BÉZIERS -MONTPELLIER .2009

Escapada de 3 dies . Nadal 2009

l´enllaç a les nostres fotos a : Picassa

L´HERAULT , ERAU en Occità
és un departament francés dins la regió del Languedoc-Roussillon,amb capital a Montpellier.

  • Dia 31 de Desembre 2009.
Béziers : Besièrs en Occità : ciutat al departament francés de L´Herault (regió de Llenguadoc-Rosselló).
A visitar entre altres :
1-. Canal du Midi
....."Bonrepos, 15 de novembre de 1662.
Li escric des de Perpinyà ... sobre el dibuix d'un canal que podria fer-se en aquesta província del Llenguadoc per unir els dos mars, Oceà i Mediterrani ...".

Amb aquesta carta a Colbert, ministre de Lluís XIV, comença l'epopeia de Pierre Paul Riquet i el seu Canal. Pierre Paul Riquet va aconseguir unir l'oceà Atlàntic a la mar Mediterrània mitjançant un canal que permetés evitar els assalts dels pirates al passar l'estret de Gibraltar, per una banda, i escurçar la llarga ruta del transport de mercaderies, de l'altra . Era una fita que els romans havien pensat ...,Carlemany s'havia plantejat ...,i Francesc I, Enric II i EnricIV haurien volgut fer.

L'any 1667 es va posar la primera pedra. I, el 24 de maig de l'any 1681: Inauguració oficial del Canal Reial de Llenguadoc, que, amb la Revolució, es converteix en Canal du Midi.
Desembre 1996: La UNESCO cataloga el Canal du Midi com a Patrimoni de la Humanitat.
El seu artífex, Pierre Paul Riquet, baró de Bonrepos, va néixer a Béziers el 1604.De posició acomodada, als seus 60 anys es llança a la realització del seu somni: unir l'Atlàntic i el mediterrani. L'any 1666, Colbert li assigna la direcció de les obres del Canal Real de Llenguadoc, i, ell , enginyer autodidacta, s'enfronta a l´escepticisme i la incredulitat de tots, i posa la seva energia, talent i fortuna en el seu somni....15 anys d´obres, amb més de 12.000 obrers, cavant amb pic i pala al llarg de 240 kms , entre Tolouse i Sète, més de 45.000 arbres plantats.. i un somni inèdit fins aleshores .. que Pierre Paul Riquet no va veure acabat , doncs, l '1 d'octubre de 1680, sis mesos abans del final de les obres, Riquet, malalt,esgotat i arruïnat, mor sense veure acabada l'obra de la seva vida. L´any 1829 es va construïr el Canal del Roine i el 1856 la part del canal del Garona .

2-. Les Rescloses de Fonseranes
Una proesa tecnològica de la seva època , permeten superar, al llarg de 312 metres, un desnivell de 21,50 m.En el seu origen, era una escala de vuit rescloses successives, concebudes pel propi Riquet,que portava els vaixells al nivell del riu Orb,a Béziers, riu que havien de travessar per continuar el seu camí pel canal du Midi . Posteriorment van ser transformades per connectar directament amb el Pont-canal du Midi.

3-. Pont-canal sobre el riu Orb
Pont de 240 metres, que permet al Canal du Midi salvar el riu Orb, perquè els vaixells puguin passar per sobre de l'Orb i evitar les freqüents crescudes del riu.

4-. Cathédrale Saint-Nazaire
Classificada com a Monument Històric des de 1840, d´estil gòtic i situada en un turó que domina la ciutat i tota la plana del riu Orb.

5-. Teatre " Musée des Beaux-Arts Hôtel Fayet "
Encantador teatre, i la biblioteca de la ciutat, situat a la " Rue du Capus ".

Montpellier : Montpelhièr en Occità.
Capital de la regió del Languedoc-Roussillon . Només hi vam fer una parada per visitar el seu mercat de Nadal , situat entre els carrers de " esplanade Charles de Gaulle " i " Place Comédie ".
enllaç a la OT de Montpellier : aquí.

Allotjament : Gîte a Florensac : Mas Canta Cuques.

  • Dia 1 de Gener 2010.

Gorges de l’Hérault i St Guilhem le Désert . Les Gorges de l´Herault estan situades al llarg del riu Herault , prop de St Guilhem le Désert. Al final de les gorges, dins la " comune de Saint-Jean-de-Fos ", s´hi troba el " pont du diable ", ( 43°42′6″N 3°33′6″ E ), un dels més antics ponts romans de França ( datat de l´any 873 ).Situat en el lloc anomenat "l'abisme negre", el vell pont romànic, creua el riu en el seu punt més estret. Mesura uns cinquanta metres de llarg i consta de dos arcs principals i dues obertures secundàries destinades a deixar pas a l'aigua de les crescudes. El pont porta el nom d'una vella llegenda que afirmava que durant la construcció del pont, el diable destruïa cada nit el que els homes construïen durant el dia. Un dia, Saint Guilhem arriba a un acord amb el diable: podia prendre l'ànima de la primera criatura que passés pel pont un cop acabat. Es va acabar el pont, però llavors hi van fer passar en primer lloc un gos.Enfurismat, el diable va tractar en va de destruir el pont, i en canvi va caure a l'aigua, d'aquí el nom de "Pont del Diable". ".Està classificat com a " monument Històric " des del 1935.Aquí , també es troben les " Grottes de Clamouse " , tancades a l´hivern.

