ESLOVÈNIA 2012

ESLOVÈNIA. Agost 2012

Explica una llegenda que al setè dia de la creació, Déu va descansar i del sac on havia posat les meravelles del món en van caure les millors molles i són les que van donar origen a Eslovènia, un petit país que, diuen,  té de tot i del millor.....
  • La nostra escapada comença a l'aeroport Marco Polo de Treviso, on aterrem amb la companyia Air One, el low cost de Alitalia.
  • El nostre cotxe de lloguer  el tenim a Europcar, a traves de  " ealquilerdecotxes" .
  • Cal dir que per entrar a les autopistes eslovenes s'ha de tenir una "vinyeta " que no és rés més que una enganxina que s'ha de posar al vidre del cotxe i que permet entrar i sortir de les autopistes sense límit . Si es compra per set dies val 15 €; per un mes val 30 €; i anual 95 €.
  • Per les fronteres no hi ha problemes ja que des del 2004 que pertany a la Unió Europea, i des del 2007  a la Eurona,  a l'espai Schengen, al Consell d'Europa , i des del Juliol 2010 forma part de la OCDE.
Mapa d' Eslovènia
Situació d' Eslovènia
Aquest petit país, Eslovènia, situat entre Itàlia, Croàcia, Àustria i Hongria pot presumir de tenir un trosset de poc més de 40 kms de mar mediterrani a l'oest, de les muntanyes dels Alps al nord, de planúries càrstiques cap al sud, de zones vinícoles cap a l'est, de llacs i paisatges verds,.....

La nostra opinió personal al tornar d'Eslovènia es que el millor del país es troba a tota la part nord, la que abasta tota la zona sub-alpina, i en especial la zona del Parc Nacional del Triglav, i les muntanyes del nord Liubliana. La part sud, la de la zona càrstica, té llocs espectaculars, però es millor visitar-la a la primavera o principis d'estiu, quan tot el paisatge encara guarda el verd intens, ja que a l'agost el paisatge és molt sec.

 Agafant la capital, Ljubljana, com a centre hem dividit l'estada en tres parts. La primera cap a l'est, amb allotjament a Ptuj; la segona cap al nord amb allotjament a Bled, i la darrera cap al sud amb allotjament a  Postojna.

PRIMERA PART:
allotjament a Ptuj: 
Arribada al vespre a Ptuj, petita ciutat sense cap interès especial, teníem reservat un petit apartament a "  KRAPŠA  ". 
El segon dia estada a Ptuj, .del que es pot dir que té un petit casc històric, amb un carrer principal on es troba l'església de St.Jordi, la torre de la ciutat i el monument romà d'Orfeu. Cap a la plaça Mestni hi ha l'ajuntament, i al final del carrer l'edifici del convent Minorita. 
A Ptuj també hi ha un parc aquàtic "Termes Ptuj", amb un doble complexe de parc aquàtic per una banda i resort-spa amb hotel a l'altra, així com un càmping. Per entrar al parc aquàtic hi ha tres tarifes de preus depenent de si es vol de dia enter, de tarda o entrada de dues hores al capvespre. 
  • Més informació de Ptuj a Google Docs,  aquí
  • Un resum dels punts GPS, aquí 
  • Les fotos dels 3 dies d'allotjament a Ptuj, al Picassa,  aquí
Ptuj
El tercer dia, des de Ptuj, varem visitar la zona sud. La primera parada a Slovenske Konjice per  pujar al seu castell, en ruïnes, des d'on es té vista a la vall.  Aquesta és una zona vinícola, amb petits cellers dedicats a producció de vins molts apreciats; nosaltres vàrem comprar vi negre molt bo al celler "Zlati grič ".
La següent parada, al monestir cartoixà de Žiče, encara dins els límits de Slovenske Konjice, però a uns 15 kms del centre. Al monestir s'hi arriba per una estreta carretera,travessant la vall de "Saint Janez Krstnik", i encara que en estat semi-ruïnós, el monestir conserva l'encant dels vells edificis que en el seu dia van ser excepcionals. A l'entrada encara funciona el restaurant" Gastuž", que diuen és el més antic del país encara actiu.
Des del monestir anem passant per poblets tranquils com Sladka Gora( pertany a Šmarje pri Jelšah), on hi ha una preciosa església groga a peu de carretera. Ja dins el poble de " Šmarje pri Jelšah " hi una curiosa església anomenada Sveti Rok, situada dalt d'un turó i amb una successió de petites ermites zigzaguejant fins al poble.
A pocs kms trobem el poble de Podčetrtek, amb el monestir de Olimje, on a més de visitar-lo, es pot comprar herbes medicinals que els monjos encara preparen de manera artesanal, i també una petita xocolateria artesana. Situat entre el poble i el monestir hi ha un restaurant anomenat" Domačija Haler " on es pot prendre cervesa local .
De tornada a Ptuj, varem fer parada al poble de Slovenska Bistrica, per anar a fer caminada fins a les "Bistriški Vintgar ", gorgues situades al final d'uns paratges excepcionals.

