MALTA 2010:VALLETTA


La Valletta : en maltès Il-Belt Valletta. També anomenada "Ċittà Umilissima " i capital de la república de Malta.
El nom de Valetta procedeix del seu fundador, el Gran Mestre de l'Orde de Sant Joan, Jean Parisot de la Valette. La magnífica ciutat fortalesa es va construir sobre un àrid rocam de la península del Monte Sceberras, que puja des de dos profunds ports, Marsamxett i Grand Harbour. La Valetta es va començar a construir el 1566 i es va acabar, amb els seus impressionants bastions, els seus forts i la seva catedral, en tan sólo15 anys.
La capital segueix sent una ciutat barroca, amb imponents fortificacions i muralles de pedra que finalitzen a costat del mar al castell de Sant Elmo. Va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1980. La seva traça és rectangular, i molts dels seus carrers acaben en costerudes escalinates que baixen a la zona de molls. El seu carrer principal és Republic Street ó Triq ir-Repubblika,que conecta la zona del Fort St Elmo amb el centre de la ciutat, i és el millor carrer per les passejades , és el cor de la ciutat.

Les nostres fotos de la ciutat de Valletta al Picassa.

LLocs a visitar: ( mapa ):

Partint dels aparcaments situats sota les muralles de l´entrada , per sota el nivell de la Triton Fountain i de l´estació d´autobusos, Bus Terminus. GPS: 35º53´46´´N 14º30´30´´ E i Google maps:35.896238,14.508594.

1-. Bus Terminus & Triton Fountain: GPS 35º53´44´´N 14º30´30´´E . És el lloc ideal per veure els vells autobusos de Malta . És aquí també que hi ha els Diumenges i els matins un mercat , juntament amb el carrer de Merchants Street, darrera la Republic Square.

2-. The Republic Street: és el carrer que travessa tota la ciutat des de Bus Terminus fins a l´altra banda, al Fort St Elmo. Des de Bus Terminus s´entra per la City Gate .

3-. St. John's Co-Cathedral & Museum ó Kon-Katidral ta’ San Ġwann “ en maltès. Construïda pels Cavallers de Malta entre 1573 i 1578, havent estat encarregada la seva construcció al 1572 al Gran Mestre Jean de la Cassiere i dissenyada per l´arquitecte maltès Gerolamo Cassar. d´estil d´alt barroc, dins hi ha la sepùltura del fundador de la Valleta , el Gran Mestre Jean Parisot .També hi han dos grans quadres de Caravaggio , el Sant Jeroni , i la decapitació de St Joan Baptista .Obert de 9.30 a 16.30 . Entrada 6 € .

4-. The Republic Square ó Misrah Ir-Repubblika . També anomenada Queen´s Square o Piazza Regina. Juntament amb el Republic Street és el cor de la ciutat; és una petita plaça davant de la Bibliteca Nacional ó National LIbrary , plena de cafés i restaurants, entre ells els dos més representatius de Valletta , el Café Coordina ( preciós i amb frescos al sostre , obra de Giuseppe Cali ), i el Café Premier. Al bell mig de la plaça hi ha una estàtua de la Reina Victòria, d´aquí el nom de la plaça.

5-. Grand Master's Palace, Il-Palazz tal-Gran Mastru: Palace Square . Obra mestra del segle XVI, actualment és el Parlament . Construït entre 1573 i 1578 per l´arquitecte maltès Gerolamo Cassar. Durant més de dos segles va ser la llar del Gran Mestre de l´Ordre dels Cavallers de St Joan. Entrada lliure , encara que es pot visitar poc espai, doncs ara es la seu del parlament. Dins de l´edifici s´hi situa el Museu del Palace Armoury, dedicat a la història i armes de la ciutat. Preu entrada uns 10 € els adults i 5 € nens.

6-. Museu Teatre Manoel ó Teatru Manoel en maltès : 115 Old Theatre Street, GPS 35º53´59´´N 14º30´45´´E. Construït el 1731 és un dels teatres coberts més antics d´Europa. Obert de 10.15 a 16.30 . Preu entrada 4 € adults.