St Guilhem le Désert

L'atracció principal de St Guilhem le Désert és l'abadia de Gellone, on es diu que s´hi guarda un petit tros de la fusta de la creu, en què Jesús va ser crucificat . .... L'abadia va ser fundada per Guilhem d Orange , duc d'Aquitània i amic de Carlemany, amb qui va lluitar molts anys, peró , al final , vell i cansat va buscar un lloc, on poder dedicar-se a Déu. I, el va trobar entre la vall del riu Verdu i el riu Herault, on va construïr una petita abadia que s´aniria ampliant. Posteriorment s´hi va anar creant el poble de St Guilhem al voltant , i , com estava dins una de les rutes franceses del " camino de Santiago" , el poble va ser durant molts anys punt de trobada de peregrins. A dalt del turó , s´hi va construïr un castell " château de Verdu ou de Géant " ara en ruïnes. Seguint el riu Verdu , s´hi troba el " Cirque de l´Infernet " .

Lac du Salagou (43º39´17´´W 03º24´12´´E ).

Situat a 50 km de Montpellier, a prop de Clermont l'Hérault i de Lodève.Cap als anys 60 es va construïr la presa, que va envaïr tota la vall . Sota la vall i al voltant del llac s´hi han trobat retes arqueològiques , algunes de més de 400 milions d´anys . El lloc paleontològic del poble i el Museu de Lodève permeten observar aquestes restes .La presa de Salagou no s'utilitza per generar electricitat, sinó per regular el cabal del riu i el reg de cultius. . Construïda amb blocs de basalt cobert amb formigó , l'edifici arriba a 200 metres d'ample a la base i la mesura de 62m d'alçada. Un camí tancat al trànsit passa per damunt la construcció de 357m de llarg.Encara avui el llac està en polèmica constant, doncs, el projecte inicial incluia el buidatge del llac cada 10 anys, lo que trasbalsaria el ecosistema actual del llac i voltants , i , el poble de Celles quedaria submergit. Finalment , s´ha ajornat el buidatge i el govern ha garantit la conservació del poble de Celles, per ara ...

Dia 2 de Gener 2010.

  • Sète. Seta en Occità.
  • És una ciutat francesa pertanyent al Llenguadoc ( Occitània ) , i al departament de L´Herault.
  • La ciutat es troba a uns 4 metres per damunt del mar , al " Bassin de Thau " , i té un turó amb bones vistes a tota la badía , d´uns 183 metres sobre el nivell del mar, anomenat "Mont Saint-Clair " , on , a més del mirador, s´ hi pot visitar la petita " chapelle Nôtre Dame de la Salette ".L´economía de la ciutat és dedicada bàsicament al cultiu de vivers d´ostres i musclos , i , es poden observar els vivers a cualsevol punt de la badía de Thau. La ciutat és travessada pel Canal du Midi, que aquí l´anomenen "Canal Royal ". Sète té dos "fills " il·lustres molt coneguts: el poeta Paul Valéry i el cantautor Georges Brassens . Apart del mirador del Mont Saint-Clair ( des d´on es pot veure la badia de Thau i la ciutat ) , hi ha mirador de Les Pierres blanches ( des d´on es pot veure els 20 kms d´una estreta línea de terra que tanca la badía, amb les platjes de sorra , la carretera , via de tren i terra , i al final la ciutat de Agde ). El cor de la ciutat es situa al voltant del port al " " Quai Général Durand ", als carrers que envolten el mercat " les Halles " a la " Rue Gambetta" i a l´ajuntament.

    Cap d´Agde.

  • Les ciutats de "Agde " i "Cap d´Agde ", es situen a l´ altre punta de la franja de terra que els uneix amb Sète.Situades també dins lo que s´anomena el " golf de Lleó ". Cap d´ Agde té uns 14 kms de platges, el que fa que a l´estiu sigui un destí molt turístic. Agde anomenda " la perla negre del Mediterrani " per les seves construccions en pedra negra basàltica, com la de "Cathédrale Saint-Étienne d'Agde " construïda amb roques basàltiques negres del complexe volcànic del Mont St-Loup (àrea de 15 km2 entre Agde et le Cap d’Agde ), i classificada com a Monument Històric des de 1840.

  • Dia 3 de Gener

    Roquebrun . Ròcabrun en Occità

  • Comuna francesa del Languedoc-Roussillon, al departament de l´Herault, prop de Béziers i de Olargues. Està travessada pel riu Orb , que a les ribes forma una " platja " de sorres blanques molt concorregudes a l´estiu. Dalt del turó existeix una torre " tour" , restes d´un antiquíssim castell defensiu , ara desaparegut, d´època carolíngia datat de l´any 900.

Olargues . Olargues també en Occità.

Vila medieval del segle XIIè, i situada dins el "Parc Naturel Régional du Haut Languedoc ", i classificat amb la distinció de " "Plus Beaux Village de France". A visitar : " Le Castrum " amb una torre , l´unic resta d´un antic castell del segle XIIè. I el " Pont du Diable " , sota el que passa el riu Jaur . Forma part de la ruta francesa del " camino de Santiago ". Prop , s´hi troben les "Gorges d'Héric" al poble de "Mons la Trivalle " on també es troba el " Pont suspendu de Tarassac " ( l´actual data del 1928 i substitueix un antic de fusta construït al 1871 ).

Minerve. Menerve en Occità
És un municipi del departament de l´Herault regió de Languedoc-Roussillon . Classificat com a "Les Plus Beaux Villages de France ". Situat a uns 30 kms de Narbonne.
A visitar : els " Ponts naturels de la Cesse ", que son roques tallades pel riu Cesse que ha format tunels naturals . També l´esglèsia de St-Étienne dels segles XI i XII, i "la candela " que és el mur d´un antic castell del segle XIIIè. Prop s´hi poden visitar les "gorges de la Cesse et du Brian "

Per acabar.....un resum en forma de video