  • Més informació de Ptuj a Google Docs,  aquí
  • Un resum dels punts GPS :  aquí 
Monestir cartoixà de  Žiče
Sveti Rok, al poble de  Šmarje pri Jelšah
Monestir de Olimje
Bistriški Vintgar
El quart dia, ruta cap al nord, amb primera petita parada a la ciutat de Maribor, ciutat cultural 2012. De Maribor només vàrem visitar el seu petit casc històric, ja que el nostre destí del dia era la ciutat austríaca de Graz
No teniem previst visitar Graz, però la propietària de l'allotjament ens la va recomanar  i realment va ser una bona decisió.  Per aquest motiu no tinc ni informació complementària ni punts GPS.
Per accedir per autopista a Àustria cal comprar la vinyeta ( la de 24 hores costa 8 € ), i des de Maribor hi ha una distància de 72 kms que es recorren en menys d'una hora.
A Graz, el seu carrer principal és el Herrengasse, on està la part comercial i amb totes les vies del tramvia disponibles. A mig del carrer hi trobem la plaça principal,Hauptplatz, amb l'ajuntament i altres edificis històrics. Al final del carrer s'accedeix al turó de Grazer Schloßberg . Per fer-ho podem agafar un ascensor, un telefèric o pujar els 260 esglaons del passeig anomenat Kriegssteig. Dalt, les vistes a tota la ciutat són espectaculars, i s'hi pot veure la torre del rellotge, el campanar, restaurants i llocs d'esbarjo.
Altra vegada al carrer principal,Herrengasse, podem anar fins a la riba del riu Mur, travessar-lo per un dels seus ponts i veure de prop el curiós museu d'art modern anomenat "The Kunsthaus Graz ", i el no menys rar " Murinsel "una plataforma al riu que és un bar i restaurant.

Graz
Graz
Edifici del Kunsthaus Graz, vist des del turó de " Grazer Schloßberg "

SEGONA PART:
allotjament a Bled: 
  • Les fotos de l'estada a Bled i voltants, al Picassa, aquí 
El cinquè dia, marxem de la zona est d'Eslovènia, per anar fins al llac Bled, a uns 195 kms de Ptuj. 
Bled està situat a 55 kms al nord de la capital, Ljubljana ( Liubliana ). El petit poble  és conegut per la bellesa del llac que li dóna nom, llac Bled o Blejsko jezero en eslovè. 
Una zona de bany està habilitada en una part del llac, des d'on es poden llogar, a més,  barques de rems per navegar,  i per visitar l'illot que es troba al bell mig . 
Un camí de terra i un ampli passeig  voreja gran part del llac . A la zona central del passeig es troba una cafeteria, Kavarna Park,  coneguda per servir un dels postres més coneguts de la zona, la Kremna rezinakremšnita o Cremeschnitte.
Situat dalt d'un gran penya-segat es troba el castell de Bled, amb magnífiques vistes al llac . Dins del recinte del castell s'hi troba una antiga impremta encara activa, un restaurant, una capella i un bar .
El nostre allotjament a la zona de Bled : una granja anomenada Repecnik .
Blejski Grad, castell de Bled.
Llac Bled.
Kremma rezina de Kavarna Park.

El sisè dia el vàrem dedicar a visitar les Gorges de Vintgar al matí , i el llac de Bohinj i la cascada Savica ,a la tarda.
Les Gorges de Vintgar, Soteska Vintgar en eslovè, són poc més de 1.5 kms de passerel·les i estrets camins situats entre parets verticals i el riu, d'una gran bellesa . Descobertes al 1891, estan obertes al públic des del 1893. Estan situades a poc més de 4 kms de Bled, al poblet de Zgornje Gorje.
Hi ha un aparcament gratuït, i l'entrada a les gorges costa 4 € adults i 2 € nens.


