ICELAND . mitologia


MITOLOGIA NÓRDICA :
La mitologia nòrdica o escandinava comprèn la religió, creences i llegendes dels pobles escandinaus, incloent aquells que es van assentar a Islàndia.
Aquesta mitologia era transmesa oralment en forma d'una llarga i regular poesia: Les Oddas o Eddas.
Aquesta transmissió va continuar durant l'era vikinga, i el nostre coneixement sobre ella està basat principalment en les Eddas i altres textos medievals escrits durant o després de la cristianització.
Rara vegada la mitologia ha desfermat tant la passió i la imaginació com la religió dels víkings.
La vida a Islàndia era bastant dura per a les tribus nòmades que van decidir assentar-s´hi al llarg de les costes, per no poder anar més lluny.
Quan els colons víkings arribaren a Islàndia, van portar amb si la seva mitologia nòrdica i celta, poblada de venjatius déus, valents prínceps i atemorizants trolls.
Aquests últims -els Trolls- són un dels més temibles membres de la mitologia islandesa, i són representats com diabòlics gegants o com a éssers salvatges semblants als humans que viuen sota la terra en turons, coves o turons.
A Islàndia es creu que moltes de les roque són Trolls petrificats, com els que hi ha a Vik, que es diu que sóntres trolls: Lessudrangar, Landdrangar i Langhamrar-personatges de la mitologia escandinava-, que van ser petrificats pels primers raigs de sol.

També s'explica que hi ha una troll anomenada Grýla que era coneguda per la seva habilitat per olorar als nens , encara que estessin luny, , i , els captura posant-los en un sac. Llavors, els porta a les muntanyes a la seva cova , on té una olla enorme .



Els Gegants (Jotuns ) de Gel: són criatures de grandària i força prodigioses, un tipus de monstre llegendari que apareix en històries de molt diferents races i cultures.
Eren una raça mitològica amb força sobrehumana, descrits com l'oposició als déus, malgrat que sovint es barrejaven o fins i tot es casaban amb ells,solen ser violents i es diu amb freqüència que mengen humans, especialment nens.
Manaven terribles tempestes de gel que baixaven de les muntanyes.
Les bèsties salvatges,, els trolls i els mals esperits estaven pels territoris verges d´Islàndia segons la seva mitologia , i , només els seus Déus podíen protegir aquelles tribus rudes i guerreres que vivíen en condicions extremes.Abans de tot, honraven a Odin, el Pare de Tot,:
Els Déus de la mitologia nòrdica :
Hi ha tres clans de deïtats,
1-. els Æsir, ; Asgard era la llar dels déus, on habitaven els Æsir (déus) i les Asynjur (deesses), i al cap estava Odin, el més noble i el més import.
Tenien molts Déus :
Thor, calçat amb guants de ferro i amo d'un cinturó màgic; déu de la força molt proper a Odin en jerarquia.
Baldr, fill d'Odin, és el déu de la bellesa i la gentilesa.
Tyr és el déu del combat.
Bragi , és el déu de la saviesa i l'eloqüència;
Heimdall , és fill de nou donzelles i guardià dels déus; dorm menys que un ocell i el so de la seva banya pot escoltar-se en qualsevol lloc del cel o de la terra.
Höðr és el misteriós déu cec.
Vidar és el déu taciturn, però el millor per resoldre qualsevol conflicte per difícil que sigui.
VÁLI , és el déu dels arquers, la seva punteria és insuperable.
Ull , és el déu del combat cos a cos.
Forseti , és el Déu de la concòrdia i l'amistat.
Loki , és el negit de tots els Æsir i dels homes; astut i intrigant, imprevisible i capritxós, és el déu de la sort
2-. els Vanir,déus del mar, del vent, dels boscos i les forces de la natura.
3-. els Jotun (anomenats «gegants» ).Són perillosos pels humans i es podríen comparar als Títans grecs.
Óðin : El Déu dels déus. Venerat i temut.
Déu de la màgia, el coneixement, la curació, la guerra.
Així mateix, decideix qui ha de viure o morir en el camp de batalla.
Óðin viu al lloc mític d´Asgard, i observa el món des del seu tron.
Els seus dos corbs, Huginn i Muginn viatjan pel món i li xiuxiueigen a cau d'orella el que van veient.Per això, és el Déu que tot ho sap.
Per tenir la font de tots els coneixements, es va deixar perdre un ull, per això, està representat sempre només amb un ull.
Com a déu de la guerra, s'encarregava d'enviar a les seves filles, les valquiries, a recollir als guerrers heroics morts en batalla.
Odin coneix el secret de les runes, que són la llengua dels poetes , i de la sabiduria .
altres éssers sobrenaturals :
Nornas : fixen el destí i les seves decisions són irrevocables.
Valquirias : Eren filles de Odin, i eren boniques i fortes guerreres amb la capacitat de curar qualsevol lesió. La seva tasca consistia en portar al Valhalla (paradís )als herois caiguts en batalla.
Nans i Elfos : Els nans són especials ja que són de gènere masculí i no es solen reproduir (neixen de manera asexuades), viuen sota la terra i la seva ocupació principal és la mineria i la metal lúrgia. Posseeixen la saviesa oculta i sagrada que els permet forjar armes màgiques per als herois i objectes molt poderosos per als déus.
D´elfos n´hi ha dos tipus : els de la llum que viuen al cel, i els de la foscor que viuen sota la terra.Aquests no és distingeixen gaire dels nans . I poden ser bons o dolents pels humans segons el moment .
També dins la mitologia troben : Yggdrasil: L´ Arbre del món :
és un freixe perenne: l'arbre de la vida, o freixe de l'univers.
Un arbre còsmic, el qual subjecta i connecta totes les parts de l'univers.
Les seves arrels i branques mantenen units els diferents móns.
De la seva arrel raja la font que omple el pou del coneixement.
Als peus de l'arbre es troba el déu Heimdall que és l'encarregat de protegir-lo dels atacs del drac Níðhöggr i d'una multitud de cucs que tracta de córrer les seves arrels i enderrocar els déus als que aquest representava.
El poder de Yggdrasil és considerable ; uneix cel i terra, se submergeix en les profunditats , és aixopluc, refugi i llar de la natura. És a la vegada passat, present i futur .
El mític món de Yggdrasil és la base de la fantasia de la literatura de Tolkien i altres.

La mitologia islandesa ens parla d'Eva:
La figura d'Eva : és tractada d'una manera diferent segons les cultures, i en aquest cas, la mitologia d'Islàndia ens compte el següent: Eva era un bon dia banyant els seus fills en el riu. Déu sobtadament li va parlar i Eva, atemorida, va amagar els fills que encara quedaven per banyar. Al preguntar Déu a Eva si estaven tots els seus fills presents, i al contestar-li la dona afirmativament i veure Déu que mentia, va prendre una determinació. Li va dir que al igual que havia amagat als seus fills, ell faria que els que estaven amagats , fóssin també amagats per sempre de la resta dels homes que pertanyien al món. Aquests nens serien els coneguts posteriorment com Elfs i Fairies o Fades, i la cultura escandinava els coneix amb el sobrenom de "Poble ocult






1 comentaris:

Eli ha dit...

Quin super viatge....
Veig que compartim afició...
Doncs et linko!!!! Vosaltres ja heu tornat i jo encara haig de marxar... tinc unes ganes de vacances terrible!!! M'apunto la informació.... Mai se sap, potser algun dia em dona per anar també a Islandia!
:-D