7-.St Paul´s Anglican Catedral, West Street, . Al final de Archbishop Street. Va ser edificada entre 1839 i 1844 i finançada per la Reina DowagerAdelaida, vídua del Rei Gullermo IV.La reina, durant la seva visita a 1838-1839, es va assabentar que no hi havia cap església anglicana a Malta i va ordenar construir-ne una. Aquesta catedral va ser edificada en un lloc on, el 1574, hi va haver un alberg alemany, "Auberge d'Allemagne", que va ser enderrocat perquè pogués edificar la nova catedral. Dedicada a Sant Pau, té una alta torre de65 metres,que destaca en la línia de l'horitzó. Entrada gratuïta

8-. Casa Rocca Piccola: a Republic Street. Casa museu on s´exposa la història i costums maltesos dels darrers 400 anys. Obert de 10 a 16h excepte diumenges. Preu entrada 7 e adults i 3.50 nens

9-. Toy Museum : també a Republic Street, davant la casa Rocca Piccola. Petit museu de les joguines fabricades des de 1950. Obert de 10 a 15h . Preu entrada 2.5 adults i nens gratuït.

10. Fort Saint Elmo , ó Forti Sant’Iermu en maltès. . Es troba situada davant al mar , en un extrem de la ciutat. Abans de l´arribada dels Cavallers al 1530, ja hi havía una torre de vigilància i defensa. Es va renovar i enfortit al 1533, i va ser clau al Setge de Malta al 1565. Actualment es pot visitar i hi ha una museu de la guerra, el The National War Museum. Obert de Dilluns a Diumenge . Preu entrada 6 e adults i 3 € nens.
Davant de la plaça s´hi situen un dels molts karozzini , o carruatges de cavalls.

11. St Lazarus Bastion & Malta Expreience. Les muralles de St Lazarus són les que es troben a l´entrada del Grand Harbour. Darrera muralles es troba un petit museu audiovisual de la història de Malta , és el Malta experience .

12-. Sacra Infermeria ó actual Sala de Conferències :Mediterranean Street. Edifici amb vistes al port, prop de la fortalesa de St Telmo. Va ser uns dels primers edificis construïts a la ciutat, i va començar a funcionar com a hospital i infermeria al 1574, amb uns 900 llits per a cavallers, soldats, mariners, estrangers ( masculins ) . Els locals i els esclaus eren atesos en una sala sota la sala principal. Al 1676 va ser creada una escola de anatomia i cirugia , una proesa a l´època. Actualment és una sala de conferències ( mcc ).

13-. Siege Bell Memorial. Dedicat a les més de 7.000 víctimes de la Segona Guerra Mundial a Malta. Situat davant del port.

14. Lower Barracca Gardens . Situats dalt del turó , davant de port, i amb vistes a la ciutat, i a les 3 ciutats de l´altre banda del port.

15. Collegiate Parish Church of St Paul´s Shiwreck. a St Paul Street. En un país tant catòlic com Malta, el fet del naufragi de St Pau a les seves costes l´any 60 dC és un fet important, i com a tal mereixia una església on venerar el fet, i cap al 1570 es va edificar l´edifici actual, encara que enderrocada i reconstruïda diverses vegades al llarg de la història. Dins hi han diverses obres d´art, com el retaule de Matteo Perez d´Aleccio , la cúpula de Lorenzo Gafa, .....

16-. Upper Barracca Gardens : Triq Sant´ Orsla . GPS 35º53´41´´N 14º30´45´´E. Uns jardins amb vistes al port i a les 3 ciutats .

17. Auberge de Castille: Va ser la seu oficial en temps dels Cavallers de Malta de la llengua de Castella, Aragó i Portugal. Actualment és la seu de l´oficina del Primer Ministre des del Març de 1972.