A la tarda, des del llac Bled, ens vàrem desplaçar uns 30 kms fins a la zona del llac Bohinj o Bohinjsko jezero en eslovè. Aquest llac és tant bonic com el seu veí, el de Bled, i el més gran d'Eslovènia, amb 4.5 kms de llarg. Una carretera voreja tot el llac, i al final la dóna a l'aparcament de la cascada Savica o Savica Slap en eslovè. Per visitar-la cal estar en forma, ja que hi centenars d'esgraons abans de accedir a la cascada, per altre banda tancada a una distància prudencial per seguretat . Val la pena la pujada i els 2.5 € per persona només si es vol fer una bona caminada.
Més informació de les gorges i del llac Bohinj, aquí
Alguns punts GPS: aquí
Esglèsia de Bohinj
Llac Bohinj
El setè dia el vàrem dedicar a donar la volta al Parc Nacional del Triglav, Triglavski narodni park en eslovè. En principi teniem previst fer una part d'aquesta ruta el dia de canvi des de Bled a Postojna, però, al final ens vàrem decidir per modificar els plans inicials.
Des de Bled, les carreteres 209 i 403 ens porten per un coll de muntanya fins al petit poblet de Most na Sočion un petit i preciós llac voreja el poble. Seguint carretera a pocs quilòmetres ens trobem ja en territori de l'espectacular riu Soca, Soča en eslovè, estret, d'aigües gelades i d'una bellesa impressionant. La primera ciutat en trobar el Soca és Tomin, on les seves gorges, Tolminska Korita, son una bellesa espectacular. Per anar-hi des de l'aparcament ens caldrà uns bons 45 minuts, però, tant el camí com l'arribada valen molt la pena. Des de Tolin fins a Kobarid la carretera 102 voreja el riu, i en alguns lloc forma petites platges on la gent més agosarada es pot banyar, en una aigua gèlida, ja que ve directament del gel de les muntanyes del Triglav.
Seguint per Bovec, la costeruda carretera 203 i després la 206 ens porta al pas de muntanya de Vrsic, Vršič Passde 1611 metres en el seu punt més alt. Llavors la carretera 201 en porta fins a Kranjska Gora i finalment fins a Bled. En total uns 200 quilòmetres .

  • Alguns punts GPS : aquí
Llac a  Most na Soča
Tolminska Korita
Reka Soča
 
Reka Soča
TERCERA PART:
allotjament a Postojna:
  • Les fotos de Liubliana, al Picassa, aquí
  • Les fotos de la darrera part de l'estada a Eslovènia, al Picassa, aquí

El vuitè dia ruta fins al sud, fent parada a la capital Liubliana, Ljubljana en eslovè. 
Liubliana és una ciutat de poc més de 270 mil habitants, situada al bell mig del país, molt agradable de passejar i amb el seu centre lliure de circulació. 
Nosaltres vàrem fer una ruta circular, començant per un dels molts ponts que travessen el riu Ljubljanica, el Zmajski most o pont dels dracs o pont de fusta, dit així perquè en els seus orígen era un pont de fusta. El més característic del pont són les estàtues de dracs que l'adornen, el símbol de la ciutat. 
Direcció al centre vàrem seguir el riu pel cantó esquerre, pel moll de Adamič Lundrovo Nabrežje, fins arribar a l'església de Sant Nicolau, Sv Nikolaj en eslovè, datada del segle 13 i dedicada al patró dels mariners.
 Seguint per la plaça Mestni, o Mestni trg en eslovè, trobem la font dels tres rius o Robba, i l'ajuntament o Mestna hiša, un auster edifici del segle 18. 
Seguint per un estret carrer ple de restaurants i botigues s'arriba una altra placeta on els matins hi ha mercat d'artesans. Podem travessar a l'altre riba del riu pel pont dels sabaters o Čevljarski most on encara es recorda l'orígen artesà del barri penjant sabates velles en un racó del pont. 
Arribem al centre de la ciutat, al pont triple o Tromostovje most , i a la plaça Presernov o Prešernov trg . A la plaça Presernov hi trobem un bonic edifici vermell, un monestir franciscà, Frančiškanska cerkev . 
Des del pont triple podem observar a  la riba del riu, el mercat vell o Plecnik, amb les seves arcades característiques. 
Amb mig dia tenim prou per visitar el millor de la ciutat.


