on hi ha el camí de ronda anomenat  “ SiteNaturel de Plomanac’h et Sentier des Douaniers”. L'aparcament prop de la zona del Far de Mean Ruz és de franc, i està al bell mig de tot el sender. Un lloc increïble, d'una bellesa agresta i salvatge.
Ploumanac'h

Far Mean Ruz, Ploumanac'h
Tot seguit anem fins a la badia de Saint Guirec, on en marea baixa es pot anar fins al “Oratoire de Saint Guirec”, situat al mig de la platja. 
Caminant uns 10 minuts anem fins a l'entrada a la “Baie Sainte-Anne,  Trégastel”, al "Site Naturel de Pen Ar Crec'h",  on es pot veure una bona part  de la magnífica costa que ens envolta.
Saint Guirec, Pen Ar Crec'h , Baie Sainte Anne
Tot seguit, recorreguem uns 5 kms per anar fins a la petita península de Illa Renote, “ Presqu’ile Renote”, que pertany a Trégastel.
Classificada com a “ Site Pittoresque”, Renote és una meravellosa illeta, connectada a terra per una carretera, on la pujada i baixada de la marea permet veure diferents vistes de la costa, poc urbanitzada, completament protegida, i molt bonica, plena de grans roques i de petites cales perdudes. Un lloc excepcional.
I, el nostre dia acaba aquí; volíem anar fins a Pontrieux i altres llocs, però ho deixem pel dia següent.
Presqu'ile Renote, Platja a Beg Ar Vir

Preaqu'ile Renote, Baie Sainte Anna

Les fotos del dia a Picassa  aquí.
Més informació i punts Gps  aquí.

Quart dia :
La nostra planificació era anar fins a la illa de Bréhat, però degut al preu i horari dels transbordadors, al final ens vam decidir per fer una altra ruta.
Anem, doncs, fins a la petita ciutat de Pontrieux, declarada “Petite Cité de Caractère”, pel valor que tenen la conservació de molts antics rentadors de roba, situats al llarg del riu Trieux que voreja la població.
Pontrieux
Tot seguit anem a la Pointe de L’Arcouest (An Arc Houest en bretó ), passant per Paimpol. La punta de Arcouest pertany al poble de  Ploubazlanec.
Situats al Cim de Rohou ( Site du Plateau du Rohou) es pot observar tota la munió de petits illots, amb la illa de Bréhat al fons, que formen la costa.
Pointe de l'Arcouest.
A uns 9 kms, encara en els límits de Paimpol, trobem la abadia de Beauport ( Abbaye de Beauport).  No paguem els 13 € que val una entrada familiar, i gaudim dels exteriors , abans de seguir ruta per tota la costa des de Plouézac a  Plouha, nomenada “ Côte des Hautes Falaises”, pels penya-segats que formen el  seu paisatge costaner.
Abbaye de Beauport.
La nostra primera parada, la Pointe de Bilfot, on des del seu cim, de 60 metres d’alçada, es poden observar illes, illots i una magnífica costa.
Seguin ruta per anar a la propera punta, passant, abans, per la petita capella “ ChapelleKermaria-An-Iskuit”, classificada Monument Històric, pel valor que tenen les pintures al fresc pintades, a la seva nau central; pintures de la “dansa de la mort”, datades del segle 13, i de les que només se'n conserven 13 en tot França.
Situats prop de Plouha, anem fins a la gran platja de Bonaparte, abans de continuar pels  penya-segats.  Des dels seus cims, visitem llocs com el  PortNaturel de Gwin Zégal, la Pointe dePlouha, i la Pointe du Bec de Vir, ja molt a prop de la Badia de Saint Brieuc.
Plouézec, Pointe de Bilfot.
Plouha, Plage  Bonaparte

Plouha, Port Naturel de Gwin Zegal.

Pointe de Plouha.
Les fotos del dia a Picassa  aquí.

Més informació i punts Gps  aquí.
1 comentaris:

Nova Casa Editorial ha dit...

Hola!

Perdona que t’ho escrigui aquí, però no he trobat cap email al teu blog.

Cerquem la col•laboració de bloguers, escriptors i viatgers de tota mena que vulguin participar amb una o més experiències de viatge per fer-ne un llibre en català.

Trobaràs les bases de participació al nostre web:

http://www.novacasaeditorial.com/ca/aquest-estiu-a-mes-de-passar-tho-be-escriu/

I si tens facebook t'agraeixo que comparteixis el post per si a algú li pot interessar: https://www.facebook.com/NovaCasaEditorial/posts/840816042635827

Gràcies.

Si tens dubtes estem a la teva disposició a l’email novacasaeditorial@gmail.com

Una abraçada, salut i bons viatges!