18. Port de Marsamxett & Manoel Island. Aquest és el port de la badia que formen Valletta i Sliema . Al mig s´hi troba una extensió de terra en forma de petita illeta, és el Manoel Island, antic Fort defensiu i ara centre cultural i d´oci nocturn. Des de la ciutat de Valleta n´hi han bones vistes tot passejant pel carrer de Marsamxett Street, on per cert s´hi troba un edifici on s´hi llegeix " House of Catalunya " , edifici construït entre 1692-1694 .

18. Petits creuers des del port Sliema per fer un recorregut pels diferents ports de la badia on està situada Valleta. Nosatres vàrem fer dos recorreguts amb la companyia Captain Morgan Cruises , un per fer el recorregut a tota la badia i als dos ports, i un altre dia per anar amb els ferris que van del port de Sliema a Valletta.

Per veure la ciutat de Velleta des del ferry clic aquí

A l'altre costat del Gran Port es troba la zona de Cottonera, composta per: Vittorio, Senglea i Cospicua.

La primera que apareix és Cospicua, també anomenada Bormla. És potser la menys vistosa de les tres. La seva importància radica en els seus molls, lloc on es reparen i condicionar els grans creuers.

A Senglea se la coneix com la petita Venècia perquè les cases estan enganxades al mar. Té les dues millors vistes de l'illa: la panoràmica des dels Jardins de Gnien il-Gardjola i la façana del museu marítim i el palau del Inquisidor.

Per creuar a Vittoriosa, anomenada també Birgu, es pot prendre un luzzu, les típiques barques malteses tan acolorides. Vittoriosa és la més antiga de les tres ciutats i també la que té més atractius turístics.
El Fort St Angelo és un, l'altre és l'església de St Lawrence, la més antiga de Malta que data de l'any 1090.

GOZO i COMINO


GOZO i COMINO


GOZO : Għawdex en maltès .
( + info. a wikipèdia ). Guia de transports pùblics aquí.
Les nostres fotos aquí

La nostra estada a Malta: Nosaltres vam planificar la nostra estada de 10 dies de la següent manera:
els tres primers dies a l´illa de Gozo , amb visita a Comino, i els altres set dies a l´illa de Malta.
La ruta des de l´aeroport de Luqa ( Malta ) , fins al port de Mgarr a Gozo aquí . Té una durada d´ uns 33 kms i una hora de camí, sobretot per l´estat de les carreteres malteses, estretes i poc consevades.
Cal anar fins a la punta de l´illa de malta, al port de Cirkewwa , Mellieha ( GPS 35º 59´28´´N 14º19´75 ´´E ), i agafar un transbordador per anar a l´illa de Gozo, fins al port de Mgarr. Les sortides són molt seguides, duren uns 25 minuts i no cal reserva . Cal dir que NO es paga a l´anada , si no a la tornada . Preu aprox. cotxe + 4 persones anada i tornada 22 €.

A Gozo s´hi arriba pel port de Mgarr , a la ciutat de Għajnsielem, mapa : on des del port ja es veu dalt del turó l´esglèsia de Lourdes Chapel , Il-Kappella ta' Lourdes en maltès. (36.024859,14.294136 amb Google Earth ). A Ghajnsielem també s´hi troba el The Convent and St Anthony's Church, al carrer " Triq Sant'antnin " ( veure-ho amb Tomtom ). Al bell mig de la ciutat una altra església , The new Parish Church and Madonna Ta´ Loreto, situada a Loreto Square ó Pjazza Loreto en maltès (36.025935,14.289072 amb Google Earth )
Tornant a la costa , trobem el Fort Chambray ó Forti Chambray en maltès ( 36º01´´25´´N 14º17´22´´E ) (36.022516,14.292698 amb Google Earth ), fortalesa construïda cap al 1749, sobre un turó anomenat " Ras-que Tafal", per un comte normand de l´Ordre de San Juan, François de Chambray, i era de caràcter defensiu. Avui en procés de restauració . Des dels seus exteriors es pot veure tota la costa del port de Gozo, i les illes de Malta i Comino.
També , a la costa hi trobem la torre de Mgarr ix-Xini ( 36º01´01´´N 14º16´28´´E ) (36.017344,14.274545 amb Goggle Earth), situada a la costa , molt a prop de la magnífica badía de Mgarr ix-Xini Valley (36.020225,14.271069 amb Google Earth ). Per anar a la badía cal agafar una carretera estreta que acaba al fons de la vall de Ix-Xini, amb una petita cala amb platja de pedres i un petit bar , situada a uns 15 minuts port de Mgarr ( veure-ho amb Tomtom ). És una badia profunda , amb coves i penya-segats i una entrada estreta i resguardada .