Tromostovje most
Mestni trg
Zmajski most

Després de Liubliana, la següent parada, a pocs quilòmetres, en un petit i poc turístic llac , totalment natural on el bany és entre nenúfars, herbes i aigua natural. El llac està situat al poblet de Brezovica, i s'anomena Podpeško jezero

  • Més informació de Liublianal, al Drive, aqui 
  • Alguns punts GPS : aquí 

Podpeško jezero, a Brezovica.
I finalment arribem al capvespre al nostre darrer allotjament, al poble de Postojna, en un allotjament anomenat Grmek Ivica

El novè dia, el dediquem a les rodalies de Postojna. No entrem a les coves més visitades del país, coves de Postojna, ja que el seu preu és molt alt. Ens decidim per altres activitats més econòmiques.
Primer, a visitar el castell més conegut de Eslovènia, el Predjama Grad o castell de Predjama, totalment enclavat dins la roca, i a la tarda a passejar per Rakov Skocjan, un petit parc natural a la regió del cars eslovè, on les formacions de coves, roques i grutes formen un paisatge molt especial.
Més informació, al Drive, aquí
Alguns punts GPS : aquí
Predjama Grad
Rakov Skocjan 
Rakov Skocjan 



















El desè dia, des de Postojna ens desplacem cap a Piran, una de les poques ciutats costaneres del país, ja que Eslvènia només disposa de 44 quilòmetres de costa, entre la Italiana i la croata. 
Piran forma com una petita península, raó per la que té vistes al mar miris on miris. Cal deixar el cotxe en un aparcament situat a les afores i un bus llançadora gratuït et porta fins al centre, a la plaça principal anomenada plaça Tartini o Tartinijev trg . Aquí hi trobem encara arquitectura de l'època de dominació veneciana, la casa vermella veneciana o Benečanka. A més de passejar pel passeig marítim i pels seus carrers, es pot pujar fins a les muralles, des d'on es té vista a tota la ciutat.
Més informació de Piran, a Drive, aquí
Alguns punts GPS: aquí
Piran
El onzè dia, des de Postojna ens desplacem altra vegada cap al nord de Liubliana, a la ciutat de Kamnik.
 Aquesta ruta no la teniem programada, però, la propietària de l'allotjament ens la va recomanar, i realment va valer la pena . Kamnik està situada en una regió muntanyosa, a poc més de 20 quilòmetres al nord de la capital. Ciutat petita i tranquil·la, té una original capelleta situada dalt d'un turó, anomenada capella de Sant Eligi o Kapela sv. Eligija.

A uns 10 quilòmetres més al nord, hi ha la zona muntanyosa de Velika Planina, i el naixement del riu Kamnik. A Velika Planina només s'hi pot accedir a peu, o bé amb un telefèric, seguit d'un telecadira. Dalt, hi trobem tot de cabanes i cases en fusta, moltes recuperades com a vivenda habitual i d'altres com a segones residències. No hi ha corrent elèctrica i l'únic bar ofereix només el que es pot servir sense necessitat de electricitat. Preciós per visitar, però molt difícil com a lloc per viure-hi. 
De tornada, una paradeta a un spa termal, el Terme Snovik, en el petit poble del mateix nom, Snovik.


Kamnik, Kapela sv Eligija.
Kamnik, Velika Planina.

Snovik Terme
El dotzè dia i el darrer a Eslovènia, vàrem anar fins a la costa italiana, per fer una ràpida visita a Trieste, i passar la resta del dia a la platja, concretament a una de les petites platges de roques que hi ha a la via Miramare, entre Trieste i Aurisina. Aquí no hi ha sorra i les zones per banyar-se solen estar entre roques i pedres, poc còmodes però d'aigua molt neta.


Trieste, Piazza Unità D'Italia
Platja a Via Miramare, entre Trieste i Aurisina.
Els darrers dos dies de les vacances, els passem a Itàlia, prop de Treviso, aeroport des d'on surt el nostre vol de tornada. I aprofitem per fer unes ràpides visites a la zona de Venècia.
El tretzè i catorzè dia, doncs,  els vàrem dedicar a visitar primer l'illa de Burano, amb totes les seves cases de colors i Venècia, amb tots els seus canals.
Fi del viatge i tornada a casa des de l'aeroport de Treviso.


Burano
Burano
Venècia

2 comentaris:

Ferran Porta ha dit...

M'ha agradat molt llegir la crònica del viatge. Vaig ser a Eslovènia fa uns anys, hi tinc a més un bon amic (a Kranj/Ljubljana)... i vem allotjar-nos també a Postoja. Tampoc no vem visitar les coves, però per una qüestió de claustrofòbia. Em falta el nord del país, un país certament ben recomanable.

Anònim ha dit...

Bones, he entrat al teu blog a traves de Malta, on hi anem al
l'octubre i he entrat a xafardejar Eslovenia que es on visc. La foto de la cascada super bonica on posa tolmiska korita es la cascada de les cabres de Kobarid, poble on hi ha el museu mes visitat del pais, sobre la primera guerra mundial on en Heminway va escriure adeu a les armes. Felicitats pel blog.