Seguint la costa, a uns 4 kms hi trobem el poble de Sannat ( veure-ho amb Tomtom ), on a la seva costa hi trobem els penya-segats calcàris de Ta´Cenc i els seus dòlmens . La vista des de Ta´Cenc és impressionant, i a més s´hi troben antigues cases derruïdes, " cart ruts " ó antiquísssimes marques a les roques del terra, d´origen desconegut .
L´església del poble està dedicada a s Sta Margarita " St Margaret´s Church ", construïda cap al 1781.

I al final arribem a la badía de Xlendi ,( veure-ho amb Tomtom) , situat a uns 4 kms de Sannat , i a on nosaltres hi teniem l´allotjament , els apartaments Sea Star Apartments , bàsics però econòmics, nets i amples, situats en una de les badíes més boniques de Gozo. El poble de Xlendi és molt petit, i al port davant la petita platja està plena de restaurants . Nosaltres vam menjar molt bé en dos d´ells : el Ta´Karolina Restaurant , i el Churchill Restaurant. Els dos arran d´aigua i amb uns preus econòmics i menjar molt bó.
També es pot passejar per un caminet d´uns 15 minuts i arribar fins a la Xlendi Tower , la més antiga torre de guardia costenera de Gozo, datada del 1658. Té uns 35 metres quadrats.

El segon dia de estada a Gozo, ens vam dirigir des de Xlendi a la costa del poble de San Lawrenz , a uns 7 kms , a la zona de Dwejra Bay amb Fungus Rock i Azure Window (veure-ho amb Tomtom ) . La zona està plena de penya-segats, i grans roques que acaben al mar. D´aquí s´extreu tota la roca calcària per construïr a Gozo. Azure Window és una gran roca en forma d´arc de gairebé 100 metres d´altura situada arran de mar. Fungus Rock ( també anomenada Il-Ġebla tal-Ġeneral , la Roca del General , en maltès),és un penyal d´ uns 60 metres d´altura , on es diu que hi creixia una planta anomenada Fucus Coccineus melitensis , amb llegenda de afrodisíaca i que es lliurava com un preciós regal als visitants il.lustres. Avui se sap que no té cap d´aquestes propietats. Ara és una reserva natural. Tota la zona té un quilòmetre aproximat de llargada ( veure-ho amb Tomtom) ,.
A l´aparcament s´hi troba un petit bar, i damunt un turonet la petita capella de "Saint Anne Chapel" ,
A uns 4.5 kms es troba el santuari de Santwarju tal-Madonna ta´Pinu , al petit poble de Għarb, ( 36.061832,14.214721 amb Google Earth )( GPS 36º03´42´´N 14º12´55´´E ). És una basílica construïda cap al 1920 sobre les restes d´una antiga capella romana, amb llegenda inclosa, doncs en aquest mateix lloc és on el 1883 una dona del poble va sentir la veu de la Verge.
A prop s´hi troba la capella de San Dimitri Chapel.

Molt a prop es troba el poble de Ghasri , Għasri ó L-Għasri en maltès (36.058259,14.228067 amb Google Earth ), que amb poc més de 400 habitants és el més petit de Gozo. L´església parroquial està dedicada a "Corpus Christi ". Dins el terme municipal , dalt d´un turó , s´hi troba el far de Ta’ Gurdan, Gurdan Lighthouse (36.070851,14.220643 amb Google Earth ), que encara que poc conservat , des de la seva explanada a 180 metres sobre el nivell del mar, s´hi pot observar una vista magnífica al mar i a l´interior de l´illa. Fou inaugurat al 1853 i actualment li cal una forta restauració.
Des de la plaça del poble surt una carretera que porta a la magnífica vall de Wied il-Ghasri, que acaba al mar, encaixonada entre penya-segats , i amb una petita cala aïllada ideal per nadar.

Żebbuġ (36.073644,14.236887 amb Google Earth ), en maltès Ħaż-Żebbuġ , que vol dir " oliveres" està situat dalt d´un turó que amb vistes al mar i al centre de l´illa. La església està dedicada a l´Assumpció de la Mare de Déu (Assumption of Our Lady).

Marsalforn : (36.071337,14.259331amb Google Erth ). (GPS 36º04´16´´N 14º15´33´´E).És una petita localitat que forma part de la ciutat de Żebbuġ. La badia de nom Għar Qawqla és al centre de la ciutat, amb cafés i restaurants, un port i una petita platja, ambdós aptes pel bany.
L´església que es troba prop la badia està dedicada a Saint Paul Shipwrecked ( St Pau Naùfrag).
En direcció a Xwejni Bay, a 1.5 kms del centre de Marsalforn, trobem la badia de "Qbajjar Bay " ,on comença una gran àrea de salines i un paisatge esplèndid (36.079696,14.251585 amb Google Earth ). (GPS 36º04´46´´N 14º15´05´´E).
El següent 1.5 km de costa ( veure-ho amb Tomtom )hi trobem primer la zona de "The White Qolla - Qolla Bajda ", que és un estrany turó blanc, i més salines fins arribar a la badia de ix-Xwejni, prop del poble de Żebbuġ.

Xagħra ó Xaghra. petita població on lo més important és el molí de Ta´ Kola, ( Il-Mitħna ta' Kola en maltès). (36.049741,14.26667 amb Google Earth ). ( GPS 36º02´59´´N 14º16´00´´E ).Construït al 1725 , el nom maltès " Mitħna " significa molí de vent i " ta' Kola " és el nom del moliner ( Nicolau ). L´edifici és cuadrat amb una torre circular d´uns 15 metres. Dins hi ha un museu .
Preu entrada uns 8 €. preu que inclou la visita als temples de Ggantija ).
Prop de molí hi han els temples megàlítics de Ggantija , (Il-Ġgantija en maltès ) , + info ,. ( 36.047277,14.269245 amb Google Erth ). ( GPS 36º02´49´´N 14º16´09´´E ).Erigits durant el neolític, entre 3600 i 2500 abans de Crist, son dues grans construccions, es pensa que son de tipus religiós, i han estat conservades fins avui sense saquejos, ni enderrocs , i encara que en ruïnes , encara conserven estructures originals del neolític. El primer en excavar-les va ser John Otto Bayer, cap al 1827.Alguns dels megalítics tenen més de 5 metres de longitud i 50 tones de pes, i van ser construïts amb blocs de pedra calcària .
Oberts de Dilluns a Diumenge de 9h a 17h . Preu entrada ticket conjunt amb el molí de Ta´Kola : Adults 8 € nens 4 €
Ramla Bay (bajja Ramla l-Ħamra en maltès): (36.060739,14.28345 amb Google Earth ). ( GPS 36º03´38´´N 14º17´00´´E ). Pertany al municipi de Xagħra, i és una platja de sorra vermellosa, amb una estàtua al bell mig , dedicada a la Verge Maria . El nom maltès de Ramla l-Ħamra vol dir terres vermelloses . Encara que la sorra de la platja és bonica, l´entrada a l´aigua es fa difícil per les roques petites que hi ha, tot i que està plena de gent atrevida que desafia el mal als peus. Hi ha un restaurant, un bar i unes dutxes d´aigua dolça, així com lavabos.
Prop es troben les coves de Calypso Caves (Għar Calypso en maltès ). ( 36.060548,14.28066 amb Google Earth). Nosaltres les vàrem trobar tancades. Cal pujar a peu un turó molt costerut , o bé, amb el cotxe anar fins dalt del poble de Xagħra, i fins arran dels penya-segats .

Qala , (36.03744,14.31098 amb Google Erth ) ( 36º02´24´´N 14º18´39´´E). Qala és un petit poble situat prop de la costa , amb vistes a l´illa de Malta i a Comino.
La platja de Ħondoq anar-Rummien a uns 2.5 kms del poble ,( veure-ho amb Tomtom ),és un petit paradís d´aigües blaves i esquitxada de salines, algunes encara en actiu.
La missa de la capella de Il-Madonna tal-Blat , situada a Hondoq anar Rummien és la que els habitants de Comino miraven i escoltaven mitjançant senyals quan el mal temps no permetia al capellà desplaçar-se fins a l´illot.
La línea de costa de Qala és en gran part rocosa , i també com a altres llocs al territori de Malta s´hi poden veure els misteriosos " Cart Ruts " , una mena se solcs marcats a les pedres del sòl, que encara avui els historiadors no tenen clar el seu significat ni el seu ús.
Prop, a uns 2.5 kms de Qala , també hi ha una altre badía, també esquitxada de roques , peró amb racons plens d´encant, és Daħlet Qorrot ,( veure-ho amb Tomtom ), i amb petites rutes per caminades arran de mar ( pag 11 del Pdf ). ( 36.049446,14.315786 amb Google Earth )

Nadur (36.037683,14.293642 amb Google Earth ), és un altre petit poble on el més interessant és una antiga torre anomenada Ta´Kenuna Tower, (36.035809,14.284115 amb Google Earth ), situada al cim d´un turó als afores de la ciutat. Construïda cap al 1848 pels britànics i utilitzada com a enllaç telegràfic entre Malta i Gozo.
Al poble també hi ha una casa rural per turisme " Tranquility Farmhouse ".

El darrer dia vam fer la ruta de la capital Victoria-Rabat , el poble de Xewkija i la illa de Comino

Victòria ( els maltesos encara l´anomenen Rabat ) : ( mapa ). El nom de Victòria el té des de 1887, en honor a la reina Victòria ( Malta era colònia anglesa ).
La ciutadella emmurallada ó The Citadel: ( 36.046271,14.239998 amb Google Earth ) (GPS 36º02´46´´N 14º14´24´´E ). Després del " Gran Setge de 1565" els Cavallers de St Joan es van dedicar a reconstruïr la ciutadella i fins al 1637 per llei era obligat pernoctar dins les muralles per seguretat.Situada dalt d´un turó rocós , domina la ciutat. Dins, només hi viuen en l´actualitat unes poques famílies, i encara que està en procés de restauració , només hi han comerços i museus en actiu, peró no cases particulars. A veure-hi :
The Catedral : Les restes arqueològiques demostren que la catedral , construïda entre 1697 i 1711 , està situada damunt unes restes d´un temple romà dedicat al Déu Juno. És una catedral sense cúpula, i a l´interior s´hi pot veure una pintura del 1739 , que simula el dibuix d´una cúpula, inexistent.
Obert
Dins també de la plaça de la catedral hi trobem la " Old Prison", ó presó vella, utilitzada de mitjans del segle XVI fins al XX
Museu Arqueològic ó l-Mużew tal-Arkeoloġija , situat a la "citadel " al carrer lateral a la catedral, Triq Bieb l-Imdina. Un edifici del segle XVII , dels cavallers de l´Ordre de San Joan, que va ser més tard residència de la família Bondi , i restaurat al 1937 i al 1960 , en que es va obrir com a museu . Té materials del neolític, de l´edat del bronze, dels fenicis i dels cavallers de Sant Joan ... entre altres . Obert de 9h a 17h . Preu adult 8 €.
Dins la ciutadella també hi han entre altres
Natural Science Museum , situat a Triq il-Kwartier San Martin, obert de 9h a 17h i uns 8 € entrada.

The Folklore Museum situat a Triq Bernardo de Opuo, obert de 9h a 17h i uns 8 € entrada.

Fóra muralles hi trobem:
ITokk , també anomenat Pjazza Indipendenza en maltès i Independence Square en anglès :(36.044779,14.239376 amb Google Erth ) ( GPS 36º02´41´´N 14º14´21´´E). és el cor de la ciutat, on s´hi troba el mercat el matí i cadires i terrasses a la tarda. A la plaça s´hi troba l´esglesia de Saint James , construïda cap al 1740 , també hi han dos antics i famosos cafés , un és el Café Jubilee i l´altre és el palazzo Antonin café & Wine bar .
St George's Basilica : construïda cap al 1670 , i seriament afectada al terratrèmol de 1693.
La façana actual es va acabar cap al 1818.
Triq ir-Repubblika (Republic Street) : és el carrer principal de Victoria. Prop de la Plaça Independència s´hi troba el Teatre Astra ( teatru Astra en maltès ).
Altres llocs interessants són : Cittadella Restaurant 14/16 Sir Adrian Dingli Street Victoria Gozo , un dels bons restaurants de la capital. I un lloc per comprar , el Arkadia : Centre comercial al carrer Fortunatto Mizzi, Victòria (36.043547,14.246306 amb Google Earth ) ( GPS 36º'02´36´´N 14º14´47´´E).


Prop de la capital, trobem la ciutat de Xewkija,(36.031818,14.260254 amb Google Earth ), la més antiga de Gozo. La seva imponent església , St John The Baptist Church , està al bell mig del poble.També anomenada " The Rotunda ", construïda damunt d´una antiga , que datava de 1678- 1755 . Cap al 1951 es van iniciar les obres de l´actual església i van acabar uns 20 anys després. És la més gran de Gozo, i la seva cùpula de 75 metres alçada per 85 amplada domina l´illa. Es diu que és la tercera cùpula més gran del món . Dins hi han uns magnífics terres de marbre de Carrara.Kemmuna en maltès.

Des de Gozo, per arribar a Comino cal agafar un ferry. N´hi han varis al port de Mgarr. Nosaltres vàrem agafar el " Anselma, Comino Ferry Services " . El preu des de Mgarr és de 8 € adult i 4 € nens.
L´illa té una superfície de només el 3,5 km2.

L'edifici més notable de l'illa és la torre de Santa Maria ( it-Torri ta' Santa Marija en maltès i At Mary´s Tower en anglès ), una torre de guaita construïda al 1618, que controlava la bocana entre Malta i Gozo, construïda per protegir els illencs de les incursions pirates.

L´illa rep el nom del comí ( Cuminum Cyminum), una herba utilitzada com a espècie, i es creu molt comuna a l´illa, però també el nom Kemmuna en maltès significa lloc protegit , com ho era al temps dels Cavallers de l´ordre de St Juan.

A Comino només hi ha un hotel dels anys seixanta a la badia de San Niklaw, i diversos baretos de begudes i menjars ràpids a la riba de l´aigua , serveis de wc i dutxes i poc més.

A les seves aigües de color turquesa s´hi han rodat diverses pel.lícules entre elles Troia i el Comte de Montecristo.

Se celebren misses els diumenges a la tarda per als residents, empleats de l'hotel i turistes. Tant en el passat com en el segle XX quan el mar està massa tempestuós perquè els sacerdots de Gozo puguin creuar a Comino per donar missa, la comunitat local escala les roques conegudes com a Tal-Ħmara i contempla a través del canal la capella de il -Madonna tal-Blat a Gozo, on se celebra la missa. El més interessant és que poden seguir la litúrgia gràcies a un complex sistema de senyals mitjançant